Nemzetisport.hu nyomtatott 2009.01.15 13:47 Frissítve: 2010.10.28 02:39

Jao Ming szerint a sérüléssel bajlódó T-Macnek távoznia kell Houstonból

A Tracy McGrady egészsége körüli folyamatos bizonytalanság lassan kezd épp olyan elcsépelt lenni, mint a legendás mondat: „Houston, van egy kis problémánk!”

Tracy McGrady (balra) csak ritkán áll a csapat rendelkezésére
Fotó: Imago (archív)
Tracy McGrady (balra) csak ritkán áll a csapat rendelkezésére

A jelenleg a Nyugati főcsoport 7. helyén szerénykedő, de minden szakértő szerint többre hivatott Rockets ismét T-Macre vár. A szezon kezdetén még elfogadható szinten lehetett számítani arra, hogy McGrady pályára lép, de decemberre már gyakorlatilag egy lábon játszott, és kicsit népmesei szintre süllyedtek megjelenései: hol volt, hol nem volt. Rick Adelman edző ezt megelégelve egyezett meg a játékossal, hogy McGrady kihagy 2-3 hetet, és ez alatt formába hozza magát.

„Kondicionál. Ezt ő maga mondta. Végig akarja csinálni a nyári erőnléti edzésprogramját” – nyilatkozta a Rockets általános menedzsere, Daryl Morey. Ez mind szép és jó is lenne, csakhogy ez nem a nyári holt idény.

„Nem tudta elvégezni az edzéseket a nyáron, mert májusi térdműtétje után lábadozott, és rehabilitációs kezelésekre járt” – védekezik Morey.

Minden világos. Csakhogy a versenyfutás a rájátszásért épp olyan gyilkos az idén is, mint tavaly volt, és a „Tracyre várva” című darabból már egyre inkább elege van a Rocketsnek – beleértve a játékosokat is. Egy anonimitást kérő bennfentes forrás szerint a játékosok nem beszélnek. És Jao Ming is T-Mac távozását akarja.

Ami viszont megnehezíti a helyzetet: McGrady 20.3 millió dolláros idei fizetése a legtöbb gárda számára önmagában is igencsak elrettentő tényező. Ha belegondolunk abba is, hogy hány csapat menekül a luxusadó elől, még kisebb esélyt látunk egy játékoscserére – legalábbis egyelőre. Jövőre ez megváltozhat, hiszen a nyártól már egy 22.4 milliós, lejáró szerződésről fogunk beszélni.

Jao Ming és McGrady persze jóban vannak egymással, egyáltalán nincs személyes konfliktusuk. A kínai center frusztráltsága azonban valós, és nem egyedi: az egész csapatra kihatnak a 29 éves T-Mac utolsó pillanatos döntései, hogy tud-e játszani, vagy nem. Persze senki sem kérdőjelezi meg a keménységét és az elszántságát: a tavalyi rájátszásban is többször előfordult, hogy csak fájdalomcsillapító injekciókkal volt képes pályára lépni.

Az sem McGrady hibája, hogy a gárda két másik fontos tagja, Ron Artest és Shane Battier is sérülésekkel küzd az idényben. Battier a szezon elejének nagy részét hagyta ki, Artest pedig bokaszalag-szakadással küzd. A tavaly sorozatban 22 mérkőzést is megnyerő Rockets pedig nélkülük az idén nem képes ugyanarra a teljesítményre.

„Mindenki szeretné, hogy azon a szinten legyen, amire tudjuk, hogy képes – így Morey. Úgy értem, gyakorlatilag ő tartott minket életben a Utah elleni párharcban a tavalyi rájátszásban. Ő is, és Ron is próbáltak a sérüléseik ellenére a pályán maradni és harcolni, és valószínűleg mindketten előbb tértek vissza, mint kellett volna. Akkor azt gondoltuk, hogy ez rendben van így, mert az orvosok szerint nem válhatott rosszabbá a helyzet, de sajnos mégis ez történt, és most kénytelenek vagyunk kivárni, amíg ismét mindketten egészségesek lesznek.”

S a Houston még mindig (már megint) vár…

www.bball.hu
2021.08.29 16:24:20

Kosárlabda MTI/SZ. R.

A férfi válogatott már a csoportkörben kiesett a debreceni U18-as világbajnokságon.

2021.08.01 10:40:58

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

A Milwaukee Bucks háttérstábjában nemzetközi játékosmegfigyelőként dolgozott meg a sikerért.