Női kézi Eb: aligha lehetne parádésabb párharc a döntőben

Vágólapra másolva!
2020.12.20. 11:17
null
Estelle Nze Minko, a francia válogatott klasszisa a horvátok után valószínűleg Norvégia ellen is kemény védekezésre számíthat (Fotó: AFP)
Ha van csapat, amely megállíthatja a nyolcadik aranyára hajtó Norvégiát, az a címvédő francia válogatott.

 

Aligha lehetne parádésabb párharcot rendezni egy Európa-bajnokság fináléjában, mint a Franciaország–Norvégia mérkőzés. A vasárnap véget érő dániai kontinenstorna eddigi eredményei és teljesítménye alapján sincs kétség afelől, hogy a két legjobb válogatott küzd meg az arany­éremért, elég csak a péntek esti elődöntőre gondolni.

Éhes Mörk
A norvégok világklasszis balkezese, a góllövőlistát az utolsó nap előtt 48 találattal vezető és szinte biztosan meg is nyerő Nora Mörk roppant motiváltan készül az aranycsatára.
„A francia nagyon jó, fizikailag erős csapat. Hiszünk egymásban, jól fel kell készülnünk, mert egy döntőben tényleg bármi megtörténhet. Nagyon-nagyon éhes vagyok a sikerre és az aranyéremre, meg akarjuk nyerni a meccset!” – jelentette ki a korábban Győrben is kézilabdázó játékos.

A címvédő és korábban háromszor bronzérmes, a mostani viadalon eddig hat győzelmet és egy döntetlent begyűjtő franciák az első pillanattól kezdve magas szinten koncentrálva, rendkívül felkészült, taktikus és markáns játékkal már az első félidőben elintézték a verseny meglepetéscsapatának számító Horvátországot, míg az eddig hibátlan norvégok mély gödörből kikapaszkodva fordítottak a hajrában a remekül játszó házigazda dánok ellen.

A mezőny nagyobb részéhez képest a játék minden elemében más szintet képviselő skandinávok teljesítményét látva nehéz elképzelni, hogy bárki meg tudná állítani őket, de ha van csapat, amely mégis képes lehet rá, az a francia. A Dániában a legjobb lövési hatékonyságot mutató és a legjobban védekező két együttes tétmeccsen legutóbb 2017-ben, a németországi világbajnokság döntőjében találkozott, akkor a franciák 23–21-re nyertek. Norvégia egyébként tényleg szinte felfoghatatlan és utolérhetetlen magasságokban jár az Eb-szerepléseket illetően (is).

A 11. Európa-bajnoki döntőjük előtt álló skandinávok a nyolcadik címüket gyűjthetik be (1996-ban, 2002-ben és 2012-ben maradtak csak alul a fináléban), Katrine Lunde, Marit Frafjord és Camilla Herrem ötödször érhet a csúcsra.

„Szeretek Norvégia ellen játszani, csodálatos a csapata, kedvesek a játékosai, jóban vagyunk velük. A norvégok a döntő esélyesei. Az ő keretük teljes, nálunk akadnak hiányzók. A kezdés előtt természetesen minden finálé nyílt, ám ők a favoritok, még akkor is, ha mi a maximumot nyújtjuk. Mindig a legmagasabb szinten kézilabdáznak, kiváló játékosaik vannak. Ott van Stine Oftedal, aki a világ legjobbja, ha az egy az egy elleni akciókról van szó, ő a kulcsember, akit meg kell állítanunk” – mondta a franciák ravasz és dörzsölt sikerkapitánya, Olivier Krumbholz, aki a negyedik, nagy tornán rendezett döntőjét vívja az északiak ellen.

Bárki is győz vasárnap, biztosan lesz győri Európa-bajnok: a norvégoknál Veronica Kristiansen, Silje Solberg, Kari Brattset és Oftedal, míg a franciáktól Amandine Leynaud, Béatrice Edwige, Laura Glauser és Estelle Nze Minko légióskodik az ETO-ban.

KÉZILABDA
NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, DÁNIA
15.30: bronzmérkőzés, Horvátország–Dánia (Tv: Sport1)
18.00: döntő, Norvégia–Franciaország (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik