Férfi kosár BL: idegenben is legyőzte az AEK Athént a Falco!

GYŐRI FERENC (Athén)GYŐRI FERENC (Athén)
Vágólapra másolva!
2021.12.14. 20:29
null
Keller Ákos vezérletével munkában a fekete mezes Falco-védelem (Fotó: FIBA)
Elkönyvelte negyedik győzelmét a Falco a férfi kosárlabda Bajnokok Ligájában: a szombathelyiek nagy csatában 89–83-ra nyertek az AEK Athén vendégeként a keddi játéknapon, és egy fordulóval a zárás előtt a D-csoport első helyére ugrottak.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA BAJNOKOK LIGÁJA
5. FORDULÓ, D-CSOPORT
AEK ATHÉN (görög)–FALCO KC SZOMBATHELY 83–89 (15–26, 23–16, 23–23, 22–24)
Athén, 1500
néző. V: Rosso (francia), Krejic (szlovén), Zascsuk (ukrán).
AEK: Colom 2, ANGOLA 22/6, Vaulet 4, GRIFFIN 24/9, HUMMER 12/3. Csere: Flionisz, Pappasz 13, Mavroidisz 6, Filippakosz. Edző: Sztefanosz Dedasz
FALCO: Somogyi, VÁRADI 20/18, Benke 15/3, Golomán 6, KELLER Á. 11. Csere: PERL 18/3, BARAC 15/3, Clark 2, Kovács B. 2. Edző: Milos Konakov
Az eredmény alakulása. 4. perc: 5–10. 7. p.: 7–16. 10. p.: 15–26. 12. p.: 23–26. 16. p.: 25–33. 18. p.: 27–39. 20. p.: 38–42. 23. p.: 38–49. 25. p.: 42–55. 27. p.: 53–55. 32. p.: 66–67. 34. p.: 66–74
Kipontozódott: Golomán (32. p.), Keller Á. (38. p.)
MESTERMÉRLEG
Sztefanosz Dedasz:
– Elismerésem a Falcónak, nagy meccset produkált, nehéz dobásokat értékesített, megérdemli, hogy a következő körbe jusson. Nem vagyunk könnyű helyzetben, de nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy néhány játékosunk ennyire rossz napot fogjon ki, és ilyen gyengén teljesítsen. Az ellenfél pontosan tudta, mit tegyen velünk szemben. Küzdöttünk, nyomtunk, a második félidőben sok támadólepattanót szereztünk meg, de ez nem változtat az összképen, kikaptunk. Csalódott vagyok, és elnézést kérek a drukkereinktől, hogy ezúttal nem tudtunk menetelni a Bajnokok Ligájában.
Milos Konakov: – Nagyon jól ismertem Sztevan Jelovacot, csodálatos ember volt, ezért most nagyon szomorú mindenki, aki tudja, ki ő. Nehéz meccs volt, éppen, mint a legutóbbi egymás elleni találkozónk. Nagyon agresszív védekezéssel, az ellenfelet nyomás alatt tartva játszottunk, de 14 eladott labdánk következtében visszajött a meccsbe az AEK. A végén rendbe tettük a dolgainkat, kontrollálni tudtuk a találkozót, és megérdemelt győzelmet arattunk. Egy mérkőzésünk van még a csoportban, mindent megteszünk, hogy sikerüljön megnyernünk a négyesünket!

A csoport másik mérkőzésén
VEF Riga (lett)–Nutribullet Treviso (olasz) 74–71
Az állás: 1. Falco 9 pont, 2. Treviso 8, 3. Riga 7, 4. AEK 6

Az ANO Liosia Olimpiai Csarnok karzatán helyezték el azokat a lelkes vasi drukkereket, akik Görögország fővárosába is elutaztak, hogy a Falco KC Szombathely csapatát biztassák a Bajnokok Ligája D-csoportjának ötödik körében. A magyar bajnok otthon legyőzte az AEK Athént, amelynek játékosai feltehetően borzalmas lelkiállapotban vannak ezekben a napokban, hiszen december ötödikén elhunyt szerb csapattársuk, Sztevan Jelovac. A 32 évesen agyvérzésben életét vesztő kosárlabdázó 13-as mezét a keddi összecsapás előtt a jelenlévők vastapsának kíséretében húzták fel az aréna tetejére.

Braian Angola, az AEK szombati görög bajnokiján ijesztő sérülést szenvedő kolumbiai légiós szűk fél órával a feldobás előtt nem jött ki a társaival a parkettre bemelegíteni. A gimnasztikára aztán előkerült, majd futott is, de még akkor sem hittük, hogy élesben is beveti az edzője, Sztefanosz Dedasz. Akkor viszont már igen, amikor a kezdő ötösben kapott helyet, de látszott rajta, hogy az utóbbi napokban nem edzett, kellett neki egy kis idő, hogy felvegye a ritmust.

A mérkőzés gyászszünettel startolt, majd éteri nyugalommal, a saját játékukat rendkívül precízen játszva kezdtek a mieink. A hetedik percben a saját szempontjából 7–16-nál Dedasz mester időt kért, és ordítva futott be majdnem a félpályáig, hogy letorkolja gyengén kezdő együttesét, amely 11 pontos hátrányt szedett össze az első tíz percben.

Nikosz Pappasz kapott technikai hibát színészkedésért, a megítélt büntetőt váratlanul elhibázta az általában kíméletlen ítélet-végrehajtó Perl Zoltán. A második negyed elején bizony kisebb gödörbe került a Falco, 8–0-val indult az AEK, jött is Milos Konakov időkérése. Sok hiba csúszott a sárga-feketék befejezéseibe, úgyhogy nagyon kellett Keller Ákos szép pozíciós játéka, majd értékesített büntetője. A magyar válogatott csapatkapitánya 15 és fél perc alatt eljutott tíz lepattanóig, módfelett hasznosan tette a dolgát. Az egyetlen aggasztó jelenség az volt, hogy szorgalmasan gyűjtötték a faultokat a falcósok, de a legfontosabb mutatóban, a pontok terén 42–38-ra vezettek a nagyszünetben.

A fordulás után ezt egy hét–nullás szériával sikerült ismét megnyugtató különbséggé növelni, Váradi Benedek klasszis teljesítménnyel rukkolt ki, a játék minden elemében sokat tett hozzá a látogató produktumához. Hamarosan Golomán György és Keller is eljutott négy személyi hibáig, ami a továbbiakban megnehezítette az AEK palánk alatt ténykedő játékosainak levédését. Ekkor a görögök futottak 11–0-s sorozatot – kőkemény negyed volt, de valahogy sikerült egálra hozni...

Meleg lett a helyzet, vérszemet kaptak az athéniek, ráadásul ahogy Konakov visszatette a pályára Golománt, rögtön kipontozódott, a hazaiak meg visszajöttek egy pontra. A folytatásban nagyon szépen menedzselte a történéseket a Falco, hizlalta előnyét, aztán szűk három perccel a vége előtt egy vétlen fault következtében Kellernek is végleg le kellett ülnie a kispadra.

Hogy nem lett különösebben idegtépő a hajrá, az a fantasztikus „csékának”, Váradinak köszönhető, aki a létező legtermészetesebb módon bepörkölt két triplát (84–77 ide). A maximálisan megérdemelt diadalt arató szombathelyiek sorsa a saját kezükben van, ha a jövő héten az Arena Savariában felülmúlják a Rigát, csoportelsőként jutnak tovább a BL-ben, megússzák a playint, ami lenyűgöző bravúr volna.83–89

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik