Női kézi: a román játékosok majdnem el sem utaztak az Eb-selejtezőre

B. M.B. M.
Vágólapra másolva!
2019.10.03. 12:08
null
Crina Pintea telefonhívása után végül megegyeztek az elnökkel (Fotó: AFP, archív)
Hiába voltak könnyű mérkőzései a román női kézilabda-válogatottnak a 2020-es Európa-bajnokság selejtezőiben (27–24 Ukrajna ellen Brassóban és 25–20 idegenben Feröerrel), a csapat zaklatott összetartáson van túl. A játékosok ugyanis elégedetlenek, hogy Alexandru Dedu, a Román Kézilabda-szövetség (FRH) elnöke kilenc hónap után sem fizette ki a világbajnoki szereplés kiharcolásáért beígért prémiumot. 

 

A tavaly Eb-n Dedu fejenként 2000 eurót ígért a játékosoknak, ha selejtező nélkül harcolják ki a vb-szereplést, amit a csapat a negyedik hely megszerzésével teljesített is, ám Cristina Neagu súlyos sérülése miatt sokáig nem volt téma a pénz.

Mivel azonban a csapatkapitány Neagu – bár a mérkőzéseken nem játszott – jelen volt a mostani összetartáson, társai szóba hozták a tartozást, ő pedig felhívta Dedut. Az elnök pedig azzal magyarázkodott, hogy megváltozott a sportminisztérium prémiumrendszere, ezért csak 2000 lejt (1 euró=4.7 lej) kaphatnak a játékosok.

Bár Neagu nem tartott a csapattal Feröerre, helyette az utazás napján a volt győri Crina Pintea hívta fel Dedut, és közölte vele: várják a reptéren, mert érdemi válasz hiányában a lányok nem akarnak elutazni a mérkőzésre. Az elnök oda is ment, és végül kiegyezett a csapattal fejenként 1000 euróban és 2000 lejben, amelyet ezen a héten kell utalnia a FRH-nak.

A Gazeta Sporturilor napilap szerint nem ez az első eset, hogy Dedu csak hitegeti a játékosokat. A 2015-ös világbajnokságon, amelyen Románia bronzérmet szerzett, minden meccs előtt megígért egy bizonyos összeget a csapatnak, de pénzt végül nem láttak a játékosok, akiknek egy része vissza is vonult a válogatottól a torna után.

A FRH igazgatótanácsának szerdai ülésén Dedu megerősítette, hogy a svéd Tomas Ryde marad a magyar csapattal azonos világbajnoki csoportban szereplő női válogatott szakvezetője. A CSM Bucuresti-től távozó edző eddig nem jelezte, hogy a román nemzeti együttestől is megválna, amennyiben azonban ez mégis megtörténik, Costica Buceschi másodedző vezetheti majd Japánban a csapatot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik