Vranjes: Ha száz százalékot adunk, a Szeged ellen is nyerünk

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2018.04.14. 11:08
null
Ljubomir Vranjes már a Szeged elleni döntőre is készül, de azért ma még játszani kell a fináléba kerülésért is (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Parázs meccsek, forró hangulat a lelátón, szinte vérre menő finálé – ez vár azokra, akik szombaton és vasárnap megnézik Debrecenben a férfi kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjében előbb a Veszprém–Balatonfüred, majd a Szeged–Csurgó csatát, aztán a helyosztókat.

 

A címvédő Telekom Veszprémet a nyár óta dirigáló tréner, Ljubomir Vranjes élete első Magyar Kupa-sikerét – meg persze magyar bajnoki aranyát – szeretné megszerezni, amiként a Szeged trénere, Carlos Pastor is, aki 2013 óta edzi jelenlegi csapatát, és már ötödször fut neki, hogy a kupában és/vagy a bajnokságban letaszítsa a trónról a legnagyobb riválist. Erre az idén a korábbinál jobb esélye nyílhat, ha a két együttes teljes idényre érvényes eredmény- és teljesítménygörbéjének összehasonlításából indulunk ki. A Szeged az őszi sűrű botlások után januártól felszálló ágba került, míg a Veszprémnek fordítva, a tavasszal hullámzóbb a produkciója.

VÉLEMÉNYEK

MIKLER Roland, a Veszprém kapusa: – A végső siker titka lélektani. Kérdés, hogy a döntőben melyik csapat tud higgadtabban, taktikusabban játszani. Láttuk legutóbb Veszprémben, hogy a szegediek nagyon erősek, és meg tudnak élni a hibáinkból. Okultunk belőle, nem fordulhat elő még egyszer, hogy ők irányítsák a meccset. Elégtételt veszünk.

HORNYÁK Péter, a Balatonfüred jobbszélsője: – Jól ment a játék a múlt héten a válogatottban, remélem, a kupában is így lesz. A Veszprémmel szemben kevesebb sikerélményre számítok, de a bronzmeccset meg tudjuk nyerni volt csapatom, a Csurgó ellen. Nem hiszem, hogy Veszprém–Csurgó döntő alakulna ki.

BODÓ Richárd, a Szeged balátlövője: – Két évvel ezelőtt, amikor még tatabányai voltam, a Veszprém hetesekkel nyert, és tavaly is egy hetessel dőlt el a kupa sorsa. A hajszálnyi különbség az idén a javunkra dönthet. Sokat jelent, hogy teljes lesz a veszprémi védősor, vagyis még pontosabban, a labdát még jobban megbecsülve kell támadnunk.

HANUSZ Egon, a Csurgó irányítója: – Tisztességesen fogunk küzdeni a Szeged ellen, amelynek a védekezés a legfőbb erőssége. Azzal is számolunk, hogy hatalmas a BL-rutinja, vagyis hozzászokott a nagyobb iramú, igen magas hőfokú meccsekhez. Izgalmas, jó mérkőzésre szeretnénk kényszeríteni.

Azt a csontot már lerágtuk, hogy a Bajnokok Ligájában sajnálatosan mindkét együttes elbukott a nyolcaddöntőben, ugyanakkor a két búcsú közötti hangulati és pszichés különbséget érzékletesen tükrözték a reakciók. A szegedieket felállva ünnepelte a lelátó népe, értékelve, hogy a német Kiel ellen kiváló, csupa szív játékkal estek ki. Ezzel szemben az évtizedek óta fényes eredményekkel kényeztetett, sikerélményekhez szokott veszprémi drukkerek elkeseredettségükben kifütyülték csapatukat, amikor a Skjern ellen nem váltotta be 99 százalékos továbbjutási esélyét.

„A bajnokság alapszakaszában az ősszel biztosan nyertünk Szegeden – emlékezett Vranjes –, de a tavaszi visszavágón egy góllal jobb volt a rivális. Ez is érzékenyen érintett bennünket, vagyis bőséges a motivációnk, hogy Debrecenben a legjobbunkat nyújtsuk. Nyernünk kell előbb a Füreddel szemben, majd vasárnap a Szeged ellen, amelyet a Csurgó talán megszorongat, de aligha győz le. Nálunk továbbra is sérült William Accambray és Győri Mátyás, de újra játszhat Nagy László. Ha a fináléban a Szeged és mi is száz százalékot adunk ki magunkból, mi nyerünk. Ahogyan a játékosaim, már én is látom, érzem, milyen óriási a presztízse a két együttes egymás elleni összecsapásainak Ezek igazi rangadók!”

A Szegednek hatalmas lesz a szurkolótábora a Főnixben, főleg vasárnap, ugyanis egyik szponzora jelentős támogatást adott ezer belépőhöz, így egy-egy jegyhez 500 forintért lehetett hozzájutni.

„Teljes erővel készültünk mi is a héten a kupavíkendre, és persze nagyon szeretnénk a trófeával hazatérni – tervezgetett Carlos Pastor. Csapatába még aligha tér vissza a már óvatosan edző Matej Gaber, akinek törött talpcsontját januárban műtötték meg. – A kupadöntő nem egyszerűen egy meccs, bármi megtörténhet, ám erre még csak keveset gondolok. Előbb a Csurgóval találkozunk, amely nem adja meg magát. Debrecenbe szívesen megyünk, a város és a csarnok kiváló házigazda.”

A Magyar Kupát legutóbb 2008-ban nyerte meg a Szeged, azóta a Veszprém az úr – ugyanakkor a 2018–2019-es idénytől a férfiaknál is megszűnik, hogy a bajnok és az ezüstérmes eleve elődöntős, mert mindkettő már a negyeddöntőben bekapcsolódik a sorozatba. Így elméletileg szembe is kerülhet a két „nagy", vagyis egyikük lemaradhat a négyes döntőről, amelyet 2019-ben a férfiaknál április 6-7-én, a nőknél március 16-17-én tartanak.

FÉRFI MAGYAR KUPA, ÚT A NÉGYES DÖNTŐBE
3. forduló:
ETO-SZESE Győr–Csurgó 25–29, FTC–Balatonfüred 26–27
Nyolcaddöntő:
Orosháza–Csurgó 29–32, Cegléd–Balatonfüred 25–26
Negyeddöntő:
Balmazújváros–Csurgó 22–32, Balatonfüred–Tatabánya 24–23

NÉGYES DÖNTŐ, DEBRECEN
Szombat. Elődöntő:
Mol-Pick Szeged–Csurgó, 13. Telekom Veszprém–Balatonfüred, 15.15
Vasárnap. A 3. helyért:
15.15. Döntő: 17.45
Tv:
az M4 Sport az összes mérkőzést közvetíti

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik