Női kézi BL: Ha hibázunk, akkor „kivégeznek” bennünket – Elek Gábor

Vágólapra másolva!
2018.11.17. 11:33
null
Háfra Noémi átlövőjátékára komoly szerep hárul (Fotó: Földi Imre)
Az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapatának győznie kell Kristiansandban, ha nagy terveket akar szövögetni tavasszal a Bajnokok Ligájában, csak hát csapás csapás hátán sújtja a társaságot: a meccs előtti napon épp a holland beálló, Danick Snelder dőlt ki ismét.

 

 

Bizakodnak a helyiek

„Sajnálom, ki fognak kapni a magyarok – mondta Kirsten, a kristiansandi fodrász, olyan arccal, mint aki egyáltalán nem sajnálja. Márpedig ő csak tudja: a nyolcvanas években balátlövő volt a város akkori női kézilabdacsapatánál, most is kint van minden meccsen, oda-vissza képben van a Vipersről, az FTC szombati Bajnokok Ligája-csoportellenfeléből. – Jók vagyunk: hat válogatott játékosunk van, a kapuban Katrine Lunde harmincnyolc évesen is mindent fog, és majd nézze meg a tizenkilenc éves lövőnket, Henny Reistadot: már most óriási.”

Aztán két ollócsattogtatás között tovább dicsérte a csapatot, a kisvárdai légiósként nemrég még teljesen felejthető beállótól, Hanna Ytterengtől (aki a múlt hétvégén valóban szerény kilencest gurított a német Bietigheimnak) az átlövőig, Emilie Arntzenig.

És nemcsak a fodrász optimista, de a Vipers játékosai is.

„A magyarországi meccsünkön eleinte nem játszottunk jól, de a legvégén mégis a győzelemért támadhattunk, szóval maradt bennünk tartalék, ráadásul sokkal jobb formában vagyunk, mint a BL-sorozat kezdetén – mondta az egykor Győrben is játszó átlövő, Linn Jorum Sulland. – Nagyon fontos lesz ez a találkozó a középdöntőbe vitt pontok miatt, úgyhogy remélem, sikerül javulnunk az októberi teljesítményhez képest, és legyőzzük az FTC-t.”

Az biztos, hogy várt a mostaninál jobb előjelekkel Bajnokok Ligája-mérkőzést az FTC-Rail Cargo Hungaria: bár a csapat csütörtökön repülővel utazott a norvégiai Kristiansandba, az utolsó, a Vipers elleni BL-csoportmeccsre, jóformán egy kombi Wartburg is elég lett volna a teljesen egészséges játékosoknak.

A román CSM Bucuresti kilencmillió eurós költségvetésű világválogatottjától oda-vissza kikapó, de amúgy mindegyik őszi meccsét megnyerő Fradit ugyanis hetek óta nagyjából a játékosok szíve viszi előre: a nyári igazolások közül Klivinyi Kinga még nem teljes értékű, Djurdjina Malovics már nem (saroksérülése miatt nincs is a csapattal), Bobana Klikovac pedig sokáig nem lesz az.

Tavaszi térdszalagszakadása után Szikora Melinda is csak visszatérőben egyelőre, és ha ez még nem lett volna elég, Nerea Pena egyfolytában köhögött az együttes péntek esti videoelemzése alatt. De ő legalább ott volt, Danick Snelder viszont fent a szobájában szipogott közben, mert bár pont pályára léphetett volna deréksérülése után, a csapathotel ágykeménységének eredményeképp délutánra már nem érezte a lábait, és szó sem lehetett többé arról, hogy játsszon.

Úgyhogy Elek Gábor vezetőedző is sötét homlokkal szívogatta a cigarettahelyettesítő cigarettát az eleve sötét norvég délutánban, hogy aztán határozott hangon magyarázza el a csapatának, mekkora a tét szombaton.

„Egyszerű a matek: ha itt kikapsz, akkor tavasszal a Rosztovval játszol a final fourért, vagy nem játszol egyáltalán – mondta játékosainak, arra utalva, hogy ez esetben a vele együtt a D-csoportból érkező CSM Bucuresti-et és a norvégokat papírforma szerint aligha érheti utol együttese a középdöntős csoportban, a szomszédos C-csoportban taroló Győrről nem is beszélve, vagyis nemigen lehet jobb negyediknél. – Úgyhogy még egy bravúrra szükség van, ráadásul az egyik legjobb formában lévő csapat ellen. De nem sajnáltatjuk magunkat: most így, ebben a felálllásban vagyunk a Ferencváros! Tény, hogy keményen próbára tesz minket a sors, testben, lélekben, fejben erősnek kell lennünk, de ez van, ezt kell megoldanunk. Mondtam korábban, fantasztikus, amit eddig mutattatok, de most még egyszer össze kell szednetek magatokat a tavaszunkért!”

Csak hát az egy hónappal ezelőtt, Érden Kovacsics Anikó labdalopásos, utolsó másodperces góljával 27–26-ra legyőzött Vipers nagyon nehéz ellenfélnek ígérkezik: féltucat norvég válogatottal (még ha inkább a második sorból is), a kapuban Katrine Lundéval, Ole Gustav Gjekstad személyében egy Bajnokok Ligája-győztes edzővel, a norvégoktól megszokott szélsebes lerohanásokkal egy teljes kerettel felálló FTC-nek is megnehezítené a dolgát, nemhogy ennek a viharvert és egyre fáradtabb társaságnak.

„Tény, hogy a jelenlegi állapotunkban óriási fegyvertény lenne a győzelmünk, és biztos, hogy csak hatalmas szívvel, megalkuvás nélkül harcolva lehet esélyünk: fejben, lélekben nagyon rendben kell lennünk – jelentette ki ennek megfelelően Elek Gábor vezetőedző is, aki lányai elgyötörtségét látva másfél edzést törölt is a naptárból a héten: sok újat úgysem tudott volna már tanítani, és fontosabb volt, hogy kicsit frissebb legyen a társaság szombat délutánra. – De a csapatom már nem egyszer nyűgözött le az ősszel, a Bietigheim vagy a Siófok elleni győzelmek után majdnem szerelmet vallottam nekik: elképesztő, milyen tartás, milyen küzdeni akarás lakik bennük.”

Örül, hogy tud segíteni

Danick Snelder újbóli kiesése azt jelenti, hogy amint lassan egy hónapja, most is a válogatott Mészáros Rea lesz az egyetlen vérbeli beálló a keretben, akit esetleg a papíron átlövő Hornyák Dóra tehermentesíthet egy időre.

„Szerencsétlen helyzet, hogy Danick megint megsérült, de nincs mit tenni: az utóbbi hetekben egyébként is hozzászoktam már, hogy egyedül vagyok, és jó érzés, hogy tudok segíteni a csapatnak, meg tudom mutatni, mire vagyok képes. Az elején szokatlan volt, hogy ennyi időt töltök a pályán, de bár hatvan percet végigverekedni a falban nem egyszerű, egyre jobban bírom. A Vipers elleni otthoni meccsünk is kemény kis összecsapás volt, ami minket illet, voltak kiváló periódusaink, de sokat hibáztunk támadásban és védekezésben egyaránt, most nem szabadna ennyit. Akkor győzhetünk, ha okosan játszunk, de úgy érzem, képesek vagyunk erre.”

Az elszántság azonban önmagában még nem lesz elég: az érdi mérkőzésen az első félidőben már 17–10-re is vezető, aztán túlságosan sietni kezdő FTC-nek nagyon okosan kell játszania a norvégok ellen a sikerhez.

„Teljes antikézilabdát kell játszanunk – mondta a vezetőedző. – Végtelenül türelmesnek kell lennünk, lassítani a játékot, amennyire csak lehet, mert a Vipers még a norvégoktól megszokott tempóhoz képest is nagyon gyors. Ha elkapkodjuk, elhibázzuk az átlövéseket, mint a magyarországi meccsen, ahol tizenhatból egyet lőttünk be, az ellenfél kezébe adogatjuk a labdákat, akkor kivégeznek bennünket.”

A terv tehát megvan, a kérdés csak az, hogy a már több bravúrt is bemutató társaságban van-e még annyi erő, hogy meg is valósítsa. A pénteken két edzéssel készülő csapat (amelynek helyzetéről sokat elárul, hogy Duleba Norbert kapusedző beállójátékának köszönhetően tudott egyáltalán két sorral gyakorolni) szombaton délelőtt már csak szolid sétával hangolt a délután fél négykor kezdődő találkozóra – hogy az ősszel utoljára még egyszer kitegyen magáért.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ
C-CSOPORT
15.30:
Thüringer HC (német)–Krim Ljuubljana (szlovén)
19.30: Győri Audi ETO KC–Podravka Koprivnica (horvát) (Tv: Sport1)
D-CSOPORT
15.30:
Vipers Kristiansand (norvég)–FTC-Rail Cargo Hungaria (Tv: Sport1)
16.15: CSM Bucuresti (román)–Bietigheim (német)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. GYŐRI AUDI ETO KC 5 5 173–123 +50 10
2. Krim Ljubljana (szlovén) 5 2 1 2 127–138 –11 5
3. Podravka (horvát) 5 1 1 3
125–144 –19
3
4. Thüringer HC (német) 5
1
4
127–147 –20
2
A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. CSM Bucuresti (román) 5 3 2 153–147 +6 6
2. FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 5
3
2 147–151 –4
6
3. Vipers Kristiansand (norvég) 5
2
1 2 145–135 +1 5
4. Bietigheim (német) 5
1
1 2 138–150 –12 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik