Ortega: Egészen más meccs lesz, mint a csoportban

Vágólapra másolva!
2013.04.21. 12:08
null
Vujin (jobbra) nem bocsátkozott jóslásokba (Fotó: Korponai Tamás, archív)
„Akár BL-döntőnek is beillik" – így vélekedett Alfred Gislason, a kieliek izlandi mestere csapata Veszprém elleni, vasárnap 17.15-kor kezdődő németországi BL-mérkőzéséről, amely a négyes döntőbe jutásért folyó párharc első összecsapása lesz.

 

KIELI ÁTALAKULÁS – KÉNYSZERBŐL

A hírek szerint a következő idényre tovább csökken a THW Kiel költségvetése – a becslések szerint hétmillió euró körül lehet (ez még mindig csúcsösszeg, amely csak a Barcelona, a Paris HB vagy a Hamburg büdzséjéhez hasonlítható). A szerényebb jövedelmek is közrejátszhatnak, hogy elköszön a klubtól a szerb Momir Ilics (egyelőre több európai élklub vadászik a jobbkezes átlövőre), a francia Thierry Omeyer (a kapus visszatér Montpellier-be) és a francia Daniel Narcisse (a Paris-ban Császár Gábor csapat- és vetélytársa lesz irányítóposzton). A svéd Marcus Ahlm befejezi, ezért új beállót keres helyére a Kiel. A hétnemzetiségű együttes az előző hat évadban ötször volt BL-döntős, és háromszor (2007, 2010, 2012) az élen is zárt. Edzője, az izlandi Alfred Gíslason a világ egyik legjobb trénere.

Hogy mi jellemzi az áprilisi vasárnapot a Balti-tenger kézilabdabarát kikötővárosában? Reggel mínusz egy fok, délelőtt szikrázó napsütés, enyhe szél a tenger felől, és sirályok élesen rikácsoló hangja, valamint a hatalmas óceánjárók mélyen búgó, tüdőt remegtető kürtjelzései. Délután pedig a népvándorlás a BL-meccsre a város sportszentélyébe, a 10 ezer szurkolót és a mélygarázsban kétezer autót befogadó Sparkassen-Arenába.

Ide készülődtek Carlos Ortega edző veszprémi játékosai is, akik reggel óta arra panaszkodtak, hogy a meccs napján mindig csigalassúsággal múlik az idő, a legszívesebben már ott lennének a csarnokban – kezdődjön végre a sorsdöntő csata.

Előtte azonban a szokásos videóelemzés következett, amelyen újra, már századszor átismételték a teendőket: mit kell a saját taktikájukból megvalósítani, és mit várhatnak a világválogatottnak számító Kieltől.

„Egészen más meccs lesz, mint az a kettő, amelyet a csoportban vívtunk – mondta Carlos Ortega. – Igaz, a külsőségek, a körülmények hasonlóak, ám a tét és a motiváció sokkal nagyobb és erősebb. Két nagyszerű csapatról van szó, és előzetesen semmi mást nem lehet mondani, csak azt, hogy a közönség biztosan remekül fog szórakozni. A továbbjutás? Százhúsz percünk lesz rá, hogy eldöntsük, ki játszik júniusban a kölni négyes döntőben."

Amiben mind a kieliek, mind a veszprémiek egyetértenek, hogy a kapusok teljesítménye döntő lehet.

OMEYER? LE A KALAPPAL!

A város legnépszerűbb napilapja, a Kieler Nachrichten címoldala a veszprémi együttesben is sokak a figyelmét felkeltette, mert öles betűkkel ezzel a címmel harangozza be a vasárnapi csatát: Omeyer ist heiss auf Veszprém (ez nem szó szerinti, hanem értelemszerű fordításban azt jelenti, hogy Omeyer feltüzelve várja a Veszprémet). Az ok, hogy ötödször is BL-győztes akar lenni, s ehhez a következő lépcső a Veszprém legyőzése a negyeddöntőben.

A világklasszis kapusról a lap belsejében közölt féloldalas írásban (ennek címe: 41 trófea, de „Titi" még messze áll a befejezéstől) maga Omeyer emlékezik karrierje fontosabb állomásaira, elmondja terveit, valamint társai és más klubok kiválóságai, illetve híres edzők méltatják őt. A cikk szerint megemeli a kalapját a nyáron Montpellier-be visszatérő kapus előtt Heiner Brand volt szövetségi kapitány ugyanúgy, mint Alfred Gislason edző, valamint egykori ellenfelei közül Stefan Kretzschmar vagy Henning Fritz.

„Ez ebben a sportágban egyrészt igaz, másrészt már szállóige, amit az összes meccs előtt hallunk – mondta mosolyogva Mirko Alilovic, a vendégek horvát hálóőre. – Persze kétségtelen, hogy a Kiel védekezésének és fantasztikus lerohanásainak az alapja Thierry Omeyer bravúrsorozata. Ezt azzal tudjuk ellensúlyozni, hogy a támadásainkat nagyon pontosan, góllal zárjuk, majd visszaérünk védekezni a hatosunk elé."

A horvát válogatott kapusa ezzel össze is foglalta a vasárnapi videóelemzés lényegét, valamint nagy vonalakban vázolta a Veszprém várható taktikáját.

A szállodában a meccsig ki így, ki úgy múlatta az időt. Akadt, aki a szobájában tévézett, internetezett, mások kávézgatva megbeszélték a Madrid szombati meglepő BL-sikerét a Barcelona ellen, esetleg a helyi lapokat forgatták, ránéztek a kézilabdával is sokat foglalkozó sportoldalakra.

Már Kielbe érkezett az utazást kocsikkal vagy minibuszokkal vállaló magyar szurkolók csoportja is, amely csatlakozott a repülővel már szombaton megérkezőkhöz, így a csarnokban együttesen mintegy 150 drukker áll majd a Veszprém mögött.

„Hatalmas meccs lesz, nincs ember, aki meg tudja jósolni a kimenetelét – válaszolt a Nemzeti Sport kérdésére Marko Vujin, a Kiel jobbátlövője, aki Veszprémből igazolt a „zebrákhoz" (ez a kabalaállata a helyi klubnak). – Nálunk biztosan hiányozni fog a kézsérüléssel bajlódó Christian Zeitz, aki társam a balkezes átlövő helyén, így viszont rám sokkal több feladat hárul."

A veszprémiek orvosa, dr. Mahunka Zsolt és masszőre, Végh József szerencsére semmilyen rendkívüli munkát sem kapott a fiúktól, akik csak a megszokott gyúrást, frissítést és az ízületeket rögzítő ragasztásokat kérték a meccs előtt.

A két csapat és a Kielben már a Sparkassen-Arena körül, valamint a közeli sörözőkben gyülekező szurkolók teljes harci lázban várják a 17.15 órakor kezdődő csatát. A visszavágót április 27-én játsszák.

A találkozóról folyamatosan frissülő cikkben tudósítunk a Nemzeti Sport Online-on.

ILICS – VESZPRÉM?
A kieli Sparkassen-Arenában szombaton a hazai együttes tréningje után edzett a Veszprém, amelyet újra hírbe hoztak a BL-győztes Kieltől az évad végén távozó Momir Iliccsel. A szerb válogatott klasszisa – miként korábban megírtuk – hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy csökkentett fizetésért nem marad Kielben, ugyanakkor leendő klubjáról, illetve lehetséges kérőiről semmi konkrétat nem mondott. A 31 éves világklasszis ehhez jelenleg is tartja magát. Ugyanakkor a Nemzeti Sport Kielben kapott, megbízható forrásból származó információja szerint egyelőre csupán azért hallgat az Eb-ezüstérmes balátlövő, mert több élklub – köztük a Veszprém, a spanyol Barcelona és a német Löwen – vár a döntésére, amelyet várhatóan a BL-negyeddöntő után hoz meg. A veszprémi klub nem kommentálta lapunk információját.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik