Férfi kosár Ek: a Szolnok nyolc ponttal kapott ki Portugáliában

FAZEKAS ZOLTÁN (Porto)FAZEKAS ZOLTÁN (Porto)
Vágólapra másolva!
2021.11.04. 23:25
null
A Szolnok nagy csatában kapott ki (Fotó: fiba.basketball)
A Szolnoki Olajbányász 76–68-ra kikapott Portóban a férfi kosárlabda Európa-kupa csoportkörének 4. fordulójában.

Barokkos túlzás lenne azt állítani, hogy nagy érdeklődés övezte volna a bajnokságban még veretlen FC Porto Szolnok elleni hazai FIBA Európa-kupa-összecsapását, hiszen amikor a vendéglátó kivonult a melegítésre, úgy ötvenen ha lehettek az Estadio de Dragao futballstadionnal gyakorlatilag egybeépített sportcsarnokban. Amint azt a szolnoki együttest a meseszép és festői városban – ahol napközben rengetegen a tengerparti sétányon sétálva, ücsörögve, kávézva élvezték a novemberi nap melegét (majd 20 Celsius-fok volt délután három körül) – fuvarozó buszsofőrtől megtudtuk, errefelé a nép a futball imádatában él, s a képzeletbeli dobogó második helyén a röplabdások állnak az érdeklődést illetően, a kosárlabda és a jégkorong csak ezután következik látogatottság és kedveltség terén.

A portugálokat három hete a Tiszaligetben 17 ponttal legyőző Olajbányász meglehetősen kedvezőtlen előjelekkel várta a találkozót, hiszen a szerda reggeli indulásnál kiderült, hogy a montenegrói Bojan Szubotics, a horvát Marjan Cakarun és Pallai Tamás sem utazhat Portóba, vagyis két, palánk alatt bevethető légiósa és alapembere nélkül kellett helytállni Portóban. A megtizedelődött gárda így is kapott támogatást, mert 13, magyar és Olaj-zászlókkal hovatartozásukat jelző drukker köszöntötte Kovács Péteréket a bemutatáskor.

A megbetegedett magasemberek hiánya alapvető taktikai változtatásokra kényszerítette Gasper Potocnik vezetőedzőt. Az első négy vendégdobás kimaradt, ahogy az első hazai büntető is, míg az első szolnoki pontokat az amerikai Markeith Cummings szerezte, de 8–2-nél Potocniknak időt kellett kérnie, hogy megnyugtassa együttesét, mert a szokatlan szerkezetben játszó Szolnok idegesen játszott.

A sorozatba két sikeres kvalifikációs meccset megnyerve bekerülő, a második körben óriási meglepetésre a címvédő izraeli Ironi Nesz Cionát is kiejtő kék-fehérek érthető módon a gyűrű alatt támadták a piros-feketék kosarát, s 12–2-re megléptek. Összekapta magát az Olaj, majd Pongó Máté és Roko Rogic tripláival a 9. percben kiegyenlített. Taiwo Samuelnek ütötték meg a kezét zsákolás közben, de a játékvezetők „nagyvonalúan” elengedték az egyértelmű szabálytalanságot, miközben a vendégkispad majd' felrobbant dühében.

Cummings ponterősen játszott, miközben a piros mezesek harcosan kosaraztak, ám hatalmas volt az „ellenszél”, mert a spanyol és a gibraltári játékvezető fújásai vagy néma sípjai bántóan egyoldalúak voltak...

Így aztán kisebb csodával ért fel, hogy Zsíros Péter triplája vendégelőnyt ért a 15. percben, sőt, a dominikai Gelvis Solano betörését követően már öt ponttal állt jobban a nagyon elszántan küzdő Tisza-parti gárda. Ám ezután egy 5–0-s etappal egyenlítettek a hazaiak, viszont a szünetre döntetlennel vonultak a felek.

Jól folytatta a meccset a Szolnok, ismét a vendégeknél volt az előny, de egyre többször csak szabálytalanságok árán lehetett megállítani a portugálok centereit, azaz nagyon gyűltek a magyarok személyi hibái. Újra fordítani tudott a Porto, sőt, tizenegy ponttal elhúzott, ekkor csaknem öt percig nem tudott pontot szerezni az Olajbányász, amely támadásban visszaesett.

Charlon Kloof és Rashard Odomes atletikusságára és ponterősségére nem volt ellenszere a magyar együttesnek, amely továbbra is küzdött becsülettel, ám a portugálok súly- és magassági fölényét egyre nehezebben tudta kompenzálni a csapdázásokkal.

Három perccel a lefújás előtt öt pontra küzdötte fel magát az Olaj, azonban ezután két kulcsfontosságú támadást sem tudott kosárral befejezni és végül óriásit harcolva, de kikapott. Apró szépségtapasz lehet a szolnokiaknak, hogy amennyiben azonos mutatóval végez a két gárda, akkor az egymás elleni összevetésben a hazai pályán 17 ponttal nyerő Olaj jön ki jobban ebből.

FIBA EURÓPA-KUPA, FÉRFIAK, 4. FORDULÓ
H-CSOPORT
FC Porto (portugál)–Szolnoki Olajbányász 76–68
(21–17, 19–23, 20–9, 16–19)
Porto, 700
néző. Vezette: Sánchez Sixto (spanyol), Dominique (gibraltári), Mikulic (horvát)
PORTO: KLOOF 27, Soares 1, ODOMES 22/12, Arledge 10/3, QUEIROZ 12. Csere: Voytso, Tinsley 3/3, Barro, Amarante, Purifoy 1. Edző: Ramón Suárez
SZOLNOK: Solano 8/3, Kovács P. 2, BADZIM 12/6, CUMMINGS 21, Zsíros 3/3. Csere: Taiwo, Pongó Máté 5/3, Rogic 15/6, Rudner 2. Edző: Gasper Potocnik
Az eredmény alakulása. 3. perc:
6–2. 6. p.: 12–2. 9. p.: 17–17. 12. p.: 24–17. 15. p.: 26–28. 17. p.: 28–33. 18. p.: 35–33. 23. p.: 40–44. 26. p.: 50–49. 30. p.: 60–49. 32. p.: 62–54. 37. p.: 67–62. 39. p.: 70–65
Kipontozódott: Kloof (39. p.)
MESTERMÉRLEG

Ramón Suárez: –
Azzal kell kezdjem, hogy megdicsérjem kollégámat, aki nagyszerűen felkészítette csapatát arra, hogy két meghatározó magasembere nélkül játsszanak ellenünk. Az első félidőben nem is találtuk az ellenszert, s ha nem lett volna a harmadik negyed, akkor a végén is bajban lettünk volna. Nagy győzelmet arattunk, mert egy szívós, harcos és jó együttest győztünk le.
Gasper Potocnik: –
Az első félidőben sok gondunk akadt a lepattanókkal, s ugyan ebben feljavultunk valamelyest a fordulás után és a védekezésünk is elfogadható volt, sok hibát követtünk el támadásban. Kimaradtak üres dobásaink és sok volt az eladott labdánk, a meg nem értés a játékban. Lett volna lehetőségünk győzni is, de sajnos ez nem sikerült. Mindent megtettünk, harcoltunk, ez most nem volt elég a sikerhez.

A csoport másik, szerdai mérkőzésén: Legia Warszawa (lengyel)–CSM CSU Oradea (román) 75–68.

A H-csoport állása: 1. Legia Warszawa 8, 2. Porto 6, 3. Oradea 5 (272–284), 4. SZOLNOK 5 (273–298)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik