A GSW legyőzte a Jazzt, Russell Westbrook történelmet írt

Vágólapra másolva!
2021.05.11. 09:52
null
Russell Westbrook fogadja az ellenfél játékosainak gratulációját a rekorddöntés után (Fotó: Getty Images)
Westbrook megdöntötte Oscar Robertson NBA-rekordját, a Warriors meglepte a listavezetőt, a Spurs szétdobta a Milwaukee-t – ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

 




Cleveland Cavaliers–Indiana Pacers 102–111

Remek egyéni teljesítményekkel nyert a Pacers. Nem jött könnyedén a vendégek sikere, a papíron kötelező győzelemért meg kellett küzdeni, mert az első félidőben például két számjegyű hátrányban volt a társaság és egyáltalán nem tudta ráerőltetni akaratát a Clevelandre. A fordulás után ez azért némileg változott, de nagy előnyt akkor sem tudott kiépíteni a gárda és csak hat perccel a vége előtt tudta végleg átvenni a vezetést – onnantól már nem adta ki ezt a kezéből, volt közte tíz is, úgyhogy azért csak kipipálhatta ezt a mérkőzést. Mindezt három remek egyéni teljesítménynek köszönhette, Domantas Sabonis félelmetes estéje (21 pont, 20 lepattanó, 9 gólpassz, 4 blokk) mellett Caris LeVert (20 pont, 10 gólpassz) is kitett magáért, a padról pedig egészen váratlanul hozott egy 25 pontos karriercsúcsot Kelan Martin, aki a negyedik negyedben is nagyon fontos dobásokat tett hozzá. Ezzel a győzelemmel és a Wizards vereségével ismét kilencedikek Keleten, most viszont a Sixers, Bucks, Lakers triót fogadják.

J.B. Bickerstaff nem elégedetlen. Alig kilenc játékos öltözött át erre a meccsre a Cavsnél, tényleg nagyon a végét várja már a csapat, de a vezetőedző szerint vannak olyan fiatalok, akikre büszkék lehetnek, mert mindig nagy szívvel, nagy energiával játszanak, bármilyen fáradtak is – név szerint Collin Sextont (25 pont, 8 gólpassz), Dean Wade-et (19 pont, 12 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Isaac Okorót (22 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) emelte ki a mostani mérkőzés után. Összességében sokáig partiban voltak, ezúttal is nagyot hajtottak, de az Indy végül érvényesítette a papírformát, így a Cleveland sorozatban tizenegyedszer kapott ki és még három találkozó vár rá a szezonban.

A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 25/3, Okoro 22/9, Wade 19/9
A Pacers legjobb dobói: Martin 25/9, Sabonis 21/3, LeVert 20/6

Atlanta Hawks–Washington Wizards 125–124

Hajrázott a Wizards, de megúszta az Atlanta.
A hullámzó, de szoros első félidő végén a Washington járt előrébb egy ponttal, a harmadik negyedben azonban emelni tudott a tempón a Hawks és ott átrohantak ellenfelükön a hazaiak – védekezésben több szintet léptek előre, 35–17-re nyerték a játékrészt és már 19 ponttal is vezettek. Itt azonban még nem volt vége, a negyedik negyedben visszajött a Wizards és már a játékrész közepén egy labdányira csökkentette a hátrányát, majd bár újra meglógott kilenc ponttal az Atlanta, de ebből ismét felállt a legvégére a vendégcsapat. Az utolsó perc rendkívül kiélezetten alakult, John Collins 4/4 büntetőjére Russell Westbrook válaszolt egy gólpasszal és egy duplával, majd Raul Neto osztott ki egy blokkot, így két másodpercnél Westbrook megnyerhette volna a meccset – a győztesnek szánt, egészen üres triplája azonban kimaradt, a Hawks behúzta a lepattanót, így maradt a 125–124. Atlantai oldalon Trae Young (36 pont, 9 gólpassz), Bogdan Bogdanovics (25 pont, 7/12 tripla) és az említett Collins (28 pont, 8 lepattanó, 10/14 mezőnyből) is kitett magáért, Clint Capela 22 leapattanót gyűjtött be és ezzel a fontos győzelemmel fél meccsre megközelítették a New Yorkot, illetve féllel megelőzték a Miamit.

Westbrook megcsinálta. Elég alacsony volt a szorzó rá és végül nem is kellett csalódnunk: Russell Westbrook ezen a meccsen összerakta karrierje 182. tripla-dupláját, amellyel átadta a múltnak Oscar Robertson 1974 óta fennálló és azóta is megdönthetetlennek hitt NBA-rekordját. Westbrook egyébként is jól játszott, 28 ponttal, 13 lepattanóval és 21 gólpasszal (!) zárt, a sérült Bradley Beal nélkül még többet volt nála a labda és jól is mozgatta csapatát, 51%-os mezőnymutatóval és 50%-os triplázással zártak, ráadásul hatan is dobtak náluk legalább 12 pontot, sokan tettek hozzá. A végén feltehette volna a pontot az i-re a győztes dobással, de az most ezúttal kimaradt, így a történelemírás nem párosult győzelemmel, ráadásul a Washington vissza is esett a keleti tizedik helyre, de ez a játéknap akkor is Westbrook rekordjáról szól. Amúgy a korábbi MVP nem mellesleg sorozatban 33. dupla dupláját gyártotta le, március közepe óta minden meccsén összehozta ezt a mutatót, az utóbbi húszból pedig 17-szer TD-t rakott össze...

A Hawks legjobb dobói:
Young 36/3, Collins 28/3, Bogdanovics 25/21
A Wizards legjobb dobói: Westbrook 28/9, Hacsimura 20/3, Lopez 18

Memphis Grizzlies–New Orleans Pelicans 115–110

Szoros meccsen nyert a Memphis. A pihentebb, egészségesebb, otthon játszó Grizzlies esélyesebbnek tűnt a találkozó előtt, de a New Orleans ezúttal sem adta könnyen magát, hiszen a vendégcsapat foggal-körömmel harcolna a playinbe jutásért. A Memphis azonban az első félidőben nyugodtan és pontosan játszott, mindkét negyedet megnyerte, így 12 ponttal vezetett a nagyszünetben és úgy tűnt, hogy kontrollálja az eseményeket, de a harmadik játékrészben jött egy komolyabb kihagyás: 1/10-zel kezdtek mezőnyből, mély gödörbe zuhantak, a Pels pedig nemcsak ledolgozta a hátrányát, de a vezetést is átvette. A nehéz helyzetből Ja Morant rángatta ki a hazaiakat, sorozatban dobott nyolc pontjával stabilizálta övéit és előkészítette a szoros negyedik negyedet, amelyre már visszatért az első félidei Memphis: egy 8–0-val fordított a gárda és többször már nem is adta ki a kezéből a vezetést. Az utolsó két percben még azért kétszer is feljött két pontra a New Orleans, de előbb Kyle Anderson süllyesztett el egy triplát, majd a 23 pontos Dillon Brooks dobott be egy tempót és ezek a dobások lezárták a küzdelmet – a Memphis ezzel biztosította a helyét a playinben, a konkrét kiemelést pedig a hátralévő négy mérkőzésén döntheti el.

Vége? Ezzel a vereséggel és a Spurs bravúrgyőzelmével újra 2.5 meccsre nyílt a távolság a Pelicans és riválisa között, így mivel már csak három találkozót játszik le Stan Van Gundy csapata, így gyakorlatilag kijelenthetjük, hogy lemaradt a playinről. Ezt most fáradtan, back-to-backet játszva, Williamson, Ingram, Hart és Adams nélkül el lehet fogadni, Bledsoe és Ball is tompának tűnt, a kiegészítők pedig hiába küzdöttek nagyot, a szoros negyedik negyedet nem bírták végig erővel – nem itt ment el a szezonjuk, hanem már jóval korábban, az utóbbi meccsek teljesítményeivel elégedettek lehetnek. Most mennek Dallasba, aztán a Golden State-hez, itt matematikailag is biztossá válhat a kiesésük és végül a Lakers ellen zárják le a szezonjukat, aztán készülhetnek a következőre.

A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 23/3, Valanciunas 20, Anderson 14/3
A Pelicans legjobb dobói: Alexander-Walker 18/6, Hernangomez 15, Johnson 13, Hayes 13/9

San Antonio Spurs–Milwaukee Bucks 146
–125

Franchise-rekorddal okozott meglepetést a Spurs.
Félelmetesen bekezdett a San Antonio, a hazai csapat 45 pontot dobott az első negyedben és 87-nél járt a nagyszünetben, amellyel megdöntötte a klubrekordot, majd bár a fordulás után ehhez képest visszaesett, de a 146 dobott pont így is szezoncsúcsnak számít a csapatnál – egyébként az első félidőben bevert 12 tripla is franchise-rekord, igaz, az csak holtversenyben. A texasiak mezőnyből és a triplavonalon túlról is 67%-kal céloztak az első két negyed során és a meccs egészét tekintve is 60%-os mezőnyözéssel, valamint 59%-os triplázással zártak – egyénileg abszolút nem kellett ehhez extra, DeMar DeRozan 23 ponttal lett a legjobb dobó, de olyan félelmetes hatékonysággal játszottak, hogy tükörsimán verték meg a liga egyik legjobb csapatát. Gregg Popovich szerint szinte tökéletes első félidőt produkáltak egy bajnokesélyes ellen, ennek lehet örülni, ahogy persze a győzelemnek is, de még nem dőlhetnek hátra, nem biztosították a playin-részvételüket – négy meccsük van még, mindegyik egy náluk magasabban jegyzett csapattal szemben.

Védekezni kell, nincs mese. Az utóbbi időben ez már nem az első olyan szétesés volt a Milwaukee részéről, amikor megmozdulni sem nagyon akartak a játékosok védekezésben, a Rockets elleni, 143 kapott ponttal elszenvedett vereség óta is kétszer kaptak már 130 felett – Mike Budenholzer vezetőedző most már rá is mutatott a dologra, hogy képesek ők jól védekezni, de ezt ki is kell hozniuk magukból, mert ez így nem jó irány. Ezúttal támadásban sem tudták ezt ellensúlyozni, az első félidei nagy hátrányukból pedig nem volt visszaút, mert hátul utána sem álltak a helyzet magaslatán – égtek 27 ponttal is, teljesen váratlanul egy nagyon sima vereségbe szaladtak bele. Ezzel a botlással megtörték a szép sikerszériájukat és egy meccsel visszacsúsztak a Brooklyn mögé a keleti harmadik helyre – most back-to-backet játszanak az Orlandóval, az még nagyobb kötelező lesz számukra, ott javítaniuk kell.

A Spurs legjobb dobói: DeRozan 23, Murray 21/6, Johnson 20/3, Mills 20/18
A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 28, Middleton 23/6, Holiday 20/6

Golden State Warriors–Utah Jazz 119–116

Curry dobása döntött a végén.
Kifejezetten jól játszott ezen a mérkőzésen a Warriors, a szoros első negyed után szépen megléptek a hazaiak és kiváló védekezéssel fojtották meg a Jazz játékát – Inglest eltüntették, Gobert dobásait szintén elvették, innentől pedig már ők diktáltak. Támadásban természetesen ismét Steph Curry húzta őket, aki 36 pontig jutott és bár a triplái nem ültek, de Jordan Poole (20 pont, 4/9 hármas, közte egy félpályás buzzer a harmadik negyed végén) és Kent Bazemore (19 pont 50%-kal) is igyekezett, Draymond Green 10 gólpasszt osztott szét, Kevon Looney 13 lepattanót szedett le, működött a rendszer. Ennek köszönhetően meg is lógtak már 18 ponttal, a záró etap elején is két számjegyű fórban voltak, de ahogy fogyott az idő, úgy fogyott a különbség is, a Jazz a negyedik játékrészre még egyszer nagyon felszívta magát és ott már nem tudott elég jól zárni a GSW védekezése. Összeomlás helyett azonban így is nyertek a hazaiak, ugyan az utolsó percben már a Utah vezetett 116–114-re, majd Curry eladott egy labdát és kihagyott egy triplát is, de Looney támadópattanója után visszakerült hozzá a játékszer és ezúttal már nem hibázott: 14 másodpercnél elsüllyesztett egy hármast, amellyel ismét a Warriorsnál volt az előny. A következő támadást kivédekezték, Curry bedobott még két büntetőt, majd Clarkson utolsó kísérlete is kimaradt, így nagy győzelmet könyvelhetett el a GSW – legyőzte a ligaelsőt és megtartotta nyugati nyolcadik helyét, most pedig back-to-back megküzdhet a Sunsszal is.

Tanulni fog ebből a Jazz. Rudy Gobert mondta azt a meccs után, hogy szerinte a félpályás védekezési tervük jól működött (sokszor triplázták Curryt...), szépen lassították az ellenfelet, a gond az volt, hogy nem figyeltek eléggé a részletekre, a védekezések befejezésére, kizárásokra, illetve az eladott labdákra – 26–6-ra kaptak ki az ebből engedett pontok terén, ezt nem sikerült ellensúlyozni. Maga Gobert kevés labdához jutott, Ingles teljesen eltűnt, igazából két emberük működött támadásban, Bojan Bogdanovic (27 pont, 4/9 tripla) és a padról érkező Jordan Clarkson, aki 41 ponttal állt a csapat élére – igaz, ehhez 16/33 mezőnykísérletre volt szüksége, a GSW-védekezéssel szemben nagyon sokszor kellett neki vállalkoznia. Most azért megérezték a Mitchell, Conley páros hiányát és öt győzelem után kikaptak, de Gobert szerint tanulni fognak ebből a leckéből, ugyanis könnyen lehet, hogy a playoff első körében a Warriors lesz az ellenfelük – jelen állás szerint valóban ez a helyzet, de még mindkét csapat mozdulhat...

A Warriors legjobb dobói: Curry 36/9, Polle 20/12, Bazemore 19/6
A Jazz legjobb dobói: Clarkson 41/15, Bogdanovic 27/12, O'Neale 10/6, Gobert 10

Portland Trail Blazers–Houston Rockets 140–129

Extra negyed után lekocogta a meccset a Portland.
Kötelező volt nyernie ezen a találkozón a Blazersnek és ennek megfelelően is kezdte az estét a hazai alakulat, ugyanis kereken 50 pontot termelt a társaság már az első negyedben – ezzel franchise-rekordot döntött a gárda, illetve 12 triplát süllyesztett el csak ebben a periódusban, amivel beállította a vonatkozó ligarekordot. Innentől azonban nem sikerült lezárni a küzdelmet és a Rockets végig tapadt ellenfelére, DJ Augustin (21 pont, 4/6 tripla) és Kelly Olynyk (21 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) játékára építve a ligautolsó sokadszor is bizonyította, hogy támadásban extra dolgokra képes, ha hagyják neki – most is 49%-os mezőnymutatóval, 47%-kal bevert 18 triplával, valamint 30 gólpasszal zártak a vendégek, nem törtek meg az első negyed után és végig látótávolságon belül maradtak. Extra komoly nyomás alatt azért nem állt a Portland, Damian Lillard (34 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz), CJ McCollum (28 pont, 7 gólpassz) és a remek formában lévő Norman Powell (28 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) vezetésével tartotta előnyét a társaság, de eldönteni nem tudta a meccset, csak a legvégén – a vártnál talán nehezebben jött össze a kötelező győzelem, a kezdőknek fent kellett lenni 35-36 percet, de a lényeg, hogy megvan, így másfél mérkőzéssel állnak a Lakers előtt.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 34/18, Powell 28/9, McCollum 28/18
A Rockets legjobb dobói: Augustin 21/12, Olynyk 21/3, Thomas 18/6, Brooks 18/18

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik