Női kézi: A Győrben 30 perces játékos leszek - Tomori

Vágólapra másolva!
2015.04.07. 09:27
null
A gyenge napot kifogó Tomori és a parádézó Groot nyártól csapattársak lesznek Győrben (Fotó: Móricz-Sabján Simon)
Tomori Zsuzsanna, az FTC-Rail Cargo Hungariát öt év után elhagyó – és a szezon végén a Győri Audi ETO-hoz szerződő – válogatott kézilabdázó a Digi Sport Reggeli Start című műsorában elmondta: titkon vágyik arra, hogy egyszer még a népligetiek játékosa legyen. Miután a Fradi a KEK-elődöntő első, hazai mérkőzésén súlyos, 30–23-as vereséget szenvedett, a ferencvárosi szurkolóknak beígért szép búcsú lehetősége immár a bajnokságra szűkült.

 

„Sajnos ugyanúgy kezdtünk a Midtjylland ellen, mint a Győr elleni MK-döntőn: a meccs elejét odaadtuk az ellenfélnek – utalt Tomori Zsuzsanna a két vereségre. – Próbáltunk visszajönni a dánok ellen, ami nagyjából sikerült is, de a második félidőben átrohantak rajtunk. A védekezésünk felpuhult, úgy és akkor lőttek gólt, ahogy és amikor akartak. Ehhez nem is kellett nagyobb fizikai erőt kifejteniük. Pedig csapatként nem tartom jobbnak a Midtjyllandot a Fradinál. Hasonló felfogású és játékerejű két együttesről beszélhetünk, csak velünk ellentétben ők tudták, hogy mit szeretnének, illetve azt meg is tudták valósítani. Szomorú, hogy mindez hazai pályán és szurkolók előtt történt velünk. Nem gondolnám, hogy a Fradi hazai meccsen bárkitől kikaphat hét góllal.”

A KEK-elődöntő első felvonásán két gólt szerző válogatott átlövő önkritikusan nem mentette ki magát a felelősség alól. A továbbjutásról azért még nem mondott le, viszont reálisan látva a helyzetet vérmes reményeket sem fűzött hozzá.

„Vastagon benne vagyok ebben az egészben. Görcsös, belekényszerített dolgokat vállaltam el, amiből aztán rosszul jöttem ki. Nem mondanám, hogy ezzel a vereséggel már elbuktuk volna a döntőt, de valóban nagy csoda kellene tőlünk. A Midtjyllandtól pedig nagyon gyenge teljesítmény. Bízom benne, hogy mentálisan össze tudjuk szedni magunkat.”

Miután hivatalossá vált, hogy Tomori Győrbe szerződik a nyáron, az átlövő úgy nyilatkozott, hogy legalább egy trófeával képzeli el a búcsút a ferencvárosiaktól. Az MK-döntőt azóta már elbukták, a KEK-ben ilyen első felvonás után „nagy csoda” kellene a fináléba jutáshoz. Az átlövő kizárásos alapon úgy fogalmazott: „ha nem, akkor marad a harmadik esély, a bajnokság”.

Tomori Zsuzsanna tulajdonképpen visszatér Győrbe, amely távozása óta nemcsak itthon, hanem Európában is meghatározó tényezővé vált. Az átlövő megismételte: miután úgy érezte, hogy stagnál a fejlődése és a teljesítménye, új impulzusokra volt szüksége.

„Kihívások, új társak, új háttér, hátha ezek összességében kirántanak a mostani egyéni stagnálásból, és fontos meccseken nem ragadok le úgy két gólnál, mint tettem azt vasárnap. Tisztában vagyok azzal, hogy más lesz a feladatom Győrben, mint a Fradiban, és a mostani hatvan perc helyett meccsenként olyan harmincat tölthetek a pályán. Kíváncsi vagyok, hogy élem meg, hogyan tudok megfelelni a mindennapos versenyhelyzetnek, hogy minden hétközi edzésen meg kell küzdjek a hétvégi játékperceimért.”

Eduarda Amorim sérülés, Görbicz Anita szülés után térhet vissza majd a győri együttesbe, amelyet az új igazolásokkal kiegészülve Tomori változatlanul a BL egyik favoritjának tart. Amennyiben Ambros Martinnak sikerül jól összegyúrnia a csapatot.

„Martín személye sokat nyomott a latban, amikor a győriekhez elígérkeztem, a válogatottban a győri társak sok jót mondtak róla. Az új impulzusokért egyébként sem szerettem volna külföldre menni, hiszen Győrben is tudok fejlődni. Ráadásul a válogatott miatt is a közelben maradhatok, ami az olimpia miatt fontos.”

A győriek a Vardar Szkopje vendégeként kaptak ki hat góllal (24–18) a BL-negyeddöntő első felvonásán, Tomori azonban lát esélyt arra, hogy a címvédő ott legyen a budapesti négyes döntőben.

„A Győr itthon játszik a visszavágón, és a hatgólos hátrány nem kevés ugyan, de hazai környezetben azért ledolgozható. Amennyiben az első félidőben három-négy gólt hoznak a győriek a macedónokon, akkor meglehet a továbbjutás. Az első mérkőzésen a hazai pályán játszó Vardar keményen védekezett az ETO ellen, a győriek nem találták támadásban a megoldásokat. Azért a győri visszavágón nem hinném, hogy végig tudja majd hozni a Vardar azt a szintű védekezését. A győri keretből ebben az idényben több klasszis esett ki, így a BL-címvédésre kisebb esélyt látok, a négyes döntőbe való bejutásra viszont így is megmaradt a sansz.”

Tomori annak idején nem a legszebb körülmények között távozott Győrből. Utána a legnagyobb honi riválishoz került, ahol kulcsjátékos lett, a ferencvárosi drukkerek egyik kedvence. Egyik sem a legjobb ajánlólevél a győri szurkolók számára, de ezzel tisztában van az átlövő is.

„Mindig megosztó személyiség voltam: szerettek, vagy nem szerettek. Bízom benne, hogy azért az ötezer győri néző többsége szeret majd. Nem tudom, hogyan alakul a jövőm, de az biztos, hogy nem vagyok ugrabugráló, évenként csapatot váltó játékos. Titkon azért valamikor a későbbiekben még szeretnék visszatérni a Fradiba, ahol klasszis játékossá értem, és amelynek sokat köszönhetek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik