Telekom Veszprém: A fiatalok a lelküket is kidolgozzák – Lauge

Vágólapra másolva!
2021.09.10. 09:23
null
A Veszprém új csapatkapitánya, a harmincéves Rasmus Lauge büszke a kinevezésére, ugyanakkor a csapat játékával még nincs megelégedve (Fotó: Szabó Miklós)
A Telekom Veszprém simán megnyerte idénybeli első bajnoki meccsét a Csurgó ellen, igazolva az újdonsült csapatkapitány, Rasmus Lauge szavait, aki szerint a támadás már egész jól működik.

A Veszprém új csapatkapitánya, Rasmus Lauge már egészséges, játékra készen áll, de sem ő, sem a csapat edzője, Momir Ilics nem szeretné elsietni a visszatérést, ezért nem lépett pályára eddig.

„Vissza kell jönne az érzésnek, újra éreznem kell a ritmust, és persze mentálisan is készen kell állnom a visszatérésre – mondta a dán balátlövő-irányító a Nemzeti Sportnak. – Erre az óvatosságra azért is van nagy szükség, mert az ütközések, az egy egy elleni játék fontos eleme az én stílusomnak. Újra tudnom kell szabadon játszani, de nem féltem a lábam, pályafutásom során volt már néhány sérülésem, együtt tudok élni vele, tudom kezelni.”

A TELEKOM VESZPRÉM SZEPTEMBERI PROGRAMJA
16., csütörtök, 18.45 Veszprém–PSG (francia) Bajnokok Ligája
18., szombat, 18 FTC–Veszprém K&H Liga
23., csütörtök, 18.45 Kielce (lengyel)–Veszprém Bajnokok Ligája
29., szerda, 18.45 Veszprém–Barca (spanyol) Bajnokok Ligája

A harmincéves játékos elárulta: büszke arra, hogy Ilics őt nevezte ki csapatkapitánynak, bár ő maga sosem akart kimondottan az lenni, csak próbált példát mutatni a pályán és azon kívül is, a tréner emiatt gondolt rá.

„Talán jobban kell figyelnem arra, mikor, mit és miért teszek, ám nincs nagy különbség, én semmit sem változtam ettől a kinevezéstől, igyekszem a legjobb képességeim szerint vezetni a csapatot – fogalmazott Lauge, aki az előző idényben sérülés miatt nagyrészt csak a lelátóról nézhette a többieket, ami szerinte a lehető legrosszabb érzés, mert tétlenségre van kárhoztatva, miközben játszani és segíteni akart... – Ez benne van a kézilabdában, de akkor is nagyon kemény a rehabilitációt végigcsinálni, négyes döntőket és nagy meccseket kihagyni és a partvonal mellől nézni.”

Lauge szerint a spanyol David Davis távozása és Ilics kinevezése után változik majd a csapat játéka, de nem számottevően, hiszen továbbra is a spanyol rendszerben gondolkodik az edzői stáb. Ezt a stílust ismerik a legjobban, elvégre 2012 óta szinte csak spanyol edzői voltak a gárdának (Antonio Carlos Ortega, Xavi Sabaté és David Davis), az egyetlen – igaz, elég nagy – tévedést, a svéd Ljubomir Vranjest kivéve, aki meg is bukott minden szinten.

A csapatkapitány szerint Ilics igyekszik minél egységesebbé tenni a keretet, hogy az egyéniségek és világklasszis játékosok csapatként legyenek erősebbek.

 Rögtön a mély vízbe
A Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata jövő csütörtökön kezdi el a Bajnokok Ligája küzdelmeit, rögtön az egyik legkeményebb ellenféllel: a francia PSG-t fogadja. Momir Ilics gárdája a hónapban még két BL-találkozón lép pályára, idegenben a Kielce, hazai pályán pedig a Barca ellen, azaz rövid időn belül három olyan csapattal kerül szembe, amely a négyes döntőbe jutásra is esélyes. A klub egyébként a Kielce elleni idegenbeli találkozóra szurkolói buszt indít, és drukkereinek kétszáz darab ingyenjegyet biztosít a találkozóra. Az e havi programba csak egy bajnoki fér bele, a Veszprém a jövő szombaton a Ferencváros otthonában lép pályára.

A társaság alaposan átalakult a nyáron. Távozott a jobbátlövő Kent Robin Tönnesen (Pick Szeged), a balátlövő Nikolaj Markussen (Holstebro), a balátlövő Vuko Borozan (al-Arabi), a jobbszélső Danyiil Siskarjov (Csehovszkije Medvegyi) és a beálló Rogério Moraes (Benfica), ami ütőképes sornak tűnik, pláne, ha hozzávesszük, hogy egyedül a magyar válogatott védő-beálló Sipos Adrián érkezett Tatabányáról. A keret többi részét fiatalokkal töltötte fel az akadémiát mindenkinél jobban ismerő Ilics és stábja.

„A nyáron valóban távoztak tapasztalt játékosok, a többségük nem kapott annyi játékidőt, amennyit szeretett volna – folytatta Lauge, aki szerint ebben az idényben is erős keretük van, csak rá kell találniuk a saját útjukra. Ugyanakkor szerinte nem biztos, hogy könnyebb nekifutni az évadnak úgy, hogy a klubvezetőség nem várja el tőlük a Bajnokok Ligája négyes döntőbe jutást. – Talán ennek köszönhetően kisebb rajtunk a nyomás, de ez a cél mindannyiunkban benne van: ott akarunk lenni Kölnben!”

A dán klasszis úgy véli, első körben nem érdemes tovább nézni a csoportból továbbjutásnál, csak legyenek ott a kieséses szakaszban, már ennek elérése is kemény küzdelem lesz olyan ellenfelekkel, mint a francia PSG, a spanyol Barca, a német Flensburg, a lengyel Kielce és a portugál Porto. Papíron a román Dinamo Bucuresti és az ukrán Motor Zaporizzsja kicsit gyengébb, ám ebben a sorozatban bárki szerezhet meglepetést.

A gárdának fejlődnie kell, ennek már a zadari SEHA-liga-döntőben is voltak jelei, amelyben a Telekom Veszprém megvédte bajnoki címét. Előbb BL-ellenfelét, a Motort verte meg könnyedén az elődöntőben, majd a horvát PPD Zagrebet is legyőzte hetesekkel a fináléban – igaz, Lauge szerint gyenge játékkal.

„A SEHA-döntőben egyáltalán nem játszottunk jól, nem is voltunk felhőtlenül boldogok a siker után, de az is előrelépés, ha ennek ellenére is le tudod győzni az ellenfeledet, ráadásul egy fináléban – tette hozzá a világ- és Európa-bajnok kézilabdázó. – Az elmúlt meccseken is voltak jelei a fejlődésnek, viszont a négy legfontosabb játék­elemben, támadásban, védekezésben, a lerohanásokban és a gyors visszarendeződésben is előre kell lépnünk, ezek közül talán a támadás működik jelenleg a legjobban.”

Lauge szerint a fiatalok sok lehetőséget kapnak az NB I-ben és talán a Bajnokok Ligájában is, ami rajtuk, tapasztaltabbakon is múlik, mert ha jól játszanak, Ilics lehetőséget tud adni a magyar fiataloknak is, akiknek szerinte remek a hozzá­állásuk, a lelküket is kidolgozzák, márpedig ez a megfelelő út a siker felé.

A játékos egyébként nem lépett pályára az első bajnokin sem, amelyet simán, 34–21-re megnyert a Telekom Veszprém, bizonyítva, hogy a támadások valóban remekül mennek. A hazaiak 68 százalékkal lőttek kapura, és ezúttal a védelem is olajozottan működött, amiben valószínűleg az is közrejátszott, hogy a hatos fal mögött majd' ötvenszázalékos kapusteljesítmény állt: Rodrigo Corralesben kereken húsz lövés akadt el. A Lauge által említett csapategységgel kapcsolatban talán az a legbeszédesebb adat, hogy a 34 gólt tizenhárman szerezték, a pályára lépő mezőnyjátékosok közül csak a védőspecialista Sipos Adrián nem talált a kapuba.

EMLÉKEZTETŐ
FÉRFI NB I

TELEKOM VESZPRÉM
CSURGÓI KK 34–21 (17–11)
Veszprém, 1200 néző. V: Fekete, Tóth D.
VESZPRÉM: CORRALES – GASPER MARGUC 5, J. Omar 3, Mahé 2 (1), B. Blagotinsek 2, Sipos, Manaszkov 2. Csere: Cupara (kapus), A. Nilsson 3, LIGETVÁRI 5, Lékai 1, Maqueda 1, Nenadics 1, Strlek 2, LUKÁCS P. 3 (2), ILIC Z. 4. Edző: Momir Ilics
CSURGÓ: Füstös Á. – Gebhardt 2, Krecic 3, MLADEN KRSZMANCSICS 3 (1), Szeitl E. 2, BORSOS 3, A. Kovacevic. Csere: Konyicsák (kapus), Gábor M. 1, Juhász K. 1, Herceg 2, Rotim 1, Tóth Á. 2, Vasvári, Schäffer, Kerkovits 1 (1). Edző: Mariano Ortega
Az eredmény alakulása. 7. perc:
4–5. 18. p.: 7–7. 26. p.: 13–10. 34. p.: 18–12. 42. p.: 25–15. 49. p.: 28–17. 55. p.: 30–20
Kiállítások: 4, ill. 12 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 4/2
MESTERMÉRLEG
Momir Ilics: – Az első húsz percben nem volt hatékony a csapat játéka, sok volt a labdavesztésünk. Az utolsó tíz percre magára talált az együttes, a feljavuló védekezésnek és a remek kapusteljesítménynek köszönhetően a második játékrészben már tudtuk játszani a gyors, futós játékunkat.
Mariano Ortega: – Nagyon jól kezdtünk, az első huszonöt percben védekezésben és támadásban is jól játszottunk. Nehéz volt gólt szerezni a hazaiak védelmével szemben, elfáradtunk, a Veszprém ellépett négy-öt góllal, s már nem tudtunk felzárkózni, hogy legyen esélyünk a második félidőben. Ezeken a mentális tényezőkön kell javítanunk, hogy az elején nyújtott teljesítményünket a második játékrészben is meg tudjuk ismételni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik