Kulcsfontosságú vizsga előtt a Pick Szeged

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2013.08.28. 13:06
null
Ancsin Gábor, a Szeged válogatott átlövője jó formában várja a selejtezőt (Fotó: Mirkó István)
Szerda este 19 órától Szkopjéban összecsap a helyi Metalurg és a Pick Szeged, hogy az oda-visszavágós párharc során eldőljön, melyik együttes csatlakozhat a férfi kézilabda Bajnokok Ligája C-csoportjához, többek között a spanyol Barcelona és a francia Paris SG mellé. A két világhírű edző, a szegedi Juan Carlos Pastor és a szkopjei Lino Cervar nem presztízsmeccsként tekint a párharcra, saját klubjáért akar tenni – bár a továbbjutó mindkét szempontból nyer.

Különleges csatát, külön háborút vívhat a férfi kézilabda BL-selejtezők magyar érdekeltségű párharcában két világhírű edző, a szegedieket dirigáló spanyol Carlos Pastor és a macedón bajnoki ezüstérmest vezénylő horvát Lino Cervar. A hazája férfiválogatottját hajdan egyaránt vb-aranyéremig vezető két tréner szerdán Szkopjéban, majd vasárnap Szegeden mégsem a saját tekintélye megőrzésére vagy erősítésére ügyel, hanem arra, hogy játékosai kiharcolják a selejtezőben a továbbjutást, a BL-főtáblára kerülést.

„Nem az lesz a fontos, hogy a világ egyik legjobb edzőjével, Lino Cervarral presztízsharcot vívjak, hanem hogy csapatom továbbjusson a Szkopje ellen. Ehhez az alap a jó védekezés, amelyből gyors kontrákat kell vezetnünk. Türelmes, labdabiztos játékkal lehet esélyünk a Metalurg ellen” – mondta Pastor a Nemzeti Sportnak.

A macedónoknál főszereplő lehet Darko Sztanics kapus, Pavel Atman irányító, Renato Vugrinec jobbátlövő vagy a gólerős irányító-átlövő, Naumcse Mojszovszki, a szegedieknél pedig Ilyés Ferenc, Roberto Parrondo, Mikler Roland, Zubai Szabolcs, Vadkerti Attila vagy Ancsin Gábor.

A FÉRFI KÉZILABDA BL CSOPORTBEOSZTÁSA
A-CSOPORT: MKB Veszprém (magyar),CO Zagreb (horvát), Szentpétervár (orosz), Rhein-Neckar Löwen (német), Celje (szlovén), a 3. selejtezőcsoport győztese
B-CSOPORT: THW Kiel (német), Kielce (lengyel), KIF Kolding (dán), Dunkerque (francia), a 4. selejtezőcsoport győztese, a Wisla Plock (lengyel)–Montpellier (francia) párharc győztese
C-CSOPORT: Barcelona (spanyol), PSG (francia), Vardar Szkopje (macedón), Thun (svájci), a 2. selejtezőcsoport győztese, a Pick Szeged–Metalurg Szkopje párharc győztese
D-CSOPORT: Aalborg (dán), Gorenje Velenje (szlovén), Flensburg (német), Naturhouse La Rioja (spanyol), a Halmstad (svéd)–Handball Esch (luxemburgi) párharc győztese, a
Füchse Berlin (német)–Hamburg (német) párharc győztese

A SELEJTEZŐCSOPORTOK BEOSZTÁSA

2. csoport: Dinamo Minszk (fehérorosz), Tatran Presov (szlovák), Besiktas (török), AEK Athén (görög)

3. csoport: Banja Luka (boszniai), Vojvodina (szerbiai), Alpla HC Hard (osztrák), Motor Zaporizzsja (ukrán)

4. csoport: Constanta (román), Porto (portugál), Elverum (norvég), Volendam (holland)

A Pickben már a rutinos klasszisok közé sorolható Ancsin szerint a nagyszerűen sikerült szerbiai erőnléti felkészülést követően a tesztmérkőzéseken naponta jobban és jobban játszott a Szeged, amelynek Pastor edző új stílust, spanyolos fazont ad.

„Ez a folyamat még éppen csak elkezdődött, de az első eredményeit már láthatták szurkolóink, mi pedig érezzük – mondta Ancsin Gábor. – Bízom benne, hogy a Szkopje ellen is megmutatjuk, hogy jó úton járunk. Igaz, szerencsésebb lett volna, ha kicsit később kerül sor erre a párharcra, mert jobban összeérhetett volna a játékunk, még kiforrottabb lenne az új stílusunk. Ennek lényege a dinamikusabb védekezés, amely egészen más rendszerű, mint amit korábban megszoktunk és gyakoroltunk. A sikeres és hasznos felkészülési meccsek után persze a Szkopje ellen következik a vizsga, amelyen nagyon szeretnénk megfelelni.”

A balkezes átlövő óvatos fogalmazása mögött persze az rejlik, hogy a Szeged mindent elkövet a továbbjutásért, amelyre – magunk között szólva – jó esélye van, hiszen míg a nyáron jelentősen felforgatott Metalurg erős sorral áll ki, a Pick posztonként két-két nemzetközi szintű játékost küldhet pályára.

A Metalurg Szkopjéról annyit: távozott a csapatból a volt veszprémi David Korazija, valamint Tihomir Doder, Miladin Kozlina, Damir Batinovics, Mladen Rakcsevik, Milan Levov, Mitko Sztoilov, illetve befejezte pályafutását Sztevcse Alusevszki és Levko Naumovszki. Az erősítést Pavel Atmannal (26 éves), a világ egyik legjobb irányítójával kezdte a Metalurg. Az orosz válogatott klasszis két évre érkezett a fehérorosz Dinamo Minszkből. Őt követte a Csurgóról szintén két évre szerződtetett horvát Nikola Kedzo és a csődbe menő Csehovból Szergej Zsegyik.

Érdekesség, hogy a Metalurg a legnagyobb hazai riválisától, a bajnok Vardartól igazolta Nikola Markoszkit. A szintén újonc Dejan Pecakovszki eddig a macedón Strumicában szerepelt. Hét fiatal tehetséget hívott Cervar edző a klub utánpótlásából a felnőttek közé: Marko Neloszki (17 éves), Filip Taleszki (17), Martin Manaszkov (19), Bojan Madjovszki (19), Borjan Madjovszki (19), Nikola Koszteszki (21) és Zsarko Pesevszki (22).

„Nagyon csalódott lennék, ha nem jutnánk be a csoportkörbe. A változtatás célja az volt, hogy erősödjön a csapatunk, remélem, el is értük. Rutinos játékosok és bizonyítani akaró fiatalok egyaránt érkeztek – mondta Lino Cervar. – Erősödött a Szeged is, szerintem főleg Carlos Pastor szerződtetésével. Ráadásul a második meccset otthon játszhatja, s ez hatalmas előny. Nekünk mégis optimistán küzdve, a magunkba vetett maximális hittel le kell győznünk.”

A Szeged, amelyben mindegyik játékos egészséges, kedd este már Szkopjéban edzett, a BL-selejtező első mérkőzése pedig szerdán 19 órakor kezdődik (tv: Digi Sport2). A párharcból továbbjutó gárda a BL C-csoportjába kerül. Itt szerepel már a Barcelona (spanyol), a Paris SG (francia), a Vardar Szkopje (macedón) és a Thun (svájci), és ide kerül a 2. selejtezőcsoport győztese (Dinamo Minszk, fehérorosz; Tatran Presov, szlovákiai; Besiktas, török; AEK Athén, görög) is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik