3x3-as kosárlabda: mindkét csapatunk kapitánya csalódott

MTI/SZ. R.MTI/SZ. R.
Vágólapra másolva!
2021.06.07. 13:38
null
A férfiaknak és a nőknek sem sikerült a tokiói kijutás (Fotó: Tumbász Hédi)
Az elszalasztott olimpiai kvalifikációs lehetőségről beszélt a 3x3-as női és férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya is hétfőn MTI-nek. Csirke Ferenc – a férfiak kapitánya – elmondta, reméli, hogy a romániai Eb-selejtezőn sikerül kiharcolniuk a kijutást.

 

A férfi 3x3-as kosárlabda-válogatott 21–14-re kapott ki a belgáktól a debreceni pótselejtező döntőjében, így nem jutott ki a tokiói olimpiára.

„Családi okokból hazajöttem a döntő után, és ma reggel tudatosult bennem még jobban, hogy a legnagyobb kosárlabdaélményért küzdöttünk az elmúlt hat évben, és nem egy world tour-versenyre nem jutottunk ki, hanem az olimpiára – mondta hétfőn az MTI-nek Csirke Ferenc. A lányokkal szemben némi hátrányt jelent, hogy a férfi mezőny egyre speciálisabban a 3x3-ra szakosodott játékosokból áll, ha az 5x5-ös válogatottból négy ember négy napig együtt edzene, biztosan megvernénk őket. Kicsit arra hasonlít ez, mintha Marco Rossi néhány emberrel megpróbálna kijutni a futsal vb-re.”

A szakvezető kifejtette, mivel nemrég ért véget az NB I, és akadtak sérültek is, csak öt edzésre volt módjuk a pótselejtező előtt, Ivosev Tamás nem volt egészséges, és a vasárnapi esti döntőre elfáradt a gárda.

„Fura ez a lebonyolítás, mivel az egyik csoport pénteken, a másik szombaton játszott, és amíg a belgák ötven óra alatt hoztak le négy meccset, nekünk ugyanerre huszonhat óránk volt – jelentette ki Csirke Ferenc, majd rátért a közeljövő terveire.– A lányokhoz hasonlóan mi is Európa-bajnoki selejtezőre megyünk Romániába, ahol egy nap alatt játsszuk le mind a négy meccsünket, ráadásul a járványügyi szabályok miatt csak az előző napon lehet Konstancába érkezni. Már három Eb-n szerepeltünk, ebből kettőre selejtezőből jutottunk ki, remélem, összejön a párizsi részvétel is” – tette hozzá.

A női nemzeti együttes a fináléban a két másodperccel a vége előtt kapott kosárral maradt alul 13–12-re az olaszokkal szemben.

„Szomorú esténk volt, egy álommal lettünk szegényebbek – mondta Károlyi Andrea, a női 3x3-as kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya hétfőn az MTI-nek. – Hat éve ezen dolgoztunk, és minden adott volt a sikerhez, a hazai környezet, a remek közönség, de nem jött össze. Kosárlabdában mi lehettünk volna az elsők, akik idehaza szereznek olimpiai kvótát.”

A fináléról Károlyi Andrea úgy vélekedett, a hajrában egy magyar szempontból szerencsétlen szituáció eredményezte az olaszok győztes dobását. „Az irányítójukat pont nem Papp Dia fogta, aki egész meccsen szívta a vérét, ő pedig észrevette ezt, és rádobta. Mi viszont nemcsak a sikerben, hanem a vereségben is egy csapat vagyunk, és közösen kaptunk ki, nem valakinek a hibájából" – fejtette ki.

Ami a folytatást illeti, a kapitány közölte, jövő szerdán már Romániában lesz jelenése a válogatottnak. „Konstancában vívunk Európa-bajnoki selejtezőt, és szeretnénk kijutni a szeptemberi, párizsi Eb-re. Más kérdés, hogy ha ez sikerül, akkor egyik legjobbunk, Goree Cyesha várhatóan nem tarthat velünk, mert épp akkor játszik a Szekszárddal Euroliga-selejtezőt" – tette hozzá Károlyi Andrea.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik