Hiába Westbrook 47 pontja, továbbjutott a Houston

Vágólapra másolva!
2017.04.26. 08:54
null
Harden és a Houston továbbment az OKC ellen (Fotó: Twitter)
Hiába a 47 dobott pont, a negyedik negyedben megint túl sokat hibázott Russell Westbrook és az OKC az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásában, így a Houston 4–1-es összesítéssel lezárta a párharcot. Szintén a továbbjutás kapujába lépett a Jazz, amely ismét nyerni tudott Los Angelesben, és a Spurs is 3–2-es előnyhöz jutott, mivel hazai pályán visszavágott a Memphisnek.





Houston Rockets–Oklahoma City Thunder 105–99

Westbrook 47 pontjával és erőlködésével ért véget a széria. Hasonló volt a forgatókönyv, mint a párharc összes többi találkozóján, nagy lendülettel kezdett az OKC, majd összekapta magát a Houston, a harmadik negyedben ismét tombolt a Thunder, aztán a játékrész végétől megint a Rockets akarata érvényesült. Russell Westbrook ugyan az említett harmadik negyedben egymaga húsz pontot dobott, de a záró etapra elfáradt, akkor már csak 2/11 dobását értékesítette és mivel ezúttal nem nagyon vonta be a társakat (15/34 mezőnyből, 5/18 tripla – karriercsúcs-kísérlet –, 16/17 büntető), a hajrában senki nem tudott helyette fellépni. Az utolsó percekben sorra maradtak ki a vendégek dobásai, míg a Rockets menedzselte az előnyt és az órát, Harden büntetőivel pedig meg is nyerte a mérkőzést, miután 33–22-re hozta a záró tizenkét percet. Az OKC egyébként megint akkor omlott össze, amikor a 47 pontos Westbrook a padon ült és a fáradt szupersztár visszatérése ezúttal sem tudott már ezen változtatni – Billy Donovan alakulata így egy nyert meccsel búcsúzott a rájátszástól.

Megharcolt érte a Houston. A hazai csapat sem játszott jól, érezhetően elfáradtak a texasiak is ebben a párharcban, de végül pont annyival voltak pontosabbak, amennyivel meg tudták nyerni a találkozót. Amíg a Thunder tíz, ők csak hat büntetőt hibáztak (tízzel több kísérletből), egy hajszállal jobban dobtak mezőnyből és nagyon szigorúan védekeztek, a sokat kritizált James Harden például három labdaszerzéssel és két blokkal jelentkezett. Támadásban az ő mezőnykísérletei sem ültek, de Lou Williams, Beverley és Nene is hozta magát, így végül annak ellenére győzött a társaság, hogy csapatszinten csak 6/37 triplát tudott elsüllyeszteni. A negyedik negyedre állt össze igazán a gépezet, akkor az említett Williams és Beverley vezérletével fordított a gárda, majd Harden agresszivitására építve tartotta az előnyét – a hátvéd 13 pontot szórt a záró etapban és az utolsó nyolc másodpercben 4/4 büntetővel biztosította be a győzelmet. A Houston így a végeredményt tekintve simán hozta az egyébként végig szoros és kiegyenlített párharcot, ezzel pedig elérte, hogy legyen némi extra pihenője, mielőtt találkozik a Spurs–Grizzlies ütközet győztesével.

A Rockets legjobb dobói: Harden 34/6, L. Williams 22/6, Beverley 15/3
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 47/15, Grant 11/3, Abrines 11/6

A párharc végeredménye: 4–1 a Rockets javára.

San Antonio Spurs–Memphis Grizzlies 116–103


Most nem a védekezés dominált. Eddig leginkább a keménység és a fizikalitás jellemezte a párharcot, ezúttal viszont mindkét oldalon a támadójáték került előtérbe: a Spurs és a Grizzlies is 50 százalék felett célzott mezőnyből. Ebben nagy szerepe volt a kinti tűzerőnek, a hazaiak 14, a vendégek kilenc hármast süllyesztettek el 50, illetve 40 százalékos hatékonysággal, mindkét fél remekül büntetőzött és legalább két komoly támadófegyverrel operált. Végül valamivel pontosabbnak bizonyult a Spurs, a Leonard, Parker páros mellé fellépett a padról 20 ponttal, 5/7 triplával beszálló Patty Mills is, előkerült Manu Ginóbili és nagyjából négy perccel a vége előtt eldöntötte a meccset a gárda: Leonard négy pontja mellett érkezett két Mills-tripla is, innen már nem volt visszaút. Azt nem lehet mondani, hogy lejátszotta volna ellenfelét a San Antonio, de a fontos hazai győzelmet behúzta, így Memphisben már a sorozat lezárásáért küzdhet majd.

Nem sok hiányzott. Egyértelműen a védekezés okolható a Memphis vereségéért, a vendégek képtelenek voltak odaérni a Spurs periméter-játékosaira – a Leonard, Parker páros bontásaival és Mills kinti dobásaival sem tudtak mit kezdeni. Ismét nagyon hiányzott náluk Tony Allen, mert sem Carter, sem Harrison, sem Ennis nem igazán tudta tartani a lépést az említettekkel, így hiába dobott 26 pontot (6 gólpassz, 4 labdaszerzés) Mike Conley, hiába próbált szervezni (17 pont, 7 gólpassz) Marc Gasol, ez végül kevésnek bizonyult. Így is felálltak egyébként a tíz pont feletti hátrányból, de a hajrában sorozatban elrontottak öt dobást, eladtak egy labdát és engedtek két támadópattanót, ez idő alatt pedig elúszott számukra a mérkőzés. Nagy baj nincs, de hazai pályán most a kiesés elkerüléséért kell játszaniuk, a sikerhez pedig mindenképpen vissza kell találniuk a korábbi védekezésükhöz.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 28/9, Mills 20/15, Parker 16/6
A Grizzlies legjobb dobói: Conley 26/6, Gasol 17, Ennis 11/6, J. Green 11/9

A párharc állása: 3–2 a Spurs javára.

Los Angeles Clippers–Utah Jazz 92–96

Joe Johnson ismét a legjobbkor érkezett. Ezúttal nem dobott extrán a Jazz-kispad rutinos vezére, de a hajrában a legjobbkor vert be egy kulcsfontosságú hárompontost, majd kiosztott egy gólpasszt Hoodnak, végül egy újabb clutch tempóval jelentkezett 19 másodperccel a vége előtt. A vendégeknél szintén a legjobbkor szedte össze magát az egyébként gyengén játszó George Hill, mert a végén az ő 4/4 büntetője vette el a Clippers utolsó reményét, de ki kell emelnünk az előző találkozót kihagyó, most viszont remeklő (27 pont, 8 pattanó, 4 gólpassz, 2 labdaszerzés) Gordon Hayward játékát is. A Utah remek csapatvédekezése ismét összeállt a negyedik meccs után, ez pedig a fent említettekkel együtt újabb idegenbeli győzelmet ért – ezzel ismét elvették ellenfelük pályaelőnyét és a hatodik találkozón, hazai pályán akár tovább is juthatnak a következő körbe.

Chris Paul mindent megtett. 28 ponttal és 9 gólpasszal zárt a Clippers vezére, a negyedik negyedben egymaga 15 egységet vert be és övé volt a találkozó utolsó mezőnykosara is egy jókora tripla formájában. Hiába hozott azonban ő extrát, hiába lépett fel mellé az eddig szűk nyolc pontot átlagoló JJ Redick (26 pont, 7/12 mezőnyből), az utolsó percekben három büntetőt is elhibázott a társaság, engedett két kulcsfontosságú támadópattanót (öt kapott pontért) és két védekezést is indokolatlanul segített túl, ezekből is kapott öt pontot. Ezek a hibák egyszerűen nem fértek bele, hiába dolgozták le korábbi tizenegy pontos hátrányukat, elvesztették a kulcsfontosságú meccset és most már a szakadék szélére kerültek – idegenben kell megmenteniük a szezonjukat, méghozzá Blake Griffin nélkül.

A Clippers legjobb dobói:
Paul 28/12, Redick 26/9, Jordan 14
A Jazz legjobb dobói: Hayward 27/12, Hood 16/12, Johnson 14/6

A párharc állása: 3–2 a Jazz javára.

NBA, RÁJÁTSZÁS
FŐCSOPORT-NEGYEDDÖNTŐ
NYUGATI FŐCSOPORT

Houston Rockets–Oklahoma City Thunder 105–99
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc végeredménye: 4–1
San Antonio Spurs
–Memphis Grizzlies 116–103
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3–2
Los Angeles Clippers–Utah Jazz 92–96
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 2–3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik