Kézi: kevesebb gyerek született, kevesebb a tehetség is

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.19. 16:33
null
Dmitrij Torgovanov szerint a Szovjetunió felbomlása<br />rosszat tett az orosz kézilabdának (Fotó: Szabó Miklós)
Az orosz férfi kézilabda-válogatott élére februárban kinevezett Dmitrij Torgovanov szeretné kivezetni nemzeti csapatát a riói olimpiára, ám tudja, hogy erre kicsi az esélyük. Ezért egyelőre csak az Eb-selejtezőkre, azokon belül is magyarok elleni mérkőzésre koncentrál kollégájával.

A 43 éves Torgovanov játékosként 1993-ban és 1997-ben világbajnok, 1996-ban Európa-bajnok, 2000-ben pedig olimpiai bajnok volt. Több mint tízévnyi németországi légióskodás után 2009-ben hazatért, átvette a Szentpétervár irányítását, és sorozatban négyszer bejutott vele a Bajnokok Ligája csoportkörébe, míg idén az EHF-kupa csoportkörében érdekelt.

Szövetségi kapitányként a Magyarország elleni Eb-selejtező lesz az első hivatalos mérkőzése.
„Az összes szóba jöhető, orosz klubban kézilabdázó játékost meghívjuk a március végén tartandó egyhetes edzőtáborba – számolt be Torgovanov a felkészülésükről az európai szövetség (EHF) honlapjának. – Sajnos az idegenlégiósainkat erre nem tudjuk meghívni, de Lev Voronyin segítőmmel az ő teljesítményüket is figyelemmel követjük, ezek után hirdetünk majd keretet.”

Az Oroszország–Magyarország selejtezőt április 30-án rendezik a Csehovszkije Medvegyi csarnokában. Az oroszok csak a 19. helyen végeztek az idei világbajnokságon, ezzel alaposan lecsökkentek esélyeik a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpián való szereplésre.

„Minden sportoló ott akar lenni az olimpián, de realistán nézve a világbajnoki eredményünk után nem sok esélyünk maradt a riói részvételre – folytatta Torgovanov. – Az utolsó esélyünk a jövő évi Európa-bajnokság. Kemény feladat vár ránk Lev Voronyinnal, mivel a szezon közepén vettük át az irányítást. Most kizárólag a Európa-bajnoki selejtezőkre koncentrálunk, így jelenleg csak július végéig tervezünk. Mindenesetre furcsa lenne az olimpia Oroszország nélkül.”

Az orosz válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Vlagyimir Makszimov néhány éve azt mondta, hogy az orosz tehetségek száma csökkenőben van. Erről így vélekedik Torgovanov:

„A Szovjetunió megszűnése után az emberek féltek a jövőtől. A születések számra drámaian visszaesett a mindennapi problémák következtében. Ezért aztán kevés tehetség jött világra 1990 és 1995 között. Most az 1996–1997-es korosztály feltörekvő képviselőit követjük fokozott figyelemmel. Ők már többen vannak, de közel sem annyian, mint a mi időnkben.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik