Női kézi: siker és kudarc is jellemezte az évet

Vágólapra másolva!
2022.12.29. 09:12
null
AZ ÉV KÉPE: kis híján összeverekedett egymással Elek Gábor és Ambros Martín az FTC és a Győr áprilisi bajnoki mérkőzése közben (Fotó: Török Attila)
A magyar női kézilabdától a szurkolók mindig várják a szép eredményeket. A mögöttünk álló esztendő felemásra sikerült, az izgalmak és nagy rangadók mellett akadtak csalódások is.

Nem változott sok minden az egy évvel ezelőttihez képest női szak­águnkban. A honi mezőnyben ugyanaz a két csapat vetélkedett a címekért, a nemzetközi porondon nem sikerült a csúcsra érni, válogatottunk pedig ugyan fiatalodott, de eredményesebb nem lett, úgyhogy nem 2022 kerül a históriás könyvek aranylapjaira.

Kezdjük a sort Győri Audi ETO KC és az FTC-Rail Cargo Hungaria versenyfutásával, amely immár több mint egy évtizede uralja a sportágat, és bár korábban egyértelműen a Rába-partiak felé billent a mérleg nyelve, az elmúlt két idényben – legalábbis hazai porondon – kezd elmosódni a különbség. Amíg a 2020–2021-es évadban a Ferencváros a bajnokságban tudta megelőzni az ETO-t, az előzőben a Magyar Kupa fináléjában kerekedtek felül a fővárosiak, így az itthon megszerezhető két trófeán megosztoztak a felek. A tendencia mindenképpen érdekes, mert a jelenlegi idényben máris a Fradi van lépéselőnyben, ugyanis a két csapat első bajnokiját decemberben a Népligetben Elek Gábor együttese nyerte meg hat góllal, és ha a korábbi évekhez hasonlóan egyik együttes sem botlik a továbbiakban a többiek ellen, akkor ezt a különbséget a győrieknek iszonyatosan nehéz lesz eltüntetniük a tavaszi „visszavágón”.

A bajnoki címvédő ETO nyilván a kupát is szeretné visszahódítani, de amíg korábban szinte hullámvölgy sem volt jellemző a Győr-Moson-Sopron megyeiekre, ebben az évadban azért már akadtak nehéz pillanataik, éppen ezért kell beleerősíteniük. A győrieknél lassan évtizedes hagyomány, hogy nem elég a második hely, vélhetően a Bajnokok Ligájában sem lenne senki maradéktalanul elégedett, ha megismétlődne az előző évadbeli finis, amelyben a budapesti négyes döntő aranymeccsén az ETO kikapott a Vipers Kristiansandtól.

A másik élcsapatunk itthon menetel hibátlanul, a nemzetközi porondon viszont bukdácsol, pedig a Fradinál nem titkolták, hogy jó lenne már a 2023-as final fourban ott lenni. A jelenlegi kép alapján ez még messzinek tűnik, de semmi sincs még veszve, ha a kiemelkedő teljesítményt nem követi a gyatrább, vagyis nem hullámzik a ferencvárosiak produkciója.

A többi magyar klubcsapat egyelőre tisztes távolból figyeli a két élklubot, de amíg korábban sokáig úgy tűnt, hogy a Siófok szorongathatja meg a két „nagyot” leginkább, ezt a szerepet mostanra a DVSC vette át, amely stabilan képes a harmadik helyre befutni, de még nem látszik, hogy csökkenteni tudná a különbséget. Az viszont mindenképpen örvendetes, hogy a debreceniek mellett a Vác, a Mosonmagyaróvár és a Siófok is ott van a második számú európai kupasorozat januárban kezdődő csoportkörében.

Ha így nézzük, valóban nagyon erősnek tűnik a magyar bajnokság, csak éppen jó lenne már, ha ez a válogatott teljesítményén is meglátszódna. Golovin Vlagyimir már több mint egy éve vezeti a nemzeti együttest, és hol szükségből, hol saját szándékból döntött a fiatalítás mellett. A mieinknek voltak nagyon jó pillanataik a mögöttünk álló esztendőben, elég, ha a spanyolok elleni két Európa-bajnoki selejtezőre gondolunk, amelyet még tavasszal rendeztek. Csak aztán jött az ősz, és maga az Eb, amely arról tanúskodott, hogy az itthon edződő fiataljaink nincsenek még felkészülve a nemzetközi élvonallal való csatározásra, és a ljubljanai megméretés nem sok pozitívumot hozott, viszont rengeteg kérdést felvet az utánpótlásképzéssel, a fiatal játékosaink menedzselésével, terhelhetőségével kapcsolatban, és remélhetőleg a szakemberek a tapasztalatok alapján már a problémák megoldásán dolgoznak.

A magyar női kézilabdázás 2022-es éve bizonyos szempontból sikeres, másrészről sikertelen volt, és egyelőre edző, vezető, játékos és szurkoló is azon gondolkodik, hogyan lehetne elérni, hogy újra a régi fényében csillogjon a szakág.

Talán 2023-ban erre is választ kapunk.


EZ TÖRTÉNT 2022-BEN

Április 24. A magyar női válogatott utolsó E
urópa-bajnoki selejtező mérkőzésén 25–19-relegyőzte Szlovákiát, ezzel a spanyolokat megelőzve öt győzelemmel és egy vereséggel végzett az élen csoportjában, kiharcolva szereplés jogát a szlovén–macedón–monte­negrói közös rendezésű kontinenstornán.
Május 20. Hiába győzött 38–16-ra a Ferencváros a női kézilabda NB I 26., utolsó fordulójában a Vác ellen, mivel a Győri Audi ETO KC 28–25-re nyert Debrecenben, visszahódította a bajnoki címet a fővárosiaktól. A Szombathely és a Vasas az évad végén elbúcsúzott az élvonaltól.
Május 28–29.  A Ferencváros a Siófok, a Győri ETO pedig a Dunaújváros legyőzésével jutott be a Török Bódog női Magyar Kupa fináléjába. Az aranyéremért vívott csatát 26–22-re a fővárosiak nyerték meg a Rába-partiakkal szemben, a bronzérmet pedig a Siófok szerezte meg a debreceni négyes döntőben.
Június 4–5. A budapesti MVM Dome-ban rendezték meg a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjét, amelyben a Győri ETO a dán Esbjerget legyőzve, a címvédő norvég Vipers Kristiansand pedig a francia Metzet felülmúlva jutott be a döntőbe. A fináléban a zöld-fehéreknek nem sikerült megállítaniuk a Viperst, így a második helyen végeztek. Az All Star-csapatba a győriek francia kapusa, Laura Glauser mellett bekerült a Rába-partiak norvég irányítója, Stine Oftedal és a svéd beálló Linn Blohm is, míg a Fradi holland játékosa, Angela Malestein a sorozat legjobb jobbszélsője lett. A legjobb edző díját a Győrből a spanyol Ambros Martín, a legjobb védőjátékosnak járó elismerést a szintén győri, norvég Kari Brattset vehette át.
November 4–20. A magyar válogatott egy győzelemmel (Svájc, 33–28) és két vereséggel (Horvátország, 18–21; Norvégia, 22–32) jutott tovább csoportjából a szlovén–macedón–montenegrói közös rendezésű Európa-bajnokságon. A középdöntőben a mieink csak az utolsó mérkőzésen, Szlovénia ellen tudtak nyerni, Svédország és Dánia ellen nem, így nem sikerült elérniük a célként kitűzött nyolcadik helyet. A 15. kontinenstorna döntőjét óriási fordítást követően a norvégok nyerték meg, miután 27–25-re múlták felül Dániát. A bronzérmet drámai mérkőzésen, hosszabbítás­ban Montenegró szerezte meg Franciaország 27–25-ös legyőzésével.
December 19. A Győri ETO bejelentette, hogy az évad végén távozó Ambros Martín vezetőedző helyét a dán Odense jelenlegi szakvezetője, Ulrik Kirkely veszi át. A trénerrel együtt egy játékos érkezéséről is beszámolt a klub: 2023 nyarától a brazil Bruna de Paula érkezik a Metztől a győriekhez.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik