Kosárlabda: bokaműtét, koronavírus és szívizomgyulladás – nehézségekkel teli esztendő

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2021.01.10. 13:32
null
Határ Bernadett igyekszik minél gyorsabban visszaszerezni az erejét
Bokaműtét, koronavírus és szívizomgyulladás – nehézségekkel teli esztendőt zárt Határ Bernadett is: a magyar válogatott és a Sopron magasembere igyekszik minél gyorsabban visszaszerezni az erejét, és segíteni a válogatottnak.

 

– Koronavírus-járványtól függetlenül eléggé zaklatott 2020-as esztendőt zárt. Örül, hogy már más évet mutat a naptár?
– Igen, remélem, ez az év szebb napokat tartogat nekem, mint az előző – mondta bizakodva Határ Bernadett, a Sopron Basket 26 éves válogatott centere.

– 2021-et tiszta lappal kezdheti, ezt az is mutatja, hogy klubja, a Sopron Basket első idei mérkőzésén rögvest pályára léphetett az ELTE BEAC Újbuda ellen. Jól érezte magát?
– Mindenképpen jó, hogy csatlakozhattam a lányokhoz. Messze nem vagyok még abban a formában, amelyben korábban voltam, idő kell, hogy visszataláljak hozzá.

– A Covid–19 alaposan kibabrált önnel. Voltak súlyosabb tünetei?
– Kisebb megfázásos tüneteim voltak, egy-két napig rosszul éreztem magam, de semmi súlyos.

– Akkor csak a vizsgálatok után szembesült azzal, hogy valami nincs rendjén?
– Ahogy lejárt a karantén, vérvételre mentem, amely kimutatta, hogy az egyik specifikus érték magasabb szintet mutat. Egyből küldtek is szív MR-re, és azon látszódott elváltozás.

– Kiderült, hogy szívizomgyulladása van, de ahhoz képest egészen hamar visszatérhetett, nem kellett fél évet kihagynia, csak három hónapot. Hogyan viselte a leállást, az egyedüllétet?
– Négy-öt hét elteltével gyakrabban haza tudtam menni a családomhoz, de így is nehéz volt – azért próbáltam elfoglalni magam.

– A válogatott novemberi, hollandiai mérkőzésén sem tudott így segíteni, a csapat újabb vereségével nehéz helyzetbe került. Lát esélyt arra, hogy februárra olyan állapotba kerüljön, hogy számolhasson önnel Székely Norbert szövetségi kapitány?
– Számolni biztosan tud velem a kapitány, kérdés, milyen állapotban leszek... Szeretném magamnak megadni az esélyt a szereplésre, igyekszem minél gyorsabban visszaszerezni az erőmet, és napról napra jobb passzba kerülni.

– Mi okozza most a legfőbb nehézséget?
– Könnyebben elfáradok, mint általában, nincs meg a szokott élesség. Az eszem tudja, mit kellene csinálnom, ám a testem nem úgy reagál, ahogy szükséges lenne. Jelen pillanatban ez a helyzet, de bízom benne, hogy egy-két héten belül megváltozik.

– Bokaműtétje miatt nem mehetett nyáron a WNBA-ben szereplő Indiana Feverhez sem. Mi a helyzet most az amerikai lehetőséggel?
– Egyelőre nem szeretnék ezzel foglalkozni. Az első és legfontosabb, hogy kijussunk a válogatottal az Európa-bajnokságra és ott száz százalékot tudjak nyújtani. Ha ahhoz, hogy mindent megtehessek a csapatért, az kell, hogy ne menjek ki addig Amerikába, akkor valószínűleg alárendelem magam csapat érdekeinek. Mindenesetre várjuk meg, sikerül-e a kvalifikáció, most nem beszélnék bővebben a WNBA-ről – minden attól függ, hogyan fejlődöm a következőkben, milyen gyorsan szerzem vissza az energiámat.

– Követte egyébként a tabellán végül utolsó előttiként záró, fiatal együttes eredményeit a ligában?
– Igen, megnéztem a mérkőzéseit, és az edzővel is folyamatos kapcsolatban vagyok. Nagyon jólesik a klub érdeklődése, de jelenleg a Sopronra és a válogatottra koncentrálok.

– A két soproni buborékban a tapasztalt amerikai-montenegrói magasember, Glory Johnson helyettesítette. Elégedett volt a teljesítményével?
– Követett el hibákat, ám ez nem ellene szól, mert azt nem szabad elfelejteni, hogy két hónapos kihagyás után érkezett meg hozzánk, ráadásul nehéz egyik napról a másikra beépíteni valakit az együttesbe. Amiért idehozták, azt a munkát elvégezte.

– Négy győzelemmel nyitotta az Euroligát a Sopron, optimista a folytatást illetően?
– Remélhetőleg minden rendben lesz. Nagyon jó a csapat összetétele, együtt bármilyen nehézségen túljuthatunk.

AZ ÉV KÉPE

Kollégánk fotója Kecskeméten készült, ahol hazánk legnevesebb férfi  játékosa, Hanga Ádám és a leukémiájából felépülve ismét kosárlabdázó Gereben Lívia találkozott (Fotó: Török Attila)
Kollégánk fotója Kecskeméten készült, ahol hazánk legnevesebb férfi játékosa, Hanga Ádám és a leukémiájából felépülve ismét kosárlabdázó Gereben Lívia találkozott (Fotó: Török Attila)

Február 26.
A Sopron Basket nem állt ki az olasz Famila Schio elleni Euroliga-csoportmérkőzésére, mert ellenfele a koronavírussal akkor Európában leginkább fertőzött Veneto tartományból érkezett volna a Ljub­ljanába áthelyezett mérkőzésre. A Sopron a találkozót így 20–0-val elveszítette, nem jutott tovább sem az Euroliga, sem az Európa-kupa egyenes kieséses szakaszába, ám sokat nem veszített vele, mert a Nemzetközi Kosárlabda-szövetség júniusban mindkét sorozat 2019–2020-as kiírását törölte a Covid–19 miatt.

Március 7.
Kilencedik Magyar Kupa-győzelmét ünnepelhette Pécsen a Sopron, a címvédő a döntőben 54–42-re múlta felül az Atomerőmű KSC Szekszárdot, míg a bronzérmet a TFSE-MTK-t legyőző ZTE NKK szerezte meg.

Március 17.
A koronavírus-járvány elharapózása miatt a magyar szövetség az összes bajnokságot befejezettnek nyilvánította, így nem hirdettek bajnokot a női NB I-ben sem, ahogy nem esett ki senki az élvonalból. Az alapszakasz vége előtt négy mérkőzéssel a csupán egy vereséget elszenvedő Sopron állt az élen.

Október 2.
Több mint féléves leállás után újra pattogott a labda a hazai bajnokságban, a PINKK-Pécsi 424 látta vendégül a Vasas Akadémiát a 2020–2021-es idény nyitó összecsapásán. A találkozókra nagyjából egy hónapig mehettek be nézők, azonban a vírus szorítása miatt november 11. óta ez nem lehetséges.

Október 6.
Negyedik WNBA-címét szerezte meg a Seattle Storm. A washingtoni együttes az észak-amerikai profi liga bradentoni buborékjának fináléjában 3–0-s összesítéssel söpörte el a Las Vegas Acest. A döntő legértékesebb játékosa karrierje során másodszor Breanna Stewart lett – a Storm keretének tagja volt a 2017–2018-as idényben a Sopron Basketnél is megforduló Crystal Langhorne.

Október 7.
2019. április 30. óta először léphetett pályára tétmérkőzésen Gereben Lívia, akinél 2019 májusában diagnosztizáltak akut leukémiát. A betegségéből felgyógyuló, csontvelő-átültetésen áteső bedobó nyáron néhány napig részt vett a válogatott összetartásán is, míg a Vasas Akadémia elleni NB I-es meccsen nyolc perc alatt három pontot szerzett az Atomerőmű KSC Szekszárd színeiben.

November 14.
2019 után 2020 novemberében is kikapott a magyar válogatott Hollandiától Európa-bajnoki selejtezőn Amszterdamban, Székely Norbert együttese ezúttal 68–63-as vereséget szenvedett, és nehéz helyzetbe került a kontinensviadalra jutás szempontjából.

December 17.
A második soproni Euroliga-buborék második mérkőzésén sem talált legyőzőre a Sopron Basket, amely ezúttal 70–58-ra múlta felül a török Galatasarayt, így mind a négy fellépésén győztesen hagyta el a parkettet az elitsorozatban.

A KÖVETKEZŐ ÉV

2021 talán legfontosabb mérkőzését már február 4-én lejátsszák. A magyar női válogatott Szlovákiában, Pöstyénben a házigazdával vív Európa-bajnoki selejtezőt – ha kikap, biztosan nem jut ki a júniusban Franciaország és Spanyolország által rendezendő kontinensviadalra. Ha nyer, részvétele a két nappal későbbi szlovák–holland találkozótól is függ, ezért lenne jó minél nagyobb különbséggel felülmúlni északi szomszédunkat.

Szépreményű 3x3-as válogatottunk májusban Grazban próbál meg kvalifikálni a tokiói olimpiára, ha nem sikerül, júniusban újra próbálkozhat Budapesten. Az ausztriai tornán húszból három, a hazain hatból egy válogatott válthatja meg repülőjegyét Japánba a játékokon bemutatkozó sportág eseményeire.

Érdemes kiemelt figyelemmel követni a Sopron Basket Euroliga-szereplését is. Gáspár Dávid együttese fél lábbal már ott van az elitsorozat negyeddöntőjében, és eséllyel küzdhet az április közepén esedékes final fourért is, amelynek 2018-ban és 2019-ben otthont adott.


AZ ÉV AZ NSO-N: 33 039

Női kosár: döntött a FIBA, meccs nélkül kikapott a Sopron!

Februárban a koronavírus olaszországi terjedése miatt döntött úgy a Sopron, hogy nem utazik el Szlovéniába, hogy megküzdjön a Schióval. A nemzetközi szövetség döntése értelmében 20–0-s különbséggel az olasz csapat nyerte meg az Euroliga-találkozót.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik