Goluza: Nem okozhatunk csalódást a horvát népnek

Vágólapra másolva!
2013.01.24. 13:04
null
Cédric Sorhaindo (labdával) és a franciák elszálltak (Fotók: Action Images)
A horvát válogatott tagjai egész népükért küzdöttek a spanyolországi férfi kézilabda-világbajnokság negyeddöntőjében a franciák ellen. A címvédőt hét góllal legyőző csapat szövetségi kapitánya, Slavko Goluza nem bánta meg, hogy a nehezebb utat választották. A spanyol–német mérkőzés után mindkét fél a másikat dicsérte.

A horvátoknak sikerült visszavágniuk a franciáknak a londoni olimpián elszenvedett elődöntős vereségért, ráadásul hét góllal múlták felül a címvédőt. Szövetségi kapitányuk, Slavko Goluza nem is rejtette véka alá az örömét.

„Az utóbbi tíz év legjobb kézilabdacsapatát győztük le – mondta a korábbi veszprémi játékos. – Mindig van valami különleges abban, amikor Horvátország Franciaországgal játszik. Nehéz dolgunk volt, különösen úgy, hogy Drago Vukovicot olyan korán elveszítettük. A szünetben azonban mondtam a fiúknak, hogy nem okozhatunk csalódást a horvát embereknek, akiknek nagyon sokat jelent a kézilabda-válogatott.”

A horvátok annak „köszönhetően” kerültek a nehezebb ágra, hogy legyőzték a spanyolokat, ezzel megnyerték a D-csoportot. Slavko Goluza azonban nem bánta meg, hogy tisztességesen játszottak a házigazdák ellen.

„A dánok várnak ránk, akiket talán még a franciáknál is nehezebb lesz legyőzni. Sokan kérdeztek, hogy miért választottuk a nehezebb ágat a kieséses szakaszban, de én úgy még az aranyérmet sem tudnám értékelni, ha szándékosan kikaptunk volna Spanyolországtól. Nem akartuk a könnyű utat választani. Köszönjük Istennek, hogy ekkora erőt adott nekünk a mai meccshez.”

Zlatko Horvat részletesebben is kitért védekezőspecialistájuk, Vukovic első percben történő kiállítására: „Sokkolt minket, hogy Drago Vukovic a mérkőzés elején piros lapot kapott. Nem hittük el. Két percet megért, de végleges kiállítást semmiképp. Sikerült azonban a legmagasabb szinten védekeznünk, ez adta meg az alapot a győzelmünkhöz.”

„Egy korszak vége”. Ezzel a címmel jelezte a L'Équipe, hogy a világverő francia válogatott életében új fejezet kezdődhet. A címvédőként már a negyeddöntőben elbukó csapat tagjai nem kerestek kifogást vereségükre, igaz, nem is nagyon tehették, annyival föléjük nőttek a horvátok.

„Horvátország sokkal jobb volt ma nálunk – ismerte el sportszerűen Luc Abalo, a PSG jobbszélsője. – Nem nagyon tudok ennél többet mondani. Tisztában voltunk vele, hogy a negyeddöntőben nagyon kemény ellenfél vár ránk, vagy a hazai pályán szereplő spanyolok, vagy az egyik favoritnak számító horvátok. Nem volt szerencsénk, de ez most gyenge kifogás lenne, mivel nem játszottunk jól.”
Claude Onesta, a franciák szövetségi kapitánya sem nagyon találta a szavakat: „Nagyon csalódott vagyok. Csak annyit tudok mondani, hogy gratulálok a horvátoknak. Egy pillanatig sem tudtunk nekik problémát okozni.”

José Manuel Sierra védéseire nagy szükségük volt a spanyoloknak
José Manuel Sierra védéseire nagy szükségük volt a spanyoloknak

A spanyolok 45 percig csak szenvedtek a németek ellen, de végül sikerült kivívniuk az elődöntőbe jutást. A házigazdák szövetségi kapitánya ellenfelük méltatásával kezdte a mérkőzés értékelését.

„Mindenekelőtt gratulálok a németek edzőjének és a német csapatnak – mondta Valero Rivera. – Nagyon jól játszottak, rendkívül nehézzé tették a találkozót számunkra. Figyelemre méltó a fejlődésük. Öt egyes védekezéssel kezdtünk, mivel Tunézia ennek alkalmazásával verte meg a németeket, akiknek ez a franciák ellen is problémát okozott. Azonban kitűnő első félidőt produkáltak, így a második félidőben hatos falas védekezésre váltottunk. Ezzel és Sierra fantasztikus teljesítményével sikerült nyernünk.”

Az egyik legrutinosabb spanyol játékos, Alberto Entrerríos is kapusukat emelte ki: „Sokat futottunk az eredmény után, de hatos falas védekezésünknek és Sierra briliáns védéseinek köszönhetően átvettük az irányítást, és megszereztük a győzelmet. Az igazat megvallva bajban voltunk támadásban felállt fal ellen, kivéve akkor, amikor Julent (Aguinagalde) meg tudtuk játszani a vonalon.”

A németeket irányító Martin Heuberger szerint könnyen lehet, hogy a későbbi világbajnoktól kaptak ki.
„Megérdemelték a győzelmet, mert sokkal jobbak voltak nálunk, főleg a második félidőben – nyilatkozta a német szakember. – Nagyon rugalmasak voltak védekezésben, ami döntőnek bizonyult. Öt egyes védekezésről átálltak hatos falra, ami kicsit meglepett minket. Azt gondolom, jó esélyük van megnyerni a világbajnokságot, mivel hosszú kispadjuk van, és adott esetben nemcsak Julen Aguinagalde, hanem bármelyik játékosuk képes döntésre vinni a dolgokat.”

 

FÉRFI KÉZILABDA-VB
NEGYEDDÖNTŐ
Oroszország–Szlovénia 27–28 (13–14)

Ld.: Dibirov, Selmenko 6-6, Siskarev 4, ill. L. Zvizej, Zorman 5-5, Marguc 4

Spanyolország–Németország 28–24 (12–14)

Ld.: Tomas, Aguinagalde 7-7, A. Entrerríos 6, ill. Christophersen 6, Theuerkauf, Klein 4-4, Haass 3

Dánia–Magyarország 28–26 (18–11)
Franciaország–Horvátország 23–30 (12–13)
Ld: Sorhaindo 5, J. Fernandez, Guigou 4-4, ill. Duvnjak 9, Horvat 5

ÁGRAJZ
NEGYEDDÖNTŐ ELŐDÖNTŐ DÖNTŐ
Dánia–Magyarország

Dánia–Horvátország





1. elődöntő győztese–2. elődöntő győztese
Franciaország–Horvátország

Spanyolország–Németország

Spanyolország–Szlovénia
Oroszország–Szlovénia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik