Kézi: Ortega példákat hozott a veszprémi nehézségekre

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.26. 11:41
Az MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdacsapata nemrégiben meghosszabbította a spanyol vezetőedző, Carlos Ortega szerződését. A szakember az új megállapodás értelmében 2017. június 30-ig irányítja a veszprémieket, a klubhonlapnak adott interjúban pedig elárulta, szakmai hitvallása, hogy mindig csak a következő meccsre koncentrál.

„Ahogy mondják, minden kezdet nehéz. De ez kimondottan csak a nyelvi és kulturális beilleszkedésre vonatkozott. A szakmára egyáltalán nem, hiszen egy fantasztikus klubhoz érkeztem. Olyan egyesülethez, amelynek több évtizedes hagyománya volt – mondta Carlos Ortega a veszprémi kezdetekről az mkb-mvmveszprem.hu-nak. – Hihetetlen eredményeket elérő együttes a Veszprém, amely európai hírnevet szerzett magának. Érzékelhető volt a folyamatos fejlődése, a mindig magasabb cél elérése. Profi játékosok közé kerültem, ezért gyorsan megértettük egymást. És elkezdtünk közösen felépíteni egy új csapatot. Büszke vagyok, hogy itt lehetek és újabb kétéves bizalmat kaptunk Xabi Sabatével.”Carlos Ortega a veszprémi kezdetekről az mkb-mvmveszprem.hu-nak. – Hihetetlen eredményeket elérő együttes a Veszprém, amely európai hírnevet szerzett magának. Érzékelhető volt a folyamatos fejlődése, a mindig magasabb cél elérése. Profi játékosok közé kerültem, ezért gyorsan megértettük egymást. És elkezdtünk közösen felépíteni egy új csapatot. Büszke vagyok, hogy itt lehetek és újabb kétéves bizalmat kaptunk Xabi Sabatével.”

A spanyol edző leszögezte: annak ellenére, hogy a csapat szurkolói között sokszor téma a final four, a szakmai stáb egyáltalán nem jár még ennyire előre.

„Azt természetesen megértem és elfogadom, hogy a szurkolók gondolatai már az első Bajnokok Ligája-mérkőzéstől Kölnben járnak. Az igazság viszont az, hogy ebben a játékban mindig a következő összecsapás a legfontosabb. Vagyis most éppen az orosz Medvegyi legyőzése. És így tovább, valóban lépésről lépésre tudunk csak előrehaladni. Egy-egy mérkőzés megnyerése vagy elvesztése mindig óriási hatással van a folytatásra. Mielőbb szeretnénk megnyerni a csoportkört. Ezért a részsikerért kaphatunk utána olyan ellenfelet, amelyet viszonylag könnyebben legyőzhetünk. A legrangosabb nemzetközi kupában mindennek ára van. Minden gólért, pontért, sikerért nagyon meg kell küzdeni. A sikert és a kudarcot néha csak egy hajszál választja el. Amely csapat a BL-ben elindul, azzal a céllal teszi, hogy eljusson a legjobb négy közé és a végén megnyerje a tornát. Az MKB-MVM Veszprém is ebbe a mezőnybe tartozik.”

Ortega beszélt a gárda összecsiszolásának részleteiről, nehézségeiről is. „Vegyük Andreas Nilsson példáját. Két éve szinte semmit sem védekezett. Ha mégis pályára került, kevés sikerélménye volt. Nálam nagyon fontos a védekezés. Szépen lassan megtanulja. Még nem ő a legjobb hátsó védőnk, de törekedni kell rá, hogy egyszer az legyen. És ezt csak folyamatos játékkal lehet elsajátítani. Christian Zeitz kiválóan védekezett Kielben, de egy másik játékrendszerben. Az utóbbi három hétben már szinte úgy játszik, ahogy azt elképzelem. Sok munka, edzés, mérkőzés kell, míg minden összeáll a pályán elöl és hátul is. Minden érkezőnek meg kell szoknia az új nyelvet, kultúrát, környezetet és a követendő taktikát. És ez valóban időigényes.”

A szakember elárulta, hogy minden igazolás előtt konzultál Hajnal Csaba klubigazgatóval, kikérik a véleményét, hallgatnak rá, hiszen a játékosokkal az edzők dolgoznak.

„Több mint tíz éve együtt dolgozunk – mondta segítőjéről, Xabi Sabatéról. – Ő egyszerűen lenyűgöző, a személye nagyon fontos a csapatnak is. Nem csak azért van itt, hogy barátként időnként hátba verjen. Egy kis képzavarral élve, ő az én másik két szemem. Négy szem ugyanis mindig többet lát. Hihetetlenül kritikus és őszinte, mindent elmond arról, amit lát. Akkor is, ha néha valamiben nem értünk egyet. Nagyon szeretek vele együtt dolgozni.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik