Kosár: olimpia helyett kiszállítással foglalkozik a DVTK válogatottja

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.05.04. 10:12
null
(Fotó: Molnár Péter/Hajdú-Bihari Napló)
A legutóbbi idényt a DVTK-nál töltő magyar-amerikai Goree Cyesha Arizonában vészeli át a koronavírus-járványt, és bár azt még nem döntötte el, Miskolcon folytatja-e pályafutását, hosszabb távon saját lakást szeretne vásárolni Magyarországon.

– Mikor tudott hazautazni Magyarországról?
– Mielőtt március tizenhetedikén, kedden a szövetség törölte az idényt, csütörtökön csapatmegbeszélésünk volt, amelyen már valószínűsítettük ezt a forgatókönyvet – felelte Goree Cyesha, 3x3-as válogatottunk amerikai-magyar kiválósága a Nemzeti Sportnak. – Aggódtam, mert Donald Trump elnök lezárta a határokat, s bár az amerikai állampolgárokat még beengedték, sok repülőjáratot töröltek, emiatt szombaton hazajöttem.

– Az Egyesült Államok melyik részén tartózkodik?
– Arizonában, Phoenix környékén. Itt nem annyira súlyos a járványhelyzet, mint New Yorkban, Kaliforniában vagy Floridában, tehát kicsivel kényelmesebben élhetünk.

– Amikor az interjút egyeztettük, azt írta, három műszakban dolgozik. Mit csinál?
– Olyan cégnél dolgozom, amely állatokra specializálódott. A piac nagyjából ötmilliós, mert a koronavírus miatt mindenki karanténban van, és sokan sokféle dolgot rendelnek a háziállataiknak, például ennivalót és mást, amit nem tudnak most beszerezni az üzletekben. Online befut a megrendelés, én felveszem a raktárban a dobozokat, a csomagokat – és kiszállítom. Nagyon kemény meló, alaposan leterhel.

– Akkor meg is van oldva az edzésmunkája!
– Hogyne, megfelelően karbantartom magam, a tizenkét órás munka alatt hetente háromszor napi négyezer kalóriát égetek. Szerencsére a szomszédunkban van egy kosárlabdapálya is, hogy fejlesszem a dobásaimat és más készségeimet, de muszáj pihennem is, mert tavaly nyáron nagyon sok feladatom volt előbb a 3x3-as válogatottal, aztán a DVTK-val. És ha nincs a járvány, biztos vagyok benne, hogy most az olimpiára készülnénk, a két lehetőségünkből egyet, az indiait vagy a budapestit kihasználtunk volna. Az elmúlt két évben alig álltam le, most örülök annak, hogy szusszanhatok és sok időt tölthetek a családommal.

– Nagyon csalódott volt, amikor meghallotta, hogy elhalasztják az olimpiát?
– Le voltam sújtva. Nagyon közel jártunk, már láttuk a célvonalat, amikor minden semmivé lett, ezt nehéz volt feldolgozni. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy csúnya bokasérüléssel küzdöttem, ami nem tette volna lehetővé, hogy a kvalifikációs tornákon százszázalékos állapotban legyek. Jövőre remélhetőleg fizikailag és mentálisan is minden rendben lesz velem.

MEDGYESSY DÓRA, A DVTK IRÁNYÍTÓJA
„Sokat beszéltem magyarul Cyhoz, ragadt is rá belőle valami. Korábbi edzőnk, Cziczás László azt gondolta, Cyesha mindent ért, ezért mindent magyarul mondott neki, Cy meg lelkesen bólogatott, hogy »aha, aha, értem«. Aztán mindig megkérdeztem tőle, valóban felfogta-e, mit kell csinálni, de fogalma sem volt… Ez így ment egész idényben, Cy elhitette Lacival, hogy tökéletesen ért mindent, aztán kérte, mondjuk el neki angolul, ami elhangzott.”

– Tartja valakivel a kapcsolatot a csapattársai közül?
– Igen, néhányukkal, leginkább Medgyessy Dórával, akivel a 3x3-as válogatottban is együtt játszom, ő fontos része a karrieremnek, az életemnek. Nagyon lelkesen tanít engem magyarul, sosem adja fel, noha nem könnyű velem…

– A következő idényben is Miskolcon szeretne játszani?
– Egyelőre nem döntöttem el, az ügynököm azon dolgozik, hogy megtalálja a legjobb megoldást. Nem kaptuk meg a teljes fizetésünket a csonka évad után, mert nem volt meg a rájátszás, noha teljesítettük a feladatunkat, a második helyen fejeztük be az alapszakaszt. A szponzoroknak meg kellett húzniuk a nadrágszíjat, így a jövőben nem lesz könnyű megfizetni a legjobb játékosokat. Ugyanakkor nagyon szeretem Magyarországot, ahol megismerkedtem a nemzetközi profi kosárlabdázással, és mindig mindenütt kedvesen fogadtak. Úgy számolok, van még hátra tíz év a karrieremből, ebből az utolsó három-négyet mindenképpen Magyarországon tölteném, szeretnék egy lakást is vásárolni ott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik