Női kézi: Szabó Edina edzői hitvallásáról és jövőbeni terveiről

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.27. 12:23
Szabó Edina, az Érd női csapatának vezetőedzője az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) hivatalos honlapjának adott interjút, amelyben beszélt az edzői hitvallásáról, valamint hogy mit szeretne csinálni a tréneri karrierje után.

AZ EHF új kampányához olyanokat nyert meg, akik inspirálhatják a jövő generációját. Az európai szövetség többek között az érdiek trénerét, Szabó Edinát is beválogatta azon inspiráló nők közé, akik utat mutathatnak a fiatal kézilabdázóknak. A kampány egyik célja, hogy bátorítsa a női vezető szerep erősödését a sportágban.

Szabó a kontinentális szövetség oldalának adott interjúja során elmondta, hogy támogató családban nőtt fel, és már gyerekkora óta imádta a csapatsportokat. Elárulta, hogy B-terve is volt, ha nem jönne össze a kézilabdás karrierje, és esetleg bankár vagy tanár is lehetett volna, de mégis a sport felé sodorta az élet.

A pályafutása befejezése, 1997 után kezdte el az edzői karrierjét, és először utánpótláscsapatokkal foglalkozott, ám a legnagyobb fejlődést a francia válogatottnál eltöltött idő jelentette számára.

Rengeteget tanultam a tizenöt év alatt a francia válogatott stábja tagjaként, főképp Olivier Ktumbholztól. Nagyon hálás vagyok, hogy ennyi időt tölthettem velük. Sok tapasztalatot szereztem, és volt alkalmam meglesni, hogyan készülnek fel a világ legjobb csapatai.

Szabó Edina 2003-ban tért haza, majd átvette a székesfehérvári Cornexi-Alcoát, ahol szép időszakot töltött (2005-be EHF-kupát nyert a csapattal). 2010 óta az érdiek trénere, hatszor is a harmadik helyig vezette az együttest a bajnokságban. A tapasztalt szakvezető a riport során azt is elárulta, mitől jó egy edző.

Egy jó trénernek keménynek, szimpatikusnak, és nyitottnak kell lennie. Egy jó pap is élete végéig tanul, mondja a közmondás. Továbbá egy jó edzőnek hinnie kell a döntéseiben, és a sikerekből, valamint a kudarcaiból is tanulnia kell” – mondta Szabó, aki elárulta, hogy szerencsés, amiért a családja mindig mögötte áll, és a férjéhez, Borsos Attilához – aki korábban maga is válogatott kézilabdázó volt – akármiben fordulhat segítségért.

Elárulta azt is, mi kell ahhoz, hogy valakiből sikeres kézilabdázó váljon.

A tehetség fontos, de a szorgalom, a szívósság és az alázat még lényegesebb. A profi sportolóknak az előbb elmondottakon kívül mentálisan is fel kell készülniük, valamint egy tudatos életvitel elengedhetetlen egy játékos karrierjében. Ezek a részletek egyre fontosabbá válnak az egyén és a csapat életében.”

Szabó Edina az edzői pályafutása utánra pedig nemes célokat tűzött ki maga elé: „Még sokáig a kézilabda világában szeretnék maradni. Az egyik régi vágyam, hogy népszerűsítsem a kézilabdát olyan országokban, ahol még nem ismert, vagy ahol még nem játszhatják nők. Amikor visszavonulok, az összes tapasztalatomat meg szeretném osztani. EHF-előadóként van is lehetőségem erre, de ebben is szeretnék fejlődni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik