Ilyés Ferencék sportban gazdag újvidéki törzshelye

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2012.01.20. 14:08
null
Az újvidéki Spens Arena belülről... (Fotók: Mirkó István)
A Szerbiában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokságon az újvidéki Spens Arena a magyar válogatott törzshelye a csoportkörben, és bízunk benne, hogy a középdöntőben is az lesz majd. Az aréna a város központi, forgalmas részén található, a Vojvodina futballstadionjának tőszomszédságában, a belvárostól mindössze öt perc gyaloglásra. Hogy mindez miért érdekes? A két év alatt felépülő létesítmény tavaly április 14-én ünnepelte a harmincadik születésnapját, de sok tekintetben megelőzte a korát. És sok szempontból irigylésre méltó, még ennyi esztendő távlatából, mai szemmel nézve is.

A létesítmény a megközelítési lehetőségét nézve ideális, még gyalogosan is. Sőt a környékén lakóházak sokasága magasodik, ami biztosítja az utánpótlást és a látogatottságot is. Mert mindkettőre szükség van. Az Arena tulajdonképpen egy gigantikus üzletközpont gyöngyszeme, annak idején, a megnyitóján itt rendezték a 9. asztalitenisz Európa-bajnokságot. Azóta is számtalan sportág képviselőit láthatta és látja vendégül folyamatosan.

...és kívülről
...és kívülről

A Vojvodina kosár- és röplabdásai kimondottan otthon vannak itt – a helyi szinten különösen népszerű két csapatsportágban világversenyt, illetve európai kupadöntőt is rendeztek korábban Újvidéken –, de a kézisek előtt már vendégeskedtek a Spensben például a teniszezők, ami, látva a szerb tenisz erejét, elismerésre méltó. Elég csak a jelenlegi világelső Novak Djokovicsra utalnunk, illetve egy korábbi klasszisra, Szeles Mónikára, aki éppen újvidéki születésűként a belváros részét képező teniszközpontban tette meg pályafutásának első ütéseit.

De térjünk vissza a sportközpontba, amelynek a 11 500 nézőt is befogadni képes nagycsarnoka csak az egyik, igaz, hangsúlyos, elülső fronti, belvároshoz közelebb eső része. Az építmény oldalsó felén ezerötszázas lelátóval megspékelt jégcsarnokot, a túlvégén szintén nézőtéri résszel kiegészített, 50 méteres nagymedencét találhatunk. Az újvidékiek jégkorongban és vízilabdában is képviselik magukat felnőttszinten a honi bajnokságban. A jégcsarnok és az uszoda oldalában, valamint végében a gyermekeiket elkísérő szülők számára lelátó található, a közelben vendéglátóipari egységgel.

A sportosabb felnőtteknek, gyermekük nézése helyett sportolni vágyó szülőknek sem kell elhagyniuk a létesítményt, hiszen tekepálya, táncstúdió, konditerem, fitneszközpont, kisebb asztalitenisz-csarnok látókörön, száz méteren belül elérhető, mindez fedett helyen. Nincs is üresjárat egyikben sem, állandó a mozgás. Mint ahogyan a 85 ezer négyzetméter alapterületű központban is, amelyben nem mellesleg több mint kétszáz üzlet várja a vásárlókat. Ez a pár nap azonban Ilyés Ferencék számára az Európa-bajnokságról, míg a magyar szurkolóknak a válogatottról szól.

KRASZ EMIL (Újvidék)

ÍME, AZ ÚJVIDÉKI EB-CSARNOK!
SZERBIA, FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
C-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Spanyolország–Oroszország 18.15 óra (Tv: Sport1)
Magyarország–Franciaország 20.15 (Tv: m1)
A franciák elleni találkozót a Nemzeti Sport Online hagyományos online tudósításban, valamint folyamatosan frissülő, élőképes cikkben is közvetíti.
A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 2 1 1 53–50 +3 3
2. Franciaország 2 1 1 54–53 +1 2
3. MAGYARORSZÁG 2 2 55–55 0 2
4. Oroszország 2 1 1 55–59 –4 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik