MTI/NSOnyomtatott 2008.06.18 17:51 Frissítve: 2011.08.24 00:13

Már nem Sztojan Ivkovics a férfi kosarasok szövetségi kapitánya

Sztojan Ivkovics, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya levélben tudatta a szövetséggel (MKOSZ), hogy a továbbiakban nem tudja ellátni feladatát. Ivkovics azt követően mondott le tisztségéről, hogy a férfi liga nem támogatta azt az elképzelését, hogy a bajnoki mérkőzéseken legyen a pályán legalább két magyar játékos.

A jövőben nem Sztojan Ivkovics irányítja a férfi válogatottat
Fotó: Czagány Balázs (NS-archív)
A jövőben nem Sztojan Ivkovics irányítja a férfi válogatottat
Sztojan Ivkovics - aki kinevezése ellenére nem rendelkezett aláírt szerződéssel - azzal indokolta lemondását, hogy nem talált meghallgatásra javaslata, miszerint mindig legyen a pályán legalább két magyar játékos az NB I-es mérkőzéseken. Az elnökség ugyan támogatta az elképzelést, de a férfi liga megvétózta azt.

Az MKOSZ vezetése szerdai ülésén tudomásul vette Ivkovics elhatározását, és felkérte a szakmai bizottságot, hogy jövő pénteki ülésén tegyen javaslatot a szakvezető személyére, aki az Európa-bajnoki selejtezőkön irányíthatja a nemzeti együttest.

"Az ominózus magánlevelet és benne a távozásom felajánlását három hete írtam meg Berényi János elnök és Sterbenz Tamás főtitkár úrnak, eddig nem reagáltak rá, úgyhogy igencsak meglepett ez a mai bejelentés” – nyilatkozta a távirati irodának Sztojan Ivkovics.

A PVSK-EXPO Center Pécs férfi csapatát is irányító szakember a Nemzeti Sportnak adott interjújában korábban elmondta, ha nem kapnak több lehetőséget a magyar bajnokságban a tehetséges magyar játékosok, akkor néhány éven belül nem lesz válogatottunk.

„Szövetségi kapitányként ígéretet tettem, hogy azért harcolok, hogy minél több magyar kapjon munkát, különben értelmetlen az én szerepem – nyilatkozta korábban az NS-nek Ivkovics. – Rögzíteni kell, hogy bajnoki mérkőzésen legalább két magyarnak egyszerre pályán kell lennie. Ellenkező esetben két év múlva nem lesz, aki a válogatottban játsszon.”

Ivkovics elképzeléseit azonban nem támogatták. „Egyértelműen úgy értékelem a helyzetet, hogy a szövetség nem a válogatott, hanem a klubok mellé állt, miközben én a nyaralásomat félbeszakítva azzal töltöttem az elmúlt hétvégét, hogy egyeztettem a keret tagjaival” – mondta a távirati irodának szerdán a leköszönő szövetségi kapitány.

Sztojan Ivkovics 2007 tavaszán vette át a nemzeti együttes irányítását, és maradt bent vele a férfiválogatott a kontinenstorna A-divíziójában. Tizenegy mérkőzésen irányította a nemzeti együttest, amely hét győzelem mellett négyszer szenvedett vereséget.
2021.06.03 17:53:58

Kosárlabda GY. F.

A magyar csapat a debreceni pótkvalifikációs tornán igyekszik kiharcolni a tokiói szereplés jogát. (x)

2021.05.28 00:07:50

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN

A Barcelona kosarasa önkritikusan elismerte: az elmúlt hetekben nem ment neki jól a játék.

2021.04.23 21:50:51

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Annak idején a kakukk és a farkas állandó üldözőversenyét bemutató rajzfilmen rengeteget nevettünk, a Sopron és a Szekszárd csatája viszont vélhetően nem lesz komikus, sokkal inkább drámai.

2021.04.11 23:47:07

Kosárlabda S. TÓTH JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Ez a lényeg: az építkezés.

2021.04.10 09:40:08

Kosárlabda FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC

Idén mindkét magyar kosárlabdacsapat bejutott a final fourba a nemzetközi kupasorozatában.