Női kézi Eb: egy horvátok elleni siker már ma továbbjutást érhet

Vágólapra másolva!
2018.12.03. 12:10
null
A mieink már túl vannak az átmozgató edzésen (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
A csoportból való továbbjutás szempontjából sorsdöntő meccset vív a magyar női kézilabda-válogatott Horvátországgal a franciaországi Európa-bajnokságon (kezdés: 18.00, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n). Ha a mieink nyernek, és a későbbi találkozón a hollandok pontot szereznek a spanyolok ellen, már ma bebiztosíthatjuk az előzetesen célként kitűzött középdöntős folytatást.

 

A horvátok finoman fogalmazva sem nyújtottak meggyőző játékot a spanyolok elleni nyitó meccsükön, a szünetben mindössze öt lőtt góllal tízgólos hátrányban álltak, és bár a második játékrészt legalább megnyerték hárommal, így is egyértelmű vereséget szenvedtek.

A horvátok még nálunk is tapasztalatlanabbak, új csapatuk van, amely egy nagyon agresszív spanyol válogatottal találkozott – mondta minderről Kim Rasmussen, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Ha valaki nincsen ehhez hozzászokva, elsőre sokkolhatja. Hatvan percig koncentrált játék kell tőlünk, nyomást kell rájuk gyakorolnunk. A korábbi meccseiken a horvátok vissza tudtak jönni nagy hátrányból, a csehek elleni felkészülési találkozón mínusz tíz-tizenegyről is visszakapaszkodtak, és a spanyolokkal szembeni első Eb-meccsükön is megnyerték a második félidőt. Mi leszünk az esélyesek, de ezt bizonyítani is kell, és hasonló hozzáállással játszani, mint a hollandok ellen.”

A 2009-es kínai világbajnokság után második nagy felnőtt-tornáján szereplő, 32 éves Orbán Adrienn szerint fiatal társaság az övék, sokan közülük még nem jártak világversenyen, tapasztalatot kell még szerezniük együtt. Ehhez szükséges egy győzelem, ami lökést adhat, és akkor még jobban bíznak majd magukban. „Mi is sok új játékossal érkeztünk és a horvátok is, ettől függetlenül nekünk kell megnyerni a hétfői meccset, ez nem is lehet kérdés. Ki kell használnunk a horvátok gyenge pontjait, együtt, közösen megvalósítani a taktikai elképzeléseinket, és akkor nem lehet gond – szögezte le határozottan a Kisvárda jobbszélsője. – Spanyolországgal szemben is van esélyünk nyerni, sőt, előzetesen még azt gondoltam, hogy nem lehetetlen mindhárom csoportmeccsen győzni, igaz, ehhez kellett volna a rutin is. De két találkozót még megnyerhetünk.”

Valóban nincs könnyű helyzetben a horvátokat irányító Nenad Sostaric, hiszen a jelenlegi keretből a legtöbb meccset, szám szerint 60-at a Siófokban légióskodó, 25 éves beállós, Katarina Jezic játszotta a horvát együttesben, a többiek meg sem közelítik ezt a számot.

Mérkőzésről mérkőzésre készülünk a tornán és arra törekszünk, hogy minden találkozón a lehető legjobbunkat nyújtsuk – mondta a Nemzeti Sportnak a két csoportmeccs között a Lokomotiva Zagreb női klubcsapatát is irányító 59 éves Sostaric, aki 1997–1998, illetve 2001–2003 után harmadszor irányítja a horvát női nemzeti csapatot. – Természetesen vannak olyan speciális taktikai elemek, amelyekkel az adott meccsre és ellenfélre készülünk. Mindent meg kell tennünk azért, hogy hétfőn jobban kézilabdázzunk, mint a spanyolok ellen – a szombati első félidőnk katasztrofális volt. Szünet után viszont már jó játékot nyújtottunk, megmutattuk, hogy jobbak vagyunk annál, mint amit az első harminc percben láthattak tőlük.”

Kim Rasmussen és Nenad Sostaric horvát szövetségi kapitány a mieink edzésén (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Kim Rasmussen és Nenad Sostaric horvát szövetségi kapitány a mieink edzésén (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

ELLENFÉLNÉZŐ

Magyar mérleg Horvátország ellen: 26 meccs, 16 győzelem, 1 döntetlen, 9 vereség, 666–613as gólkülönbség
Legutóbb: 2017. március 17., Győr (felkészülési mérkőzés)
Magyarország–Horvátország 34–19 (20–11)
A magyar gólszerzők: Kovács Anna 8, Schatzl Nadine 5, Tomori, Szöllősi-Zácsik 4-4, Lukács V. 3, Bódi, Erdősi, Görbicz, Pálos-Bognár 2-2, Sirián, Szekeres

Keményebb volt a védekezésünk és indításgólokat is tudtunk szerezni, ezért sikerült megnyernünk a második félidőt. Még fejlődnünk kell, lépésről lépésre haladni, hiszen rendkívül fiatal a csapat átlagéletkora, a kerettagok kevés nemzetközi rutinnal rendelkeznek. Ez a torna jó alap a fejlődésre és arra, hogy a következő években előrébb lépjen ez a csapat a mezőnyben és odaérjen az ötödik-nyolcadik helyek valamelyikére egy nagy tornán. Ezért nagyon sokat dolgozunk.”

A kilencedik kontinenstornáján szereplő horvát válogatott eddigi legjobb Eb-eredménye egy 5. (1994) és két 6. (1996 és 2008) hely volt, míg világbajnokságon 21 évvel ezelőtt jutott a legtovább, akkor 6. lett. Olimpián eddig egyszer, 2012-ben szerepelt, Londonban hetedikként zárt. A C-csoport legalacsonyabb átlagéletkorú kerete (24.7 év) déli szomszédunké, a korábban Székesfehérváron és Vácon is játszó Ana Turk (leánykori nevén Niksic) és Selena Milosevic a két rangidős a maga 29 évével. A két legnagyobb név náluk a már említett Katarina Jezic és a Bajnokok Ligája-középdöntős francia Metzben védő Ivana Kapitanovic.

Nagy hiányzó a válogatottságnak búcsút intő kapus, Jelena Grubisic, a nyáron Siófokra igazoló világklasszis balátlövő, Andrea Kobetic (korábban Penezic), valamint a sérüléssel bajlódó, a Dunaújvárost erősítő, 194 centis Camila Micijevic, aki az előző szezonban 29 meccsen 155 gólt szerzett a Kohászban. Utóbbi és Kobetic hiánya lövőerőben és gólokban nagy érvágás a hétfői riválisnál.

Mint korábban megírtuk, a mieink törölték a vasárnapra tervezett edzést, és helyette csak kondi és videózás szerepelt a programban, míg ma délelőtt tartottak egy szokásos meccsnapi átmozgató tréninget. Ha legyőzzük a horvátokat, és a hollandok pontot szereznek a spanyolok ellen, akkor az utolsó fordulótól függetlenül megvan a továbbjutás. (Persze a fordítottja is igaz, ha kikapunk, a spanyolok pedig pontot szereznek a hollandok ellen, akkor már nem juthatunk tovább.)

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
– A HÉTFŐI PROGRAM
C-CSOPORT (MONTBÉLIARD)
18.00:
Horvátország–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
21.00: Hollandia–Spanyolország (Tv: Sport2)
D-CSOPORT (BREST)
18.00: Németország–Románia (Tv: Sport2)
21.00: Csehország–Norvégia

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 1 1 25–18
2. Hollandia 1 1 28–25
3. MAGYARORSZÁG 1 1 25–28
4. Horvátország 1 1 18–25
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Románia 1 1 31–28
2. Németország 1 1 33–32
3. Norvégia 1 1 32–33
4. Csehország 1 1 28–31

A MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS EB-KERETE NÉVJEGYEK ÉS SZUBJEKTÍV JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők:
Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők: Kovács Anna (DVSC Schaeffler), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine Handball – Franciaország)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Pálos-Bognár Barbara (Moyra Budaörs), Tóth Gabriella (Érd), Lakatos Rita (GVM Europe-Vác), Szalai Babett (Dunaújvárosi KKA)
Beállók: Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövő: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Tartalékok: Janurik Kinga (k, Érd), Szabó Laura (Érd)
Szövetségi kapitány:
Kim Rasmussen
Edző: Siti Beáta
Kapusedző: Bakos István

AZ EB CSOPORTBEOSZTÁSA
A-CSOPORT (Nantes):
Dánia, Szerbia, Svédország, Lengyelország
B-CSOPORT (Nancy): Franciaország, Montenegró, Oroszország, Szlovénia
C-CSOPORT (Montbéliard): Magyarország, Spanyolország, Hollandia, Horvátország
D-CSOPORT (Brest): Norvégia, Románia, Németország, Csehország

A MAGYAR VÁLOGATOTT UTOLSÓ CSOPORTMÉRKŐZÉSE
December 5., 21.00: Magyarország–Spanyolország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

KÖZÉPDÖNTŐ
I. CSOPORT (Nantes):
az A- és B-csoport első három helyezettje kvalifikál
II. CSOPORT (Nancy): a C- és D-csoport első három helyezettje kvalifikál
A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon: december 7., 9., 11., 12.

Elődöntők, az 5. helyért: december 14.
Döntő, a 3. helyért: december 16.
A helyosztókra a párizsi AccorHotels Arénában kerül sor.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik