Komplett a győri kézisek menüsora: megvan a kupagyőzelem is!

Vágólapra másolva!
2013.05.26. 18:47
null
Tíz perc után indult be a győri henger az FTC ellen (Fotó: Tumbász Hédi)
A bajnoki cím és a BL-győzelem után a női kézilabda Magyar Kupát is megnyerte a Győri Audi ETO KC, amely így ebben a sorozatban is megvédte a címét. A veszprémi fináléban tíz perc után indult be a győri henger az FTC-Rail Cargo Hungaria ellen, és a papírforma alapján eleve esélyesebb együttes magabiztos győzelmet könyvelhetett el. A klub történetének során immár kilencedszer, méghozzá megszakítás nélkül.

1. félidő

1–5. perc A győriek vitték az első támadást, amelyből Rédei-Soós Viktória meg is szerezte a vezetést övéinek. Az elődöntőt kihagyó Katrine Lunde pedig egy védéssel mutatkozott be a győri kapuban. Kapkodó pillanatok jöttek, mindkét oldalon sok volt a hiba, majd a Dajka, Deáki páros góljával fordított az FTC. A sorokat, főként védekezésben, a népligetieknek sikerült előbb rendezniük, így kettővel is megléptek (2–4).

KILENCEDSZER AZ ETO!
A Győr három elbukott MK-döntőt (2000, 2002, 2004) követően először 2005-ben diadalmaskodott. Amíg korábban a klasszisok sorát felvonultató Dunaferrtől háromszor kikapott, a kocka ott megfordult. És azóta sem pörgött tovább. Az ETO-n az újvárosiakon kívül további négy rivális nem talált fogást, a Ferencváros a maival együtt már háromszor (2007, 2010). A népligetiek tizenkettedik MK-győzelme így tovább várat magára, legutóbb 2003-ban nyertek.

6–10. perc Fiatal ígéreteinek megvillanásaira épített az FTC, a rohanós stílus feküdt az ETO-nak, csak a befejezéseikből ezúttal hiányzott a gyilkos koncentráció. Viszont így is gólokig, majd egyenlítésig jutott büntetőből, illetve indításból. Jovanka Radicsevics kontraziccere után pedig már ismét náluk volt az előny. Támadásban megállt a sokat hibázó Ferencváros (7–5).

11–15. perc Lendületbe jött a Győr, Heidi Löke gólját követően már közte három volt a különbség, Elek Gábor időt is kért, mielőtt nagyobb lett volna a baj. Lundénak is volt bravúrja, de igazából a győri fal vette el a ferencvárosiak elől a teret és a lehetőséget. Támadásban sokat mozogtak a győriek, nem is tudta lekövetni az akciókat a Fradi-fal: sorra jöttek a bejátszások, betörések és a gólok sem maradtak el. A

A GYŐZTESEK ÖSSZESÍTÉSE
11-szeres: Vasas, FTC (Spectrum-FTC, FTC-Polgári Bank, Herz-FTC)
9-szeres: Győri ETO KC (Graboplast ETO KC, Audi ETO KC)
5-szörös: Debrecen (DMVSC, DVSC), Dunaferr SE (Dunaferr NK)
3-szoros: Bp. Spartacus SC
2-szeres: Vörös Lobogó Magyar Posztó, TFSE, Bakony Vegyész
1-szeres: Bp. Vörös Meteor, Építők KC (Hargita KC), Goldberger SE, Bp. Szikra
LEXIKON: AZ ÖSSZES DÖNTŐ EREDMÉNYE!

tizedeknél Radicsevics fórból ejtette át finoman a szélről Jelena Abramovicsot (10–5).

16–20. perc Sorra szálltak be a friss erők az FTC-be, de csak nem akart összeállni a kép. Amelyen sokat rontott Lunde, aki bravúrok sorát mutatta be. Tizenkét perces gólcsend után hetesből mozdult el a holtpontról az FTC: Vérten Orsolya értékesítette a büntetőt. Átszakadt a gát: Zácsik Szandra átlövésből, Szarka Adrienn kontrából volt eredményes, kapaszkodott a fővárosi alakulat, de legalábbis megállt a lejtőn (12–8).

21–25. perc Emberelőnyben megnyitotta a védekezését a Győr, de a két percet 1–1-gyel hozta le, ha nem számítjuk Kovacics Anikó értékesített hetesét az elején. Sőt, még az az egy győri gól is büntetőből esett. Érezhetően visszavett a tempóból az ETO, így kiegyenlítődött a játék. Legalább az, mert a ferencvárosi védelem sorra büntetőt érően szabálytalankodott, Kovacsics pedig nem kegyelmezett (15–9).

26–30. perc A brusztról, a kemény védekezésekről szólt a hajrá, a védők nemhogy teret, levegőt sem hagytak a támadóknak. A z iram picit alábbhagyott, így a Győr biztosan őrizte megnyugtató előnyét (17–11).

2. félidő

Csók az újabb trófeának
Csók az újabb trófeának

31–35. perc A Ferencvárosé volt az első támadás, a Győré, pontosabban Görbicz Anitáé pedig az első gól. Nem hagyta kibontakozni a győri támadásokat a Fradi védelme, bár azokból ezúttal hiányzott a tűz és a finesz. Viszont a különbség túl nagy volt ahhoz, hogy a gólokig jutó népligetiek igazán szorossá tegyék a meccset. Aztán Löke egy bejátszást bevágva tett arról, hogy ismét érvényre jusson a papírforma fölény (19–13).

36–40. perc Görbicz értékesített hetese jelentette a huszadik győri gólt, hétre nőtt a különbség. Felpuhultak a védekezések, a védők könnyen adták a lövőhelyzeteket, és a gólok sem maradtak el. A ferencvárosi Szekerczés Luca néhány meglepetéssel szolgált Lundénak, de a győri előnyt nagy veszély nem fenyegette (23–16).

41–45. perc A jó formát mutató, bátran és pontosan lövő Orbán Adrienn percei következtek: előbb Lökével vitt kínaiba végződő páros ziccert, majd a szélről éles szögből lőtt gólt. Kezdett végérvényesen meglépni a Győr. Az addig biztos kezű ítélet végrehajtó Vérten hetest rontott, de legalább a kipattanót összeszedte és bevágta. Ezzel azonban csak annyit ért el, hogy az ETO nem támadhatott a közte tízért. Amire azonban nem kellett sokat várni: Andrea Lekics után a következő gól Szepesi Ivetté volt, számolhatott a győri tábor (28–18).

46–50. perc Görbicz álompassza után Radicsevicsé volt a harmincadik győri gól. Sematikus volt a Ferencváros támadójátéka, a játékosoknak azért kellett küzdeniük, hogy tízen belülre kerüljenek. Azért ez nem bír nagy motivációs jelleggel. Miként az sem, hogy az ETO kínai figurákat varázsolt elő a tarsolyból (30–22).

51–55. perc Mondjuk a Győr is meghalt a szépségben, így zsinórban szerzett négy góllal közelített a fővárosi együttes. Persze, volt miből ledolgozni, és még így is maradt bőven. Sőt, Radicsevics a szélről volt eredményes, Kovacsics pedig első akciógólját szerezve betört, amire Szucsánszki Zita felelt meg a győri kapuba beállt Herr Orsolyának. Potyogtak a gólok, fáradtak a játékosok, kevesebb erő és figyelem maradt védekezésben a zárásra. Radicsevics és Lekics, a két búcsúzó győri klasszis hozott össze egy kínai figurát, ráadásul már a szélső is úgy kapta a passzt (34–25).

56–60. perc Radicsevics nem fáradt, és képes volt minden lövésnél százszázalékosan koncentrálni, pimasz ejtéses lövését azonban ujjheggyel védte Abramovics. Játszott az ETO, legalábbis így zengett a lelátó győri érzelmű része. A Fradi sikerrel küzdött azért, hogy tízen belül maradjon, a mérkőzést Herr védése zárta, jöhetett a győri ünneplés, a bajnokság és a BL után immár harmadszor a szezonban (36–28).


Győri ünnep
Győri ünnep

A mérkőzés összefoglalója

NŐI KÉZILABDA MAGYAR KUPA, DÖNTŐ
GYŐRI AUDI ETO KC–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 36–28 (17–11)
Veszprém Aréna, 2300
néző. V: Horváth P., Marton
GYŐR: LUNDE RADICSEVICS 5, Rédei-Soós 3, Görbicz 5 (3), Löke 3, LEKICS 3, Szepesi 3. Cs: Herr O. (kapus), E. Amorim 1, Tervel, ORBÁN 5, KOVACSICS 7 (5), Hornyák D., Korsós 1, Sirián. Edző: Ambros Martín
FTC: Abramovics Kovacsicz, Dajka 1, Szucsánszki 4, Cifra, Deáki 3, VÉRTEN 7 (4). Cs: Ferenczi (kapus), ZÁCSIK 6, SZEKERCZÉS 4, Szarka 2, Such 1, Kaiser. Edző: Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 4. perc: 2–2. 6. p.: 3–5. 16. p.: 11–5. 20. p.: 12–8. 26. p.: 16–9. 36. p.: 20–13. 42. p.: 25–16. 48. p.: 30–19. 52. p.: 32–23. 57. p.: 35–26
Kiállítások: 2, ill. 8 perc
Hétméteresek: 9/8, ill. 5/4
MESTERMÉRLEG
Ambros Martín:Csodálatos évet zártunk, külön értékessé teszi a triplázást, hogy a nagyon erős bajnokságban, remek ellenfelekkel szemben értük el. Az egész csapat, a stáb, a segítők, mindenki remek munkát végzett. Nagyon boldog vagyok, mostantól pedig azért dolgozunk, hogy egy év múlva is ugyanígy érezzünk.
Elek Gábor:
A Győrnek dicséret jár, megérdemelten nyerte meg a kupát. Ugyanakkor azt gondolom, a mi szempontunkból több volt ebben a meccsben.
KORÁBBAN
A 3. HELYÉRT
Veszprém Barabás-DTKC–Kiskunhalasi NKSE 32–21

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik