Férfi kosár NB I: dupla albérletben a megújuló Paks

FAZEKAS ZOLTÁNFAZEKAS ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2021.09.07. 09:14
A rájátszást célozza meg a korábbi négyszeres magyar bajnok tolnai gárda, amely csak decemberben térhet vissza saját otthonába, a Gesztenyés sportcsarnokba.
Egyelőre nem tud a saját csarnokában készülni a Paks, amely új edzővel, Teo Hojccal (balról a második) várja a bajnoki rajtot – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL
Egyelőre nem tud a saját csarnokában készülni a Paks, amely új edzővel, Teo Hojccal (balról a második) várja a bajnoki rajtot – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL

 

CSALÓDÁSSAL, FURCSÁN ÉRT VÉGET az előző idény a négyszeres magyar bajnok Atomerőmű SE számára, hiszen a nagy reményekkel nekivágó, a visszatérő Dzunics Braniszlav irányításával éremre vágyó gárda csak a hatodik helyen zárta az alapszakaszt. Ezt követően a negyeddöntőben meccset sem nyert a Szeged ellen, ráadásul 0–2-után, még a párharc közben az edző felmondott. Az évad végén Lóránt Péter bejelentette visszavonulását, a légiósok távoztak, a klub pedig új koncepciót fogalmazott meg, és Teo Hojcnak adta a karmesteri pálcát az újjáépítés levezényléséhez. A 40 éves szlovén szakember és az újjáalakuló gárda hamar kisebb kellemetlenséggel találta magát szembe, hiszen megkezdődtek a Gesztenyés úti létesítmény felújítási munkálatai (ideje volt, a Szeged elleni második meccsen majdnem háromórás csúszást okozott a beázás), így a csapat az Energetikai Technikum tornatermében dolgozik, és decemberig a női bajnokság legutóbbi ezüstérmese, az Atomerőmű KSC Szekszárd Keselyűsi úti sportcsarnokában játssza bajnoki találkozóit. Előbbi amúgy modern, tágas és kellemes létesítmény, s a parkettázás is elsőrangú, még egy élvonalbeli gárda számára is.

Az új együttes több edzőmeccset játszott, váltakozó sikerrel, legutóbb a
9. Morgen Ferdinánd-emléktornát rendezte és nyerte meg, igaz, csak jobb kosárkülönbséggel. A paksiak előbb 93–86-ra kikaptak a Brnótól a nyitó meccsen, egy nappal később a Szolnoki Olajbányász 78–73-ra verte meg a cseheket, végül a záró találkozón Eilingsfeld Jánosék 72–62-re legyőzték a Tisza-partiakat, így övék lett a kupa.

„Nem bontottunk pezsgőt, tisztában vagyunk vele, hogy ez csak felkészülési torna volt, és hogy a Szolnok két nap alatt két meccset játszott. De persze örülünk, hogy nyertünk, mert mint megtudtam, a torna történetében először lett a Paksé a trófea  – mondta a Nemzeti Sportnak még a hétfő esti tréninget megelőzően a korábban Szlovákiában és Koszovóban is dolgozó Teo Hojc, aki azt is elárulta, nagy szerepe volt a férfiélvonalban dolgozó honfitársainak, Gasper Potocniknak (Szolnok), Gasper Okornnak (Falco), Sebastjan Krasovecnek (Oroszlány) vagy Dejan Mihevcnek (Alba) abban, hogy elvállalta a paksi munkát.  – Sokat beszéltek a magyar bajnokságról, a klubokról, az egyre jobb színvonalú vetélkedésről, szóval kedvet csináltak nekem ehhez a feladathoz. Kihívásnak tekintem ezt a munkát, a klub filozófiáját a vezetők már a tárgyalások során felvázolták, és bevallom, tetszett. Sok a fiatal, akiket szeretnénk minél többet játszatni és beépíteni a csapatba, amiben segít az U23-as szabály, de rajtuk is múlik, hogy kiérdemlik-e a játékperceket. Nem jött jól, hogy a nyáron szerződtetett és rövid időt velünk eltöltő Kodi Justice élt a kivásárlási opciójával és távozott. Az amerikai hátvéd remek játékos, sajnáljuk, hogy nem maradt, igyekszünk mielőbb pótolni, de nem lesz könnyű, mert szeptember van, és elég szűk a piac. Egyelőre nagy célokról nem beszélnék, de egy biztos, szeretnénk bejutni a playoffba, mert a klub hagyományai alapján ez a minimum.”

ATOMERŐMŰ SE 2021–2022
Érkezett: Ken Brown (amerikai, Quimper, francia), Lovro Buljevic (horvát, HKK Siroki, bosnyák), Csizmadia Attila (GBA Akadémia), Frank Áron (Szolnok), Karosi Gergely (TF),
Cleveland Melvin (amerikai, Szczeczin, lengyel), Orgona Gergő (Veszprém)
Távozott: Kevin Capers (amerikai, Ramat Hasaron, izraeli), Dorogi Gergő (OSE), Justin Jackson (amerikai, ?), Kalmár Viktor (Pécs), Lóránt Péter (visszavonult), Jaysean Paige (amerikai, Mayaguez, Puerto Ricó-i), Winston Shepard (amerikai, Titanes, dominikai), Valerio-Bodon Vincent (DEAC), Velkey János (Jászberény), Verasztó Péter (Falco)
Maradt:      Eilingsfeld János, Gulyás Milán,
Kis Raul, Kovács Ákos, Pajor Dávid,
Pupp Bence, Szalai Milán
Vezetőedző:      Teo Hojc (szlovén)

A rendkívül rokonszenves és barátságos Hojcról a játékosok eddig csak jókat mondtak (Frank Áron szerint mindenki megkapja a lehetőséget a bizonyításra), s a szűk kétórás foglalkozás alapján ezt mi is csak megerősíthetjük. Az mindenesetre hamar igazolást nyert, hogy Hojc a labdajáratásban és nem az egyéni akciókban hisz, a különböző gyakorlatok is erre szolgáltattak bizonyítékot, egyik játékosnak sem volt szabad sokáig dédelgetni a labdát, hanem elsősorban a társ mielőbbi megjátszását szorgalmazta a szakember. Aki persze időnként kiengedte a hangját, de rengeteget dicsért is. A pörgős, sok futásból és akciók befejezéséből álló tréningen egyetlen játékos pólója vagy trikója sem maradt száraz, az izzadékonyabbaknak már 15 perc után többtenyérnyi folt éktelenkedett a mezén. A csapat valós erejét egyelőre nehéz felmérni, de az biztos, hogy ha nemcsak a passzok minősége, hanem a mennyisége is rendben lesz, kellemetlen ellenfél lehet az ASE.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik