Női kézi: megdöbbentő részletekről írnak a CSM Bucuresti működése kapcsán

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2022.02.22. 12:06
null
A vezetőedző bírja a legnagyobb sztár, Cristina Neagu bizalmát (Fotó: EHF)
Játékosuralom, tekintélyhiány, amatörizmus, stratégiahiány, túlzott költségvetés, fegyelem és koncentráció hiánya – sorolja a CSM Bucuresti női kézilabdacsapatának gondjait a Prosport bukaresti portál elemzése, amely szerint hiába rendeződtek a román főváros tulajdonában levő csapat pénzügyei, most súlyos szakmai és vezetői válsággal küzd a klub.

A román bajnokságban 15 forduló után négypontos hátrányban van a listavezető Rapiddal szemben, pedig a bukaresti vasutasklub feleannyi pénzből (mintegy 2 millió euró) gazdálkodik, mint a CSM. A Bajnokok Ligában pedig csupán 5. lett csoportjában, így a minden évben minimális célként kitűzött final four messzinek tűnik. A bajnoki cím pedig a Beszterce elleni 23–23-as hazai döntetlen után már elúszott – állítja Radu Voina korábbi világbajnok játékos és a női válogatott egykori szövetségi kapitánya.

Az előző évvel ellentétben a bukaresti Főpolgármesteri Hivatal időben utalja a pénzt a klub számlájára, nem késnek a fizetések. A Prosport elemzése szerint a gondok inkább a klub vezetési struktúrájában vannak, a szakosztálynál olyan munkakörök nincsenek betöltve, mint a sportigazgató, a sajtófőnök, az erőnléti edző vagy a sportpszichológus. Emiatt szinte mindent Adrian Vasile edző intéz, az edzőterem takarításától kezdve a játékosok szerződtetéséig – mivel a kézilabda-szakosztály vezetésében rajta kívül senki sem beszél angolul. Közte és Gabriela Szabó klubelnök között viszont csak minimális, informális kommunikáció van.

A Prosport belső információkra épülő cikke nyolc pontban sorolja fel a klubon belüli problémákat, mint például azt, hogy a csaknem 4 millió eurós költségvetésű klubnál a játékosoknak haza kell vinniük kimosni a felszerelést. A csapatnak emellett nincs saját csarnoka, edzésekre és mérkőzésekre a Sportminisztérium tulajdonában levő Sala Polivalentát bérli, ahol többször is előfordult, hogy alacsony hőmérséklet fogadta a csapatot. A sérülések utáni regenerációra pedig – közpénzből működő klub lévén – közbeszerzés útján, a legolcsóbb ajánlatokat elfogadva köt szerződést a klub, a kiválasztott kórházak viszont nem mindig rendelkeznek a sportsérülések kezeléséhez szükséges tudással és felszereléssel. A játékosok sokszor saját zsebükből fizetik a megfelelő ellátást, és arra panaszkodnak, hogy a klubvezetés nem tiszteli őket. És hiába nincsenek már tartozások, a romániai szolgáltatók nem bíznak a klub fizetési moráljában: idegenbeli mérkőzések esetében a szállodák és a vendéglők csak a számla helyszíni rendezésének feltételével fogadják a csapatot.

Szakmai oldalon elsősorban a jövőkép hiánya miatt van elégedetlenség a játékosok körében, a következő szezonra például még nincs szerződtetett kapusa a CSM-nek. Jelena Grubisic és Tess Wester biztosan távozik a nyáron, egyedül Marie Davidsen maradására van esély.

A Prosport egy korábbi cikke szerint azonban a klub és az őt pénzelő román főváros vezetése szokatlanul türelmes az edzővel és a csapattal szemben. Korábban egy Beszterce elleni hazai döntetlen vagy a BL-csoport ötödik helye biztosan edzőváltáshoz vezetett volna, most viszont Adrian Vasile az úr a klubnál. Mivel bírja a csapatkapitány, Cristina Neagu bizalmát, nyugalom van a csapaton belül, ráadásul egy éve a válogatott vezetését is rábízták, ami megosztja a figyelmét és idejét. Mivel pedig a szerződéseket is ő tárgyalja le, a vezetés kirúgni sem tudja a gyengén teljesítő légiósokat, akik számukra kedvező feltételeket diktáltak az aláíráskor. Pedig a nyári igazolások látványosan nem váltak be, a román játékosok pedig a veterán Neagut kivéve alig kapnak játékidőt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik