Kiel–Szeged: Az idény meccsét várom – Zubai

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.23. 09:07
null
A Szegednek aligha van szüksége tüzes beszédre a Kiel elleni meccs előtt (Fotó: Móricz-Sabján Simon)
A férfi kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján a Mol-Pick Szeged ma 18.30 órától a THW Kiel vendégeként lép pályára azzal a céllal, hogy a négygólos előnyéből legalább egyet megőrizzen. Nem tartott a Szegeddel Marko Csuruvija, aki belázasodott, így Juan Carlos Pator kerete 15 főből áll.

 

„Elutaztam a csapattal Kielbe a visszavágóra, és pályára is lépek szerdán – újságolta a Nemzeti Sportnak már a német kikötővárosból Zubai Szabolcs, a Szeged csapatkapitánya és beállósa, aki a Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első, vasárnapi mérkőzését (33–29) bokasérülése miatt kénytelen volt kihagyni. – Javul a lábam, ráadásul olyan fontos találkozóról van szó, hogy mindenkinek, nekem is, mindent meg kell tenni a továbbjutásunkért. A négygólos előny nem kevés, de nem is túl sok, mindent fel kell tennünk egy lapra. Az idény meccsét várom, amelyen sok múlhat a kapusokon.”

A játékos és dr. Szabó István csapatorvos közös, pozitív döntése azért fontos, mert a Kiel elleni első felvonáson döntő szerepe volt a siker kiharcolásában a másik beállósnak, az öt gólt szerző Vladimir Vranjesnek. A spanyolos játékban a taktika egyik pillére a beállós játéka, és nyilvánvaló, hogy az erőszakos, gyors, gólerős Zubai visszatérése óriási jelentőségű. Már csak azért kell szorítanunk, hogy mennyit tud vállalni szerdán, mennyi ideig hagyhatja őt pályán Juan Carlos Pastor edző.

Az első öszecsapás tanulságait levonta Pastor is, aki hű maradt önmagához, mert az elutazás előtt azt hangoztatta, hogy „a Picknek nem lehet más célja Kielben, mint a győzelem”.

Ennek nyilván lélektani jelentősége is van, hiszen nincs edző, aki azzal küldené pályára az övéit, hogy elég lesz, ha csak hárommal vagy néggyel kap ki. Azonos gólkülönbségnél az idegenben lőtt gólok döntenek, vagyis a 34–30-as német siker a Pick negyeddöntőbe jutását jelentené, míg a 32–28-as a kiesését.

„A négygólos, biztató sikernek nagyon örültünk, hiszen újra megmutattuk, hogy Szegeden a világ legjobbjaival is felvesszük a versenyt – mondta Ancsin Gábor, aki vasárnap hat gólt lőtt és talán a szezon legjobb játékával sokat lendített csapatán. – Ennél is fontosabbnak tartom, hogy fantasztikusan küzdöttünk, hatvan percig bírtuk a hatalmas iramot, sőt a végjátékban tudtuk állva hagyni a nagyon erős, kitűnően felkészített Kielt. A második meccsen is be kell tartanunk a taktikai utasításokat, és csakis az újabb győzelemre, a helyzeteink hatékonyabb kihasználására szabad koncentrálnunk.”

A realitás persze az, hogy a forró hangulatúnak ígérkező kieli arénában, tízezer szurkoló előtt nagyon nehéz dolga lesz a Szegednek, ugyanakkor van annyi rutinja, ereje és tudása, hogy kis szerencsével megőrizhet egy-két gólt az előnyéből.

A másik fontos kérdés, kik a hiányzók és kik a helyetteseik a Kielben, illetve ki tér vissza?

A német bajnok beállósaira különösen rájárt a rúd: Patrick Wiencek októberben, a dán René Toft Hansen decemberben sérült meg, és – miként Alfred Gíslason edző megerősítette a Nemzeti Sportnak – még szerdán sem térhetnek vissza. A helyükre a francia Igor Anic, a brazil Rogério Moraes Ferreira (aki Joan Canellashoz hasonlóan az idény után már biztosan a Vardar Szkopjéban folytatja) és a horvát Ilija Brozovic érkezett. Sajátos döntése volt a kieli vezetőségnek, hogy februárban szerződtette a horvát balátlövőt, Blazenko Lackovicot, pedig a 35 esztendős világklasszis a BL-ben nem játszhat, mivel a szintén BL-szereplő Vardartól igazolták másfél évre. A német válogatott Steffen Weinhold (jobbátlövő) a januári Eb-n sérült meg, a helyére az észt Dener Jaanimaa jött a Hamburgból.

FÉRFI KÉZILABDA BL
NYOLCADDÖNTŐ, VISZAVÁGÓ
18.30: THW Kiel–Mol-Pick Szeged (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
V: Eliasson, Pálsson (izlandiak)

A LEGJOBB NYOLC KÖZÉ JUTÁSÉRT
1. Motor Zaporizzsja (ukrán)–MVM VESZPRÉM24–29
márc. 26., 17.00
2. Meskov Breszt (fehérorosz)–Kielce (lengyel)28–32
márc. 26., 16.00
3. Montpellier (francia)–Flensburg (német)27–28
márc. 27., 17.00
4. Wisla Plock (lengyel)–Vardar Szkopje (macedón)30–30márc. 26., 18.00
5. MOL-PICK SZEGED–Kiel (német)33–29
márc. 23., 18.30 (Tv: Sport1)
6. PPD Zagreb (horvát)–Löwen (német)23–24
márc. 27., 19.30
A PSG és a Barcelona csoportelsőként a negyeddöntőbe jutott.
Az út Kölnbe
Az út Kölnbe

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik