Női kézi BL: „A szabályozásunk természetesen nem a gyermekek ellen irányul”

Vágólapra másolva!
2021.05.20. 13:36
Kedden megkezdődött a jegyárusítás a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjére, a final fourra, amelyet május 29-30-án rendeznek meg Budapesten, a Papp László Sportarénában. A Győri Audi ETO mellett a francia Brest Bretagne, a norvég Vipers Kristiansand és az orosz CSZKA Moszkva vesz részt az eseményen. És végre mintegy négyezer néző, a biztonsági szempontok figyelembe vételével a szervezők ennyit tartanak reálisnak.

Két nap alatt már több mint ezer belépő fogyott el, valószínűleg még ennél is nagyobb lenne a kereslet, de életkortól függetlenül mindenki csak védettségi igazolvánnyal léphet be az arénába. Ezért is kérdeztük arról Novák Andrást, a Magyar Kézilabda-szövetség operatív igazgatóját.

– Az MKSZ normái miért szigorúbbak az általános és országos előírásoknál?
– A kormányrendeletben lefektetett kereteken túli további szabályozás oka kizárólag az egészség védelme – jelentette ki Novák András. – Magyarországon igen magas az átoltottság, de a kontinens más országaiból érkező játékosok és sportszakemberek esetében ez lényegesen alacsonyabb. Így a szabályozásunk természetesen nem a védettség nélküli gyermekek ellen irányul, kizárólag a sportolók és a lelátón helyet foglalók lehetőség szerint legnagyobb védelme a célunk.

– Csakhogy a szurkolók eleve csupán védettségi igazolvánnyal léphetnek be. Őket ezen túl kitől, mitől védik?
– Százszázalékos bizonyossággal a védettségi igazolvány sem óv meg a fertőzéstől, ezért kell a kockázatot a lehető legkisebbre mérsékelni. Először azzal, hogy nem engedünk be a csarnokba tünetmentes, de esetleg a vírust magukban hordozó fiatalokat, gyermekeket, akik így fertőzhetnek is. Másodszor azzal is, hogy az eseményen kötelezővé tesszük a maszk viselését, valamint a lelátón tiltjuk az étel- és italfogyasztást. Szerintem ennyit minden kézilabdarajongó elvisel azért, hogy végre élőben, a helyszínen láthassa kedvenc csapatát, amely reményeink szerint BL-t nyer.

– A magyar bajnoki mérkőzésekre bemehetnek a gyerekek. A többi klubot, sportolót nem féltik?
– Ugyanúgy féltjük őket, de megvédésük ebben az esetben nem csak a mi felelősségünk, kompetenciánk. Hanem a mérkőzések szervezőié, azaz a rendező kluboké. Helyettük, az adott körülmények pontos ismerete hiányában nem akarunk dönteni. Amikor mi rendezünk, a biztonságot minden további szempont elé helyezzük. Egyetértésben az európai szövetséggel, az EHF-fel. Azt se feledjük, hogy jelenleg is zajlik az úszó Európa-bajnokság Budapesten, a Duna Arénában, kiváló eredményekkel, de nézők nélkül, zárt kapuk mögött. Amikor a vizes Eb szervezőinek meg kellett hozni a maguk döntését, még ez volt a logikus, biztonságos döntés. Mi szerencsére később, kedvezőbb helyzetben mérlegelhettük a lehetőségeinket. Úgyhogy a mi félházunkat szerintem teljes sikernek tekinthetjük.

NÉGYES DÖNTŐ (PAPP LÁSZLÓ BUDAPEST SPORTARÉNA)
ELŐDÖNTŐ (május 29.)
GYŐRI AUDI ETO KC–Brest (francia)15.15
Vipers Kristiansand (norvég)–CSZKA Moszkva (orosz)
18.00
A 3. HELYÉRT (május 30.)
a két elődöntő vesztese
15.15
DÖNTŐ (május 30.)
a két elődöntő győztese
18.00
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik