Előrelépés – ilyen volt a magyar női kosárlabda 2017-es éve

FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENCFAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2017.12.30. 10:08
null
Stefan Svitekkel (középen) a női válogatott a rendező cseheket kiejtve jutott tovább a nyári Európa-bajnokságon (Fotó: Földi Imre)
Sikeres esztendőt zár a női kosárlabda Magyarországon, hiszen a klubélet felpezsdült, míg a válogatott a legutóbbi 14 év legjobb eredményét érte el az Európa-bajnokságon.

A nők évének elemzését kezdjük a válogatottal, amely szép és tiszta selejtezősorozat után reménykedve, de nem túlzott magabiztossággal várta a Hradec Královéban (Királyváradon) júniusban megrendezett csoportkört az Európa-bajnokságon.

CSEH REMEK, MÉGIS KESERŰ SZÁJÍZ

Stefan Svitek szövetségi kapitány együttese remekül összeérett a nyárra, és ugyan a spanyolokat és az ukránokat sem tudta megszorongatni, a legfontosabb találkozóját, a házigazda csehek elleni mérkőzését megnyerte, így továbbjutott. Vagyis az olaszok elleni ki-ki meccs előtt bekerült a legjobb 12 közé, amire 14 éve nem volt példa. Sajnos ez a lehetőség, a negyeddöntő nagy terhet rakott a lányok vállára, akik az utolsó pillanatig kiélezett mérkőzésen egy ponttal kikaptak az olaszoktól, így Prágáig már nem jutottak el.

Az ezt követő hónapok aztán nagy változásokat hoztak az együttes életében: Svitek cseh kapitány lett; Nagy-Bujdosó Nóra és Fegyverneky Zsófia visszavonult; a csapat élére a korábbi kapitány Székely Norbert került. A 2019-es Európa-bajnokság selejtezőire azonban a szellemiség megmaradt, a litvánokat idegenben, az albánokat Miskolcon győzte le a nemcsak lelkes és összetartó, hanem taktikailag is remekül felkészített együttes, amely jó úton halad afelé, hogy ott lehessen a következő, szerb-lett közös rendezésű tornán is.

FELPEZSDÜLT A HAZAI MEZŐNY

A 2016–2017-es bajnoki szezon végén ugyan a soproni lányok nyakába akasztották az aranyérmeket – sőt év közben a kupában is ők nyertek –, az idény mégis inkább szólt a Szekszárdról és a Ceglédről.

Előbbi sorra döntötte, és még az év végén is dönti meg a klubrekordokat, Djokics Zseljko edző vezetésével meghatározó magyar klubbá vált. A tolnaiak megnyerték az alapszakaszt, és maximális erőfeszítésre késztetve játszottak döntőt a náluk jóval erősebb kerettel rendelkező Sopron ellen a bajnoki fináléban, amely olykor már-már a legendás Pécs–Sopron vetélkedések hangulatát idézte.

A Cegléd is csodát tett Cziczás Lászlóval az élen, a fiatal tréner harcos és kitűnő szellemiségű csapata a Magyar Kupa pécsi nyolcas döntőjében menetelt a fináléig, majd a bajnokságban is bronzérmet szerzett – ezzel fennállása legjobb eredményét jegyezte.

Ami a 2017–2018-as alapszakaszt illeti, a nyáron megerősödött Győr és a bajnok Sopron is hibázott már, csak a Szekszárd menetel hibátlanul – erről keretes írásunkban olvashatnak bővebben.

SZÉP REMÉNYEK AZ EUROLIGÁBAN

Sajnos nem volt túl fényes a magyar klubok nemzetközi kupaszereplése a 2016–2017-es szezonban, a legrangosabb sorozatban, az Euroligában például a Sopron és a Győr együtt tudott öt győzelmet aratni a csoportkör 28 meccsén…

Az Európa-kupában valamivel jobb volt a mérleg a nyolcaddöntőig jutó Ceglédnek köszönhetően, de aligha túlzás azt állítani, hogy erre a kupaévadra senki sem fog szívesen emlékezni. Ősztől – szerencsére – itt is pozitív volt a változás, a Sopron nagyszerűen szerepel az elitligában, fél lábbal már továbbjutott, és ugyan a Szekszárd az Euroliga-selejtezőben elbukott, az Európa-kupában javított, a lengyel Wroclawval január elején már nyolcaddöntőt játszik.

*** AZ ÉV LEGJEI ***

AZ ÉV DOBÁSA: MAJA SKORICS DUPLÁJA A PEAC ELLEN

A ceglédiek nagyszerű évadot futottak tavasszal, a Magyar Kupa fináléjában ugyan alulmaradtak a Sopronnal szemben, a négy között a házigazda PEAC-Pécset búcsúztatták. A döntő kosarat az azóta Franciaországba szerződött Maja Skorics szerezte, a szerb magasbedobó az utolsó másodpercben dobott bravúros duplájával repítette tovább Cziczás László csapatát.

AZ ÉV HONOSÍTÁSA: CYESHA GOREE MAGYAR LETT

Szeptember 13-án a téti polgármesteri hivatalban letette a magyar állampolgársági esküt Cyesha Goree, a CMB Cargo-UNI Győr amerikai származású centere. Ennek örömére Székely Norbert be is válogatta a magyar nemzeti csapatba, a bizalmat Litvániában, a nagyon fontos Eb-selejtezőn 21 ponttal hálálta meg, a mieink 73–70-re győztek.

AZ ÉV LEGFÁJÓBB MÉRKŐZÉSE: OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 49–48

Az elszalasztott lehetőségek találkozóján legjobbjaink nyolcpontos félidei hátrányuk után már hatpontos előnnyel mehettek az utolsó tíz percre, ám az utolsó nyolc percben csupán négy pontot szereztek, így elbúcsúztak az Európa-bajnokságtól. Stefan Svitek együttese mindenesetre 2003 óta először került a legjobb 12 közé, ami semmiképpen sem nevezhető csalódásnak.

AZ ÉV MEGLEPETÉSE: STEFAN SVITEK BÚCSÚJA

Augusztus elején jelentette be Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, hogy a továbbiakban nem Stefan Svitek irányítja a női válogatottat. A nemzeti csapat kis híján a negyeddöntőbe jutott a nyári kontinensviadalon, ám a folytatásról nem tudott megegyezni a szlovák szövetségi kapitány és az MKOSZ. Svitek a cseh válogatott élére került, s bár kinevezték a DVTK edzőjének is, így könnyebben tudja tartani a kapcsolatot családjával.

AZ ÉV VISSZATÉRŐJE I.: KRIVACSEVICS TIJANA GYŐRBE SZERZŐDÖTT

A magyar válogatott 27 éves centere egy rövid soproni kitérőt leszámítva hat éven át tartó légióskodás után – amely érintette Spanyolországot, Szlovákiát és Törökországot – visszatért Magyarországra. A CMB Cargo-Uni Győrt választotta, amellyel az Európa-kupától a csoportmérkőzések után búcsúzott, míg a bajnokságban a harmadik helyen áll.

AZ ÉV VISSZATÉRŐJE II.: SZÉKELY NORBERT ÚJRA EDZŐSKÖDIK

2014 novemberétől 2015 márciusáig a TLI-Alba Fehérvár férficsapatát irányította Székely Norbert, azóta nem vállalt munkát edzőként egészen idén szeptemberig, amikor újra kinevezték a magyar női válogatott szövetségi kapitányává. A szakember két Európa-bajnoki selejtezős győzelemmel (az egyik bravúros siker Litvániában) kezdte a kispadon harmadik regnálását.

AZ ÉV MENETELÉSE: A SZEKSZÁRD VERETLEN ŐSZE AZ NB I-BEN

Tízből tíz. És ebben benne van a Győr idegenbeli, továbbá a címvédő Sopron, a Cegléd és a DVTK hazai legyőzése. Az Atomerőmű KSC Szekszárd eddig nem hibázott a honi élvonalban, mindegyik mérkőzését megnyerte, így természetesen vezeti a tabellát. Djokics Zseljko csapata az Európa-kupában is versenyben van még, ha így folytatja, ismét a bajnoki fináléba juthat tavasszal.

Nagyot menetelt az ősszel a Szekszárd (Fotó: Dömötör Csaba)
Nagyot menetelt az ősszel a Szekszárd (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik