NBA: parázs meccsen törte meg a Bulls szériáját a Clippers

Vágólapra másolva!
2016.11.20. 10:03
null
Jamal Crawford kosárra tört a Chicago Bulls elleni rangadón (Fotó: Action Images)
Szoros, tüzes végjátékban győzte le a Chicago Bullst a Los Angeles Clippers az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Chris Paulék így továbbra is listavezetők, Jimmy Butlerék pedig sorozatban négy győzelem után kaptak ki. A Golden State sikerszériája Milwaukee-ban sem szakadt meg, ismét győzött a New Orleans és a Miami, 120 pontig jutott a Philadelphia.

 

 

Houston Rockets–Utah Jazz 111–102

Tartalékosan nem megy. Elfogyott a lendület a Jazzből, ezúttal is jó pár alapember hiányzott a társaságból – Hill, Favors és Burks mellett most Boris Diaw sem lépett pályára. Ennél is nagyobb baj, hogy Gordon Hayward sorozatban másodszor játszott gyengén, bár érdekes módon nem a támadójátékkal voltak igazán gondban – azt megoldotta Hood (25 pont, 5/8 tripla) és Lyles (21 pont, 8/12 mezőnyből). Védekezésben azonban meg sem tudták közelíteni korábbi szintjüket, nem védték jól a kettő-kettőket és lassítani sem voltak képesek a Houstont – a második félidőben végig tíz pont körüli hátrányban voltak. Sorozatban harmadik meccsét veszítette el a társaság és már csak 7–7 a mérlege, kedd este Detroitban próbálnak meg javítani Exumék.

Eladott labda nélkül. James Harden legnagyobb hátránya ebben a szezonban az iszonyatos mennyiségű eladott labdája, amellyel jelentősen csökkenti rengeteg gólpasszának értékét is, ezúttal azonban nagyon figyelt erre: 31 pontja és tíz gólpassza mellett egyszer sem (!) veszítette el a játékszert. Ez kulcsfontosságúnak bizonyult, mert amellett, hogy ő tökéletesen találta meg (főleg) a leváló Capelát (20 pontos karriercsúcs) és hogy Eric Gordon is megtette a magáét, a csapat összesen négy eladott labdát vétett és hiába dobott jobban a Jazz, a Rockets 18-cal több mezőnykísérletet és hárommal több büntetőt vállalhatott. A texasiak az utóbbi négy meccsből harmadik győzelmüket jegyezték, 8–4-re állnak, egyre jobban működik a gépezet.

A Rockets legjobb dobói: Harden 31/12, Capela 20, Gordon 20/12
A Jazz legjobb dobói: Hood 25/15, Lyles 21/6, Gobert 12

 

New Orleans Pelicans–Charlotte Hornets 121–116 – hosszabbítás után

Hatalmas győzelem. Tizenegy pontos hátrányból kezdte meg a negyedik negyedet a New Orleans, de a hajrában egy 16–5-ös futással felzárkóztak Frazierék és két perccel a vége előtt 106–105-nél átvették a vezetést. Tizennyolc másodperccel az órán Anthony Davis támadópattanójával egyenlítettek ismét és a rendes játékidőben már nem született pont, de a hosszabbításban aztán megint Davis (38 pont, 16 pattanó) villogott, egymaga beszórt sorozatban nyolc egységet, a Hornets pedig elrontotta az utolsó támadást, így Frazier büntetői lezárták a találkozót. Ezúttal is remekül szállt be (22 pont, 9 gólpassz) Jrue Holiday, a padról ráadásul Langston Galloway (23 pont, 6/11 tripla) is nagyon sokat tett hozzá, de Frazier (17 pont, 8 gólpassz) is dicsérhető – egyrészt elkaptak egy keleti élcsapatot, másrészt back-to-back győzelmeket arattak és talán elindulnak felfelé a tabellán.

Leadta az előnyt a Hornets. A tizenkét ponttal, 39-27-re megnyert harmadik negyed után úgy tűnt, hogy behúzhatja a meccset a Charlotte, a padról nagyon extrát játszott Marco Belinelli (7/9 tripla), de a záró etapban már nem tudtak ilyen szinten támadni, ráadásul a hajrában a védekezésükkel is egyre több volt a gond. Összességében nem tudtak mit kezdeni Anthony Davisszel (Zeller nem játszott) a palánk alatt, de a periméteren sem dolgoztak úgy hátul, ahogy azt megszokhattuk tőlük, ez pedig most nem fért bele – ráadásul bár volt esélyük a rendes játékidő és a hosszabbítás végén is, egyikkel sem tudtak élni. A némileg váratlan vereség után 8–4-ről folytatják Kemba Walkerék.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 38/6, Galloway 23/18, Holiday 22/9
A Hornets legjobb dobói: Walker 25/6, Belinelli 22/21, Kaminsky 15/9

 

Washington Wizards–Miami Heat 111–114

Remekelt a Heat. Ezúttal nyoma sem volt a floridaiaknál a sokszor vérszegény támadójátéknak, a Dragic-Waiters páros (38 pont, 14 gólpassz) irányítása mellett hatan is eljutottak legalább 12 pontig és 50 százalékkal tüzeltek mezőnyből – megvolt a ritmus, rendre megtalálták a Wizards védekezésének hibáit. Ráadásul akkor sem voltak nagy bajban, ha elrontottak egy dobást, Hassan Whiteside 18 pontja mellé 18 lepattanót, közte kilenc támadót tépett el – eddig mind a tizenkét meccsen megkaparintott legalább tíz lecsorgót. A Miami a harmadik negyedben produkált két nagyobb futást, amellyel leszakította magáról a Washingtont, a záró etapban volt közte 17 is és bár a hazaiak felzárkóztak, egyenlíteni már nem tudtak – a Heat sorozatban másodszor nyert, méghozzá idei legtöbb dobott pontjával.

Két szezoncsúcs sem volt elég. Bradley Beal (12/26 mezőnyből) és John Wall (5/6 tripla, 8 gólpassz) is szezoncsúcsot hintett 34-34 ponttal, azonban rajtuk kívül senki nem tudott érdemben hozzátenni – a játékot minden esetben ők kreálták, de nem volt igazán megbízható fegyverük. Markieff Morrist elveszítették a második negyedben egy bokasérülés miatt, de a legnagyobb gond ezúttal is a védekezéssel volt, gyakorlatilag azt csinált az általában átütőerő nélkül támadó Heat, amit akart, Wallék rendre lemaradtak, elcsúsztak és nem kommunikáltak egymással. Az újabb fájó vereség után 3–9-ről folytatják majd hazai pályán, a Phoenix ellen.

A Wizards legjobb dobói: Wall 34/15, Beal 34/12, Gortat
A Heat legjobb dobói: Dragic 22/6, Whiteside 18, J. Johnson 17/6

 

Orlando Magic–Dallas Mavericks 95–87

Augustin döntötte el.
Szorosan alakult a meccs, kisebb futásoktól eltekintve egyik fél sem tudott számottevő előnybe kerülni, így az volt a kérdés, hogy ki talál valamit, amivel a maga javára fordíthatja az eléggé szenvedős találkozót. DJ Augustin lett a megoldás, a hátvéd a negyedik negyedben egymaga beszórt tíz pontot és kiosztott négy gólpasszt, ráadásul két egymást követő támadásból pörkölt be két gyilkos triplát – így Frank Vogel fent is hagyta a pályán, pedig saját bevallása szerint le akarta hozni. Innentől már megőrizte előnyét a hazai alakulat és begyűjtötte a nagyon fontos győzelmet, így 6–7-ről folytathatja majd.

Kellett Gibson, de... Pénteken csatlakozott a Dallashoz Jonathan Gibson és még csak második mérkőzését játszotta a csapatban, de most is bizonyította, hogy a több fő támadófegyverét nélkülöző együttes számára aranyat érhet. Azonban bár 26 pontjával (8/16 mezőnyből, 5/9 tripla) messze a Mavs legjobb dobója volt, de egyrészt eladott hat labdát, másrészt a negyedik negyedben őt verte meg folyamatosan Augustin, a legtöbb pontját róla dobta ebben az időszakban. Persze így sem illik rá fogni a vereséget, hiszen még vele együtt is csak 33,8 százalékkal tüzelt a gárda és ha ő nincs, valószínűleg ismét veszélybe került volna a 62 pontos negatív franchise-rekord...

A Magic legjobb dobói: Augustin 18/6, Ibaka 15/6, Biyombo 13
A Mavericks legjobb dobói: Gibson 26/15, Curry 13/6, Matthews 13/9

 

Detroit Pistons–Boston Celtics 92–94

Al Horford visszatért és megnyerte. Hosszú kihagyás után lépett újra pályára a Celtics centere és rögtön le is tette a névjegyét: 18 ponttal (7/12 mezőnyből), 11 lepattanóval, öt gólpasszal és három blokkal jelentkezett. Remek teljesítményét aztán megkoronázta a győztes kosárral, ugyanis 92–92-nél, az utolsó támadásból Crowder kihagyta a triplát, a berobbanó Smart támadópattanója sem hullt be, másodjára Horford azonban már besegítette a dudaszó pillanatában – ezzel a Boston az első csapat, amely idén nyerni tudott Detroitban.

Elaludt a Pistons. Nem sokkal korábban Caldwell-Pope egy teljesen üres hármast dobott mellé, amelyből két pontot szerzett a Boston, de Tobias Harris triplájával így is egyenlítettek a hazaiak az utolsó fél percben. A legutolsó játéknál azonban az irányító, Marcus Smart a sarokból rohanhatott be, hogy leszedje a támadót, majd még azt is végignézték, hogy másodjára Horford kezébe kerüljön a labda. Itt előjött a csapat egyik fő problémája, Andre Drummond ugyanis nem volt a pályán támadásban, a Celtics pedig nem kért időt, így nem tudott visszajönni – ezt remekül használták ki a vendégek. Van Gundy érthetően elég dühös volt az eset miatt, a gárda elszenvedte első hazai vereségét és 6–8-ról folytatja szintén otthon, a Houston ellen.

A Pistons legjobb dobói: Morris 24/12, Drummond 20, Harris 19/3
A Celtics legjobb dobói: Thomas 24/6, Horford 18/6, Bradley 13/6

 

Philadelphia 76ers–Phoenix Suns 120–105

Parádésan játszott a Philly. Joel Embiid nagyon hamar tűzbe hozta a közönséget és társait is, hiszen az első három perc alatt berámolt tíz pontot, végül pedig húsz perc alatt eljutott 26-ig (9/14 mezőnyből, 3/5 tripla)), leszedett hét lepattanót és kiosztott két hatalmas blokkot is. Mellette ihletett formában dobott Nik Stauskas (8/9 mezőnyből, 5/6 tripla) és a remek ritmusban kosarazó hazaiak ízekre szedték a Suns védekezését – már az első negyedben megléptek, végül 52,3 százalékkal dobtak mezőnyből és 17 hármast süllyesztettek el. A Sixers idei legjobb teljesítményét produkálta és harmadik győzelmét aratta, a gyenge rajt után az utóbbi hat meccsből 3–3-as mérleget hozott a társaság.

Védekezés nélkül nem fog menni. A Phoenix továbbra is átjáróház hátul, Tyson Chandler mellett most TJ Warren sem játszott és a Chriss-Len kettős nem igazán jelentett megoldást Embiidék ellen – ez tetőzte a periméter gyengeségeit, így egy pillanatra sem tudták megfogni a Sixerst. Támadásban ezt most nem tudták ellensúlyozni, hiányzott Warren, a bokasérüléssel bajlódó Booker sem tudta azt hozni, amit tőle várnak, így 1–3-ra állnak hatmeccses idegenbeli túrájukon.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 26/9, Stauskas 21/15, Thompson 14/9
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 27/3, Williams 12, Knight 12/3

 

Memphis Grizzlies–Minnesota Timberwolves 93–71

A második félidő a Memphisé volt. A nagyszünetig nem alakult ki nagy különbség, egyik fél sem dobott jól, de nem voltak nagy leolvadások sem, így többé-kevésbé együtt maradtak a csapatok. 48–48 után azonban egy 14–0-s etapot produkált a Grizzlies, a kőkemény védekezés mellett támadásban is feljebb tudtak kapcsolni, ez pedig eldöntötte a találkozót – innentől ők diktáltak, később volt huszonöt pont is a különbség. Érdekesség, hogy úgy nyertek a hazaiak, hogy Marc Gasol 2/12-t, Mike Conley 3/9-et, Vince Carter pedig 0/7-et dobott mezőnyből – nem volt a ponterejükre szükség ahhoz, hogy kézben tartsák a meccset.

Negatív szezoncsúcsok. Az első negyedben dobott tizenhat, a félidőig elért 39 és az összességében szerzett 71 pont is negatív szezoncsúcs a Minnesota számára, ráadásul a 39 százalékos mezőnymutatónál sem dobtak még rosszabbul – 0–7-re állnak idén, amikor 45 százalék alatt maradnak. A 27,4 pontot átlagoló Andrew Wiggins hét egységet tudott összekaparni, a gárda 27 pontot kapott a 19 eladott labdából és 15-öt a 13 támadópattanóból – nem tudtak mit kezdeni a Memphis agresszív védekezésével, a hazaiak sokkal keményebben játszottak.

A Grizzlies legjobb dobói: Green 19, Randolph 18/3, Conley 13/3, Harrison 13
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 22/12, Towns 17/9, Dieng 9

 

Milwaukee Bucks–Golden State Warriors 121–124

A Bucks megpróbálta túldobni a Golden State-et. Az első negyed után kilenc ponttal állt jobban az Antetokounmpo (30 pont, 6 gólpassz, 4 pattanó) és Jabari Parker (28 pont, 5 pattanó, 5 gólpassz) húzta Milwaukee, de nem tudtak reagálni a GSW sebességváltására: nagyszünetben már a Warriors volt előnyben, ami a negyedik negyed kezdetére már 10 felett járt. A hazaiak még egy futással próbálkoztak, 120–122-nél, 10 másodperccel a vége előtt az egyenlítésért támadhattak, itt azonban eladták a labdát, utána pedig már semmire nem maradt idő.

Draymond Green megdicsőülése. Stephen Curry eléggé elveszett a hazai „hosszú karok erdejében”, 1/11-es triplamutatója önmagáért beszél – ugyanakkor sem Durantet, sem Thompsont nem igazán tudták limitálni, ketten együtt annyi hármast dobtak, mint a Bucks összesen. A padról is mindenki hozzá tudott tenni, azonban Durant egy kisebb térdsérülés után nem volt annyira hatékony a negyedik negyedben, ezt pedig kihasználta a Milwaukee. A végén azonban jött a bevallottan az Év Védője Díjra hajtó Green, aki kulcspillanatban belepiszkált egy bedobásba, Thompson összeszedte a szabad labdát, a GSW pedig zsinórban harmadik idegenbeli meccsét is sikerrel abszolválta.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 30/3, Parker 28/3, Dellavedova 10/3.
A Warriors legjobb dobói: Durant 33/15, Thompson 29/15, Curry 20/3.

 

Los Angeles Clippers–Chicago Bulls 102–95

A végére elfogyott a lendület. A Bulls négymeccses sikersorozatát sirathatja, ráadásul a listavezető otthonában álltak győzelemre három negyed után. Az első játékrészben összeszedett 10 pontos előnyüket ugyan hamar megfelezte a Clippers, de a sérülés után visszatérő Rondo (9 pont, 10 pattanó, 8 gólpassz) sebességével, illetve az ezúttal is kiválóan triplázó Wade dobásaival tartották magukat. Jimmy Butler viszont szinte csak büntetőből tudott betalálni, a kispadról egyedül Canaan volt dicsérhető, és a negyedik negyed közepén teljesen lefagyott a gépezet: az utolsó bő hat percben egyetlen mezőnykosarat tudtak szerezni. A végén büntetőkkel próbáltak zárkózni, de ekkor már többet foglalkoztak a bírókkal, mint a játékkal – Taj Gibson és az edző Fred Hoiberg is technikaival zárta az estét.

Ezért tartják Mo Speights-ot. A vajkezű erőcsatár a Warriorsban korábban többször bemutatott kabinetalakítását adta elő, a negyedik negyedben 11 pontot termelt be, ezzel a plusszal tudta átvenni végleg a vezetést a Clippers. Doc Rivers fiai nem igazán játszottak jól, maradéktalanul csak Blake Griffint lehet dicsérni (26 pont, 13 pattanó, 5 gólpassz) – Chris Paul most jól dobott ugyan, de Rondo sok kellemetlen percet okozott neki, JJ Redick pedig szokásával ellentétben alig találta el a berendezést a triplavonalon túlról. Speights mellett nagy szükségük volt a veteránok (Paul Pierce, Jamal Crawford) 1-1 idegnyugtató kosarára. Kedd hajnalban jön a Toronto, utána hatmeccses túrára indulnak, nem lesz egyszerű megtartaniuk mostani, első helyet jelentő mérlegüket.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 26, Paul 19/9, Speights 16/9.
A Bulls legjobb dobói: Wade 28/15, Butler 22/3, Gibson 11.


NBA, ALAPSZAKASZ
Houston Rockets
–Utah Jazz 111–102
New Orleans Pelicans–Charlotte Hornets 121–116 – hosszabbítás után
Washington Wizards–Miami Heat 111–114
Orlando Magic–Dallas Mavericks 95–87
Detroit Pistons–Boston Celtics 92–94
Philadelphia 76ers–Phoenix Suns 120–105
Memphis Grizzlies–Minnesota Timberwolves 93–71
Milwaukee Bucks–Golden State Warriors 121–124
Los Angeles Clippers–Chicago Bulls 102–95

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik