Női kézi Eb: meccs közben jött a váratlan hír, a svédek sztárja befejezi a válogatottban

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2020.12.16. 09:51
null
Gulldén könnyek között búcsúzott a válogatottól (Fotó: Kolektiff images)
Váratlan bejelentést tett a Svéd Kézilabda-szövetség a női válogatott utolsó Európa-bajnoki mérkőzése közben: Isabelle Gulldén a franciák ellen öltötte utoljára magára a nemzeti csapat szerelését. A 31 éves irányító a torna elején hozta meg a döntését, amit egy régóta húzódó lábsérüléssel indokolt, valamint a jövőben több időt szeretne tölteni a kisfiával. 

„Rendkívül büszke vagyok arra, hogy olyan sokszor képviselhettem Svédországot, és hálás vagyok a rengeteg szép emlékért, amit a válogatottól kaptam – idézi Gulldént a svéd szövetségközleménye. – Mindig örömmel játszottam a nemzeti csapatban, így biztos hiányozni fog. Én leszek a lányok legnagyobb szurkolója az olimpiai selejtezőn, és utána remélhetőleg a tokiói játékokon.”

A kiváló irányító 2007-ben mutatkozott be a svéd felnőttválogatottban, amelyben 224 mérkőzésen lépett pályára, és 846 gólt szerzett ezeken a találkozókon. A Bella becenévre hallgató játékos a 2010-es Eb-ezüstérmet és a 2014-es Eb-bronzot említette a legszebb emlékei között, de tagja volt a 2017-ben vb-elődöntőbe jutó csapatnak is. Legfájóbb emlékként a 2012-es olimpiát jelölte meg, ahol minden meccsüket elveszítették.

A dániai Eb a 15. nagy tornája volt a válogatottal, és igazán stílusosan, egy kínai figurából szerzett góllal zárta le karrierjének egy meghatározó fejezetét, majda franciák elleni vesztes meccslefújása után könnyek között búcsúzott a csapattársaitól. A torna elején hozta meg a döntését, amelyet azonban hétfő estig nem közölt senkivel. Elmondása szerint a korábbiaknál kevesebb játékidő nem játszott szerepet az elhatározásában.

Gulldén-megmozdulások az Eb-kről, a végén az utolsó kínai figurából elért góllal

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
nso_uj_cikk_embed

 

„Hosszú időn keresztül hatvan perceket játszottam a klubomban és a válogatottban egyaránt, ezt pedig megérezte a testem – utalt arra a lábsérülésre, amely már több éve kínozza. – Ez azt jelentette, hogy már nem tudtam azt a szintet hozni, mint korábban. Ezzel meg kellett birkóznom, és már egy ideje érlelődött bennem az elhatározás. Fizikailag már nem bírtam volna az olimpiával együtt járó megterhelést. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt negyvenötből talán öt napot láttam a tizenhét hónapos kisfiamat, Liast. És januárban sem lesz sokkal jobb a helyzet, egy nyári olimpiai felkészülést biztosan nem tudnék végigcsinálni nélküle.”

Gulldén azAftonbladetnekelárulta, néhány csapattársa valószínűleg csak akkor kapcsolt, amikor sírni kezdett a lefújás után, ugyanis a meccs előtt csak Jamina Robertsnek, Nathalie Hagmannak és Linn Blohmnak mondta el a döntését.

Az esetleges visszatérésére vonatkozó kérdésre így válaszolt: „Persze, bármikor megtehetem. Előfordulhat, hogy sok energiát kapok a jövőben. Nem vagyok azért annyira idős, és klubszinten még folytatom. De most meghoztam a döntést, és őszintén szólva nem hiszem, hogy később meggondolom magamat.”

Az interjúfolyosón egyébként egy váratlan pillanatban meglepték Hagmanék, és jól lelocsolták energiaitallal. „Szép barátok, teljesen piros lettem”jegyezte megnevetve Gulldén.

 

 

„Gulldén minden kétséget kizáróan a legjobb svéd női játékos. Csak köszönettel tartozunk neki mindazért, amit a svéd kézilabdának adott. Egy igazi kincs, nélküle már nem lesz ugyanaz a válogatott. Nagy szerepe volt a megszerzett érmekben, új szintre emelt játékával a nemzeti csapatot” – mondta Tomas Axnér, a svéd válogatott szövetségi kapitánya.

Mint ismert, a svédek végül a csalódást keltő 11. helyen fejezték be a dániai Eb-t. Legutóbb ennél rosszabb pozícióban 2004-ben zártak, akkor a 14.-ek lettek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik