Férfi kosár BL: fantasztikus első félidő után kikapott Litvániában a Falco

GYŐRI FERENC (Vilnius)GYŐRI FERENC (Vilnius)
Vágólapra másolva!
2022.02.02. 20:26
null
Váradi Benedek 13 pontot dobott (Fotó: fiba.basketball)
A Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely 91–88-ra kikapott a Rytas Vilnius vendégeként a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája középdöntőjének 2. fordulójában az L-csoportban.

 

Eddigi legbővebb rotációjával számolhatott a Bajnokok Ligájában Milos Konakov, a magyar bajnok Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely szerb vezetőedzője. A vasiak hat magyar válogatott játékost és három légióst is felvonultattak a Rytas Vilnius otthonában lejátszott nemzetközi összecsapáson – a gárda tizedik embere, Kovács Benedek Covid-fertőzése után elővigyázatosságból még nem juthatott szóhoz, őt jobban megcsípte a betegség, mint Perl Zoltánt és Váradi Benedeket.

Kellemes meglepetés volt, amit a nagyszünetben konstatálhattunk a mérkőzésen. A sárga-feketék 53–46-ra vezettek úgy, hogy 86 százalékkal tripláztak, és 75 százalékkal tüzeltek a mezőnyből. Az elképesztő mutatóhoz szinte mindenki hozzájárult, nagy kedvvel játszott a Falco, nem lehetett belekötni a látottakba.

A második félidőre jóval agresszívabb védekezéssel jött ki az öltözőből a házigazda, ez azonban ekkor még csupán ideig-óráig bizonyult hasznosnak. Magas koncentrációval kosárlabdáztak a mieink, amennyire lehet, kézben tartották a találkozót, de egyértelmű volt, hogy idegenben akár néhány perces kihagyás is végzetes lehet. Tízpontos hátrányból hamar fordított a Rytas, ráadásul az addig kissé enervált közönség is magára talált. Szükség volt a Falco szokásos higgadtságára, mert élesedett a helyzet. A sok Rytas-fault miatt nagyon hamar bónuszba került a magyar együttes, ami fontos ingyen kosarakat eredményezett.

Sokpontos összecsapást nyerni idegenben különlegesen nagy bravúrnak számít, főként ilyen magas szinten, a BL legjobb 16 csapata között – ez a fegyvertény ezúttal nem jött össze. Az utolsó bő egy perc hazai időkérés után 87–86-os litván vezetéssel indult, Perlnek dobása volt ahhoz, hogy ismét a Falcónál legyen az előny, de tévesztett, míg a túloldalon Ivan Buva bedobta a büntetőket. Perl duplával felelt, majd újabb Rytas-egypontosokat követően triplával egyenlíthetett volna a Falco, ám Benke Szilárd kísérlete nem érte el a gyűrűt. Színvonalas mérkőzés volt, a közel azonos erősségű felek közül ezúttal a kicsivel szerencsésebb baltiak örülhettek. 91–88

KOSÁRLABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, KÖZÉPDÖNTŐ
L-CSOPORT
2. FORDULÓ
RYTAS VILNIUS (litván)–FALCO-VOLVO ALPOK AUTÓ SZOMBATHELY 91–88 (25–27, 21–26, 18–14, 27–21)
Vilnius, 3000
néző. V: Lanzarini (olasz), Proc (lengyel), Attard (olasz)
RYTAS:
K. Smith 9, KARINIAUSKAS 17/9, BUTKEVICIUS 13/9, Leissner 5/3, BUVA 20/3. Csere: Normantas 6/6, Girdziunas 4, Radzevicius 7/3, J. Williams 3, Uleckas 7/6. Edző: Giedrius Zibenas
FALCO: VÁRADI 13/9, BENKE 17/6, Clark 7/3, Golomán 9, KELLER Á 9. Csere: Barac 8, Perl 16, Hawkins 7/3, Somogyi 2. Edző: Milos Konakov
Az eredmény alakulása.
3. perc: 2–7. 6. p.: 16–15. 8. p.: 18–23. 9. p.: 24–23. 13. p.: 25–33. 18. p.: 36–45. 19. p.: 38–48. 25. p.: 55–59. 28. p.: 55–65. 32. p.: 69–67. 34. p.: 74–77. 38. p.: 87–82
Kipontozódott:
Váradi (40. p.)
MESTERMÉRLEG
Giedrius Zibenas:
– Le a kalappal a Falco előtt, remek csapat, amely az Athént, a Rigát és a Trevisót megelőzve jutott el idáig, majd két kulcsjátékosa nélkül is megszorította a Tenerifét. Ezúttal is bizonyította, milyen szintet képvisel, elismerésem neki, de a szurkolóinknak és a játékosaimnak is, akik szépen kézben tartották a mérkőzést a második félidőben. Az első két negyedben egyszerűen engedtük az ellenfelet, hogy kényelmesen dobjon, irányítsa a játékot és szedje a lepattanókat. Túl puhák voltunk, aztán a fizikai erőfeszítéseinknek köszönhetően végül megérdemelten győztünk. A padról beszálló játékosaink megváltoztatták a találkozó ritmusát, és annak is örülhettünk, hogy Jarvis Williams visszatérhetett a pályára.
Milos Konakov: – A nagyszünet után kaptunk néhány bravúrkosarat a litvánoktól, készültünk ezekre a dobásaikra, de bementek. Büntetőkkel tudtunk meccsben maradni, de mivel nagyjából 34 percen át vezettünk, megérdemeltük volna a győzelmet. Nehéz megmondani, miért kaptunk ki mégis ezen az egylabdás találkozón, talán a rivális 13 támadólepattanója és 19 második esélyből szerzett pontja döntött, engedtünk néhány fontos könnyű kosarat a Rytasnak. Nem vagyunk elégedettek, sajnáljuk, ami történt, de túl kell lépnünk ezen, és legközelebb még jobban teljesíteni. Elismerésem a csapatomnak, ahogy az ellenfélnek is, mert nem adta fel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik