Női kézi: Ez szégyen – Trefilov az olimpiai szereplésük miatt aggódik

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.11.29. 18:22
null
Trefilov aggódik az orosz válogatott olimpiai részvétele miatt (Fotó: AFP)
Jevgenyij Trefilov, az orosz női kézilabda-válogatott korábbi legendás szövetségi kapitánya attól tart, hogy az országa és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) között fennálló vita odáig fajul, hogy kézilabdában sem vehetnek részt jövőre a tokiói olimpián.

Persze egyelőre a kvalifikációjuk sem biztos, de a tavalyi Európa-bajnokságon elért második helyük, és a már a korábbi győri sikertréner, Ambros Martín irányította női válogatottjuk ereje is azt mondatja velünk, hogy ha nem jön közbe semmi váratlan, az oroszok ott lehetnek Tokióban.

Az más kérdés, hogy ilyen nem várt esemény a legutóbbi hírek szerint könnyen történhet, ugyanis valóban fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország elveszíti részvételi jogát a 2020-as tokiói olimpián és a labdarúgó Eb-n.

Mint beszámoltunk róla, a WADA megfelelésügyi bizottsága szombaton azt javasolta a szervezet végrehajtó bizottságának, hogy az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) státusát sorolja át a nem megfelelő kategóriába. Ettől a státustól függ, hogy részt vehetnek-e az orosz sportolók a nemzetközi versenyeken, a visszavonása pedig az eddigi legmélyebb válságot idézheti elő a már negyedik éve tartó orosz doppingbotrányban. A döntést december 9-én hirdetik ki.

„Nagy szégyen lenne az országra nézve, ha nem indulhatnánk el az olimpián. A WADA ismét okot talált arra, hogy kizárjanak minket. És miért történhet mindez? Mert nem végezzük profin a munkánkat”mondta az orosz R-sportnak Trefilov, aki 2016-ban olimpiai bajnoki címig vezette az orosz női válogatottat.

„Oldjuk meg az összes fennálló vitás kérdést a WADA-val, és ne szegjük meg többé az előírásokat. Mi adtunk rá okot, hogy meggyanúsítsanak. Tényleg szégyenletes, ami az orosz sportban történik” – kelt ki magából a 64 éves szakember, aki februárban esett át szívműtéten, amelyet követően egyéves pihenőt írtak elő számára az orvosok. Ezért aztán otthagyta az orosz válogatottat, és a szövetség alelnöki tisztségét kapta meg, valamint klubcsapatában, a Krasznodarban sem folytatta az edzői munkát.

Alelnöki tisztségében természetesen jelen lesz Kumamotóban, és közelről követi, hogy utódja, Ambros Martín mire megy a csapattal a szombaton rajtoló világbajnokságon. Az Izvesztyijának nyilatkozva elárulta, a következő idényre szívesen visszatérne a munkához is.

>> Részletes program és menetrend – a 2019-es, japán női kézilabda-világbajnokság adatbankja ITT érhető el.

NŐI KÉZILABDA-VB (november 30. – december 15.)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT:
Hollandia, Norvégia, Szerbia, Szlovénia, Angola, Kuba
B-CSOPORT: Franciaország, Dánia, Németország, Dél-Korea, Brazília, Ausztrália
C-CSOPORT: Románia, MAGYARORSZÁG, Montenegró, Spanyolország, Szenegál, Kazahsztán
D-CSOPORT: Oroszország, Svédország, Japán, Kína, Argentína, Kongói DK

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik