Kézi: megvan az új orosz férfikapitány, Trefilov marad, az elnök lemondott

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.18. 12:34
Megvan a két héttel ezelőtt lemondó Oleg Kulesov utóda az orosz férfi kézilabda-válogatott élén. Európa-bajnoki selejtezős ellenfelünket a Dmitrij Torgovanov, Lev Voronyin páros irányítja a jövőben, előbbi lesz a szövetségi kapitány, Voronyin pedig a segítője.

A 43 éves Torgovanov játékosként 1993-ban és 1997-ben világbajnok, 1996-ban Európa-bajnok, 2000-ben pedig olimpiai bajnok volt. Több mint tízévnyi németországi légióskodás után 2009-ben hazatért, átvette a Szentpétervár irányítását, és sorozatban négyszer bejutott vele a Bajnokok Ligája csoportkörébe, míg idén az EHF-kupa csoportkörében érdekelt.

A szintén 43 esztendős Voronyin is ott volt a 2000-es olimpiai bajnok, az 1997-es világbajnok és az 1996-os Európa-bajnok csapatban, míg 1999-ben vb-2., 2000-ben pedig Eb-2. volt.

Kulesov lemondásához az vezetett, hogy a válogatott a katari világbajnokságon csak a 19. helyet szerezte meg, így messze került a riói játékoktól. Az ötkarikás részvétel elérésére még az olimpiai selejtezőtorna és az Európa-bajnokság kínál esélyt. Oroszország az Eb-selejtezőkön Magyarországgal egy csoportban szerepel, s a négyes tagja még Ukrajna és Portugália.

Az eddigi meccsein az ukránokat idegenben és a portugálokat itthon legyőző magyar csapat április végén találkozik először az oroszokkal. A négyesből az első kettő lehet ott a kontinensviadalon.

Az orosz szövetség végrehajtó bizottsága döntött arról is, hogy a júniusi világbajnoki selejtezőkig biztosan marad Jevgenyij Trefilov a női válogatott élén, lemondott viszont posztjáról a szövetség elnöke, Vlagyimir Nyeljubin.

„Közösen vállalom a felelősséget az eredményekért az edzőkkel. Miért csak őket vonták felelősségre, és nem engem? Nem fogok mögéjük bújni" – indokolta távozását Nyeljubin.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik