Kosár: Elsősorban a magyar bajnokságra fókuszálunk – Djokics Zseljko

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2020.08.18. 17:44
null
Javerészt állóképesség-fejlesztéssel telt a Szekszárd keddi edzése (Fotó: Makovics Kornél/Tolnai Népújság)
Javerészt állóképesség-fejlesztéssel telt a Szekszárd keddi edzése, s utána kiderült, valószínűleg a válogatott is tolnai városba látogat novemberben. 

 

A szekszárdi játékosok néma csendben, félkört alkotva várták, hogy az együttessel az ötödik szezonját kezdő Djokics Zseljko kiadja a vezényszót a kedd délelőtti kezdésre, s noha sokan voltak, kiegészülve a fiatalokkal, nem volt teljes a keret. Az amerikai Erica McCall a WNBA-ben ügyködik még, míg a szerb-magyar Krnjics Szara második koronavírustesztjének eredményére vár, ezért nem edz még a többiekkel, Studer Zsuzsa pedig a B-csoportos csapat edzője lesz Szabó Noémivel, így nem lesz kerettag az A-csapatnál.

Theodoreán Alexandra, a Szekszárd csapatkapitánya

„A kilencedik szezonom kezdem meg Szekszárdon, de ennyire még sosem vártam a nyári felkészülés kezdetét, az otthoni egyedüli edzés nem nekem való... Örülök, hogy végre a csapattal edzhetek, Zseljko Djokiccsal kemény az alapozás mindig, de ezt mst nem bánom. Bízom benne, hogy elkezdődik az NB I és be is fejeződik, nagyon nem szeretném, ha zárt kapuk mögött kellene játszani, a szurkolók nekünk sokat számítanak.”

Amúgy hétfőn kezdték a felkészülést a tolnaiak, akiknél mindenképpen szemet szúr a kívülállónak, hogy milyen fegyelmezetten és koncentráltan végzik a dolgukat – persze annak, aki már látta Djokics mester tréningjeit, ez nem is meglepő. A vezetőedző egy telefonon folyamatosan a többiekkel együtt dolgozó Gereben Lívia pulzusát figyelte, a leukémiából szépen gyógyuló válogatott bedobó már a júliusi válogatott edzőtáborban is tréningezett öt napig, igaz, főleg egyéni munkát végzett. A még mindig csak 20 éves kosaras persze időnként kihagyott egy-egy feladatot, neki még mindig óvatosan lehet csak edzeni. Amikor éppen kihagyott egy feladatot, akkor tapssal biztatta a többieket az oldalvonal mellől, azaz nagyon együtt élt a történésekkel. Djokics angolul és részletesen magyarázta el a bemelegítés utáni első feladatot, amely során a pályán keresztbe időre futottak a lányok, két külön csoportban. Horváth Zsófia, az új másodedző is otthonosan mozgott a már sportcsarnokban, a ZTE-vel idén Magyar Kupa bronzérmet nyerő szakember bő egy hete csatlakozott az Atomerőmű csapatához. Amely alighanem minden idők legerősebb keretével készül a következő idényre és az „csak” az Európa-kupára, ami egyfajta csalódás errefelé, ugyanis a klub szeretett volna az Euroligában indulni, de a nemzetközi szövetség nem adott szabadkártyát a számukra, hiába igényelték meg a honi szövetségen keresztül.

Goree Cyesha arca torzult el és ment át grimaszba a kifejezése az egyik ivószünetben, amikor a szoba-hőmérsékletű zacskós vitaminitalba belekóstolt – kellett az energia, majd 50 percen keresztül csak futottak a játékosok, s a végére a legtöbben úgy néztek ki, mintha a zuhany alól léptek volna ki. Goree és Maja Skorics mellett Zele Dorina is a DVTK-tól igazolt idén a KSC-hez, a válogatott magasbedobó az egyik sarokban szobabiciklizett, de közben súlyzóznia is kellett, szóval ő is kemény munkát végzett. A figurák gyakorlása közben Djokics is beállt, fenn is akadt a nála egy fejjel alacsonyabb Studer Ágnes remek és masszív elzárása után, így az edző alaposan lemaradt az akciót ziccerrel befejező Goree-ról.

Studer Ágnes, a Szekszárd irányítója

„Jól éreztem magam a válogatottal, de hogy lehet-e selejtező novemberben, majd csak később derül ki. Mindössze három hét pihenő után jöttem vissza Szekszárdra edzeni, de nagyon vártam. Motivált a csapat, s mivel mindenkinek kimaradt a tavasz, éhesek is vagyunk a munkára. A cél, hogy érezzük jól magunkat a sok edzés közben is.”

„Az alapozást elkezdhettük, ez jó hír, mert a tervezés az erősségünk, viszont a megszokottnál is rugalmasabbnak kell lennünk, mert minden megváltozhat a vírus miatt – mondta már a tréning utáni sajtótájékoztatón a szakember. – Legutóbb még az Euroligáról álmodtunk, de nem jött össze az indulás, így elsősorban a magyar bajnokságra fókuszálunk. Bő és erős a keret, régen volt ilyen nagy rotációval dolgozni. Sok munka kell, hogy igazi csapattá érjünk, hiszen érkeztek új magyar és külföldi játékosok, s a szakmai stáb is változott Horváth Zsófia érkeztével. A cél, hogy a lehető legjobbunkat kihozzuk magunkból.”

A sajtótájékoztatón Szabó Gergő ügyvezető elmondta, hogy a felkészülési program a világjárvány miatt megváltozott, a roglai edzőtábor biztosan elmarad, de a tervek szerint az 51. Sió-kupát (szeptember 17-19) nagyon szeretnék megrendezni, ezúttal nyolc csapattal. Emellett azt is elárulta, hogy nagy valószínűséggel a hollandok elleni Európa-bajnoki-selejtezőt Szekszárd rendezheti november 25-én, ami az első hivatalos tétmeccs lesz a városban – persze ha a koronavírus-járvány nem szól közbe.

MINIINTERJÚ –

Maja Skorics, a KSC szerb magasbedobója

Hosszú nyár

– Milyen volt a szerb válogatott felkészülése?
– Rövidebb a tervezettnél, sajnos a világjárvány miatt csak egy hetet voltunk együtt néhányan. Vigyáznunk kellett magunkra, minimális kontakt-edzésekkel, a lényeg az összetartáson és az újra találkozáson volt. Így aztán sokat pihenhettem a nyáron, ami furcsa volt, de a jó része, hogy sokat lehettem otthon.

– Csalódott, hogy a KSC nem indulhatott az Euroligában?
– Természetesen, ahogy a többiek is, bíztam abban, hogy történelmet írunk a klubbal és mi leszünk az elsők, akik ebben a sorozatban szerepelünk. Maradt ez Európa-kupa, ott is lehet szép eredményt elérni.

– Erősebb a keretük, mint valaha, ez azt jelentheti, hogy lesz beleszólásuk az aranycsatába?
– Nagyon remélem! Megpróbáljuk, de azért azt ne feletsük el, hogy hogy sok az új játékos, én is, szóval kell idő majd, hogy összeérjünk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik