Női kézi Eb: Elég idegesítő, hogy nem tudjuk, mi van velünk – Oftedal

NEDELYKOV TAMÁS (Nancy)NEDELYKOV TAMÁS (Nancy)
Vágólapra másolva!
2018.12.07. 12:32
null
Oftedal reméli, ellenünk megindulnak felfelé (<strong>Fotó</strong>: AFP)
A címvédő Norvégia ellen indítja a középdöntőt a magyar női kézilabda-válogatott a franciaországi Európa-bajnokságon (kezdés: 21.00, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n). A skandinávokkal az a furcsaság esett meg, hogy nulla ponttal érkeztek a második körbe, és igazán maguk a játékosok sem tudják az eddigi gyengébb szereplésük okát.


A címvédő norvég válogatott a Németország elleni meglepő vereséggel kezdte az Eb-t a D-csoportban, amiből persze messzemenő következtetéseket dőreség lett volna levonni, mivel a világ egyik legjobb női együttese korábban már több nagy torna rajtját is elrontotta, hogy aztán később meg se álljon az aranyig. Csakhogy ezúttal Románia ellen is jókora pofonba szaladtak bele az északiak, akik csak Csehországot tudták legyűrni, így nulla ponttal kezdik a középdöntőt, s nehéz dolguk lesz, ha ki akarják vívni az elődöntőbe jutást.

Stine Skogrand és a győri kapus, Kari Aalvik Grimsbö mellett sérülés miatt a két balkezes húzóembert, az ETO világklasszisát, Nora Mörköt, illetve Amanda Kurtovicot is nélkülözniük kell, ehhez jött még Thea Mörk torna közbeni kiújuló sérülése. Ettől függetlenül maradt még jó néhány klasszis a norvég keretben – elég csak a három győrire, Kari Brattsetre, Veronica Kristiansenre és Stine Oftedalra, illetve a Siófok kapusára, Silje Solbergre gondolni.

ELLENFÉLNÉZŐ

A skandináv csapat olimpián eddig két arany-, két ezüst- és két bronzérmet nyert, háromszoros világbajnok (emellett négy második és három harmadik helyet szerzett a vb-ken), míg három ezüst és egy bronz mellett az eddigi 12 Eb-ből hét kontinenstornán diadalmaskodott.

Ismerjük őket, mint a rossz pénzt, a két fél már nagy tornán is számtalanszor találkozott egymással, legutóbb az Eb előtt egy héttel Norvégiában mérkőztek meg a Möbelringen-kupa felkészülési tornán. A kontinenstornák történetében Norvégia mérte a legnagyobb vereséget a mieinkre: 2010-ben az északiak 34–13-ra győztek.

Magyar mérleg Norvégia ellen: 82 mérkőzés, 50 győzelem, 3 döntetlen, 29 vereség, 1766 –1696-os gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2018. november 22., Fornebu (felkészülési mérkőzés):
Norvégia–Magyarország 25–19 (12–6)
A magyar gólszerzők: Kovacsics 5, Kovács Anna 5, Lukács V. 2, Planéta 2, Schatzl Nadine 2, Tóvizi 2, Mészáros R. 1

Nancyba való megérkezésük után felkerestük a norvég válogatottat, hogy Oftedalnál és Kristiansennél érdeklődjünk az eddigi gyengébb szereplés lehetséges okairól, de igazából ők is értetlenül álltak a helyzet előtt.

Szokatlan helyzetbe kerültünk azzal, hogy nulla ponttal érkeztünk meg a középdöntőbe, de némi esélyünk még így is maradt az elődöntőre, ezért meg kell nyernünk a következő három meccsünket, és közben remélni, hogy a riválisaink botlanak” – kezdte Kristiansen, aki a nyáron csatlakozott az ETO norvég különítményéhez.

Egyértelmű, hogy védekezésben nem hoztuk az elvárt szintet. Mindenki azt kérdezi tőlem, hogy miért, de nem tudok mondani erre konkrét okot. Pedig csapatként és egyénileg is tudjuk, mit kellene játszanunk, mégsem sikerült ezt megmutatnunk. Remélem, a magyarok ellen már változik a helyzet.”

A mindenki által csak Vikkinek szólított játékos helyzete azért is érdekes, mert Győrben többet játszott az utóbbi fél évben jobbátlövőként, ennek most a sérülések miatt a válogatottban is hasznát tudják venni. „Természetesen jobban szeretek balátlövőt vagy irányítót játszani, de ha az edző úgy érzi, hogy jobbátlövőben is hasznára tudok lenni a csapatnak, igyekszem ott is a legjobbamat hozni.”

Míg erről beszélt, a háttérben a norvég fotósok épp arról győzték meg a Thea Mörk helyére becserélt Camilla Herremet, hogy üljön fel egy gyermekméretű rénszarvasra a csapathotel halljában, a társaihoz hasonlóan piros, norvég mintás pulóvert viselő balszélső pedig örömmel teljesítette a kérést. Közben egy másik győri légióshoz, Oftedalhoz léptünk oda, akit szintén az eddigi norvég szereplés hátteréről kérdeztünk.

Löke a csapathotel halljában
Löke a csapathotel halljában

Nincs kész válaszom arra, miért nem ment nekünk a csoportkörben a játék. Ha tudnám az okát, valószínűleg már változtattunk volna valamit. Az biztos, hogy nem igazán találtuk a ritmust. Védekezésben elég lyukasak voltunk, nem volt meg az egyensúly, hogy egyszerre legyünk agresszívek, de maradjunk zártak is. Ezáltal a kapusoknak is nagyon nehéz dolguk volt. Hagyományosan a védekezésből való gyors indulások az egyik leghatékonyabb fegyverünk, eddig nem igazán tudtuk ezt kamatoztatni.”

Elég idegesítő, hogy nem tudjuk, mi van velünk. Egyszerűen csak azt érezzük, nem úgy játszunk, mint korábban. Sok kis összetevője lehet a mostani helyzetnek. A három jobbátlövő hiánya nagy érvágás, nem mondhatom, hogy nem, de ezzel együtt is többre vagyunk képesek. Nekem is volt egy sérülésem, de még így is elég erős csapatunk van ahhoz, hogy megoldjuk a feladatunkat.”

Oftedal hozzátette, érzik a nyomást a norvég közvélemény és a sajtó részéről, de saját magukkal szemben is nagyok az elvárásaik.

Ha távolabbról nézzük, a sportág szempontjából üdvözítő, hogy más csapatok is felzárkóznak, és kiegyenlítettebb a mezőny. Persze ettől még nekünk ezt nehéz megélni. Nagy szükségünk lenne arra, hogy a magyarok ellen legyen egy jó meccsünk” – mondta a szokásos mosolyával az irányító.

A norvégok különböző mókás feladatokkal hangoltak a mieink elleni meccsre

Planéta Szimonetta eddig jól megállja a helyét védekezésben (Fotó: AFP)
Planéta Szimonetta eddig jól megállja a helyét védekezésben (Fotó: AFP)

PLANÉTA SZIMONETTA SOKAT KÖSZÖNHET A FRANCIA KLUBJÁNAK

Nagy ünneplést nem csaptak a magyar válogatott tagjai a spanyolok legyőzését követően, mindössze az öltözőben volt egy kis éneklés és tánc, aztán indultak is vissza a szállodába, majd csütörtökön busszal tették meg a Montbéliard-ból Nancyba tartó mintegy kétszáz kilométeres utat. Tegnap csak kondi és videózás szerepelt a programban, míg ma délelőtt rövid átmozgató edzéssel készültek a norvégok elleni, esti középdöntős összecsapásra.

Ahogy rámutattunk, a csoportkör utáni statisztikák alapján a blokkok és a labdaszerzések számát összeadva Planéta Szimonetta a legjobb védők közé került a mezőnyben, amit látható meglepettséggel fogadott.

Szerencsére csak ezt a két szempontot vizsgálták – reagált nevetve a jobbátlövő. – A spanyolok elleni védekezésemmel nagyon nem voltam elégedett, pedig a meccs után sok pozitív visszajelzést kaptunk, hogy milyen jók voltunk hátul. Nem sikerült maradéktalanul megvalósítani a Kimmel megbeszélt taktikát, de tudtam is, hogy a gyors spanyolok ellen nekem nagyon nehéz dolgom lesz. A középdöntőben nincs olyan ellenfél, amelytől ilyen szempontból tartanék, a most jövő meccsek jobban feküdni fognak nekem.”

Pillanatkép a délelőtti edzésről (Fotó:MTI/Kovács Tamás)
Pillanatkép a délelőtti edzésről (Fotó:MTI/Kovács Tamás)
A SEBZETT VAD
„A norvég csapat most olyan, mint egy sebzett vad, szóval egyáltalán nem lesz könnyű dolgunk, főleg az ellenfél gyors indulásaira kell figyelnünk, sok problémát okozhatnak nekünk azzal – mutatott rá Kim Rasmussen. Nagyon pontosnak kell lennünk támadásban, jókor élni és értékesíteni a helyzeteket és ügyelni a gyors visszarendeződésre, hogy ne rohanjanak át rajtunk. Tapasztaltabb és gyorsabb játékosok vannak a norvég keretben, de mi is egyre jobban és jobban játszunk. Egy biztos, ismét a legjobb teljesítményt kell hoznunk egy topcsapattal szemben.

Az egész csapatnak megfordult szerintem a fejében, ha így tudunk játszani, mint a spanyolok ellen, miért ne mehetnénk tovább Párizsba? – tette fel a kérdést Lukács Viktória. Egyelőre azonban csak a következő meccsre koncentrálunk. Nem reális, hogy a norvégok nulla ponttal indítják a középdöntőt. A csoportkörben mutatott játékuk ellenére nagyon jó a csapatuk, komoly mérkőzésre számítok.”

A jobbszélső kifejtette, nem biztos, hogy az előnyükre válik, ha hatvan percen keresztül igyekeznek tartani ellenfelük nagy tempóját, de lehet, hogy lesz egy olyan időszak a meccsen, amikor kimondottan az lesz a feladatuk, hogy rohanják le őket.

Planéta már a francia Chambray csapatában is rendre védekezésben is a pályán maradt, amikor a hosszú oldalon kellene cserélni, az újdonság az volt a válogatottban, hogy itt neki kell irányítania a társait.

A klubomban a két beállónkkal szoktam védekezni, és ők irányítanak, míg itt ez a szerep rám hárult. Kevés idő volt összerakni a védekezést, de úgy érzem, hogy egész jól összeálltunk mostanra.”

Nem lehet nem észrevenni azt a magabiztosságot, ami korábban sokszor hiányzott a játékából.

Ez belülről jön, ha magabiztosnak érzem magamat, az látszik a testbeszédemen is. Kint sok időm volt gondolkodni, mit hogyan szeretnék. Rájöttem, hogy miért küzdök, és mi a célom. Mivel sokat játszottam a csapatomban, könnyebb volt felépíteni magamat, de a társaim és az edzőim is sokat segítettek benne. Sokkal jobban érzem magam az országban és a csapatban is, ami nekem nagyon fontos.”

A bizalom Kim Rasmussen részéről is érezhető. A csoportkörben mindháromszor odaküldte hetest lőni, és amíg az első két fordulóban hibázott, addig a spanyolok ellen már hibátlanul értékesítette a büntetőket. A Chambray együtteséből ketten vannak ott az Eb-n, a többiek folyamatosan biztatják őket.

Mindenki ír, hogy nézik a meccseimet, és gratulálnak a játékomhoz. Azt mondták, ha eljutunk Párizsba, akkor mindenképpen eljönnek, és személyesen is szurkolnak. A hozott két pont sokat segíthet ebben, de még nem tekintünk ennyire előre. Az biztos, hogy sokat léptünk előre a Möbelringen-kupa óta, és a lélektani előny is talán nálunk van a norvégokkal szemben, amit jó lenne kihasználni.”

Mint megírtuk, a szövetségi kapitány újra cserélt, így visszakerült a csapatba a Vác irányítója, Lakatos Rita, aki a dunaújvárosi Szalai Babett helyét vette át.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 1. FORDULÓ
2. CSOPORT (NANCY)
18.00:
Spanyolország–Németország (Tv: Sport2)
21.00: MAGYARORSZÁG–Norvégia (Tv: M4 Sport)

A 2. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 2 2 60–47 +13 4
2. Hollandia 2 2 56–52 +4 4
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1 57–54 +3 2
4. Németország 2 1 1 57–61 –4 2
5. Spanyolország 2 2 53–60 –7 0
6. Norvégia 2 2 55–64 –9 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI A KÖZÉPDÖNTŐBEN
December 9. (vasárnap), 15.00: Magyarország–Németország (Tv: M4 Sport)
December 12. (szerda), 18.00: Magyarország–Románia (Tv: M4 Sport)

A MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS EB-KERETE NÉVJEGYEK ÉS SZUBJEKTÍV JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők:
Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők: Kovács Anna (DVSC Schaeffler), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine Handball – Franciaország)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lakatos Rita (GVM Europe-Vác), Pálos-Bognár Barbara (Moyra Budaörs), Tóth Gabriella (Érd)
Beállók: Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövő: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Tartalékok: Janurik Kinga (k, Érd), Szalai Babett (Dunaújvárosi KKA)
Szövetségi kapitány:
Kim Rasmussen
Edző: Siti Beáta
Kapusedző: Bakos István

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik