Férfi kézi-vb: a svédeknek és a dánoknak sem tetszik a lebonyolítás

Vágólapra másolva!
2019.01.10. 15:21
A mieinkkel azonos ágon szereplő dánok és svédek háza táján is kritikusan beszéltek a ma kezdődő férfi kézilabda-világbajnokság programjáról, ahol ha egy csapat eljut az éremcsatákig, akkor tizennyolc vagy tizenhét nap alatt kell lejátszania tíz mérkőzést.

Világos, hogy túl sok meccset kell játszanunk. A torna előrehaladtával a színvonal gyakran visszaesik és egyre több a sérülés” – mondta a mieink csoportjában szereplő svéd válogatottat irányító Kristján Andrésson a helyi hírügynökségnek.Világos, hogy túl sok meccset kell játszanunk. A torna előrehaladtával a színvonal gyakran visszaesik és egyre több a sérülés” – mondta a mieink csoportjában szereplő svéd válogatottat irányító Kristján Andrésson a helyi hírügynökségnek.

Nem igazán hasznos, hogy öt vébémeccset játszunk le egy hét alatt – utalt az izlandi szakember a csoportkör programjára. – Sokan gondolják úgy, hogy ez már túl nagy megterhelés, főleg ha figyelembe vesszük, hogy előtte a játékosok milyen sok kemény meccset játszottak már a klubjukban is az idény során.”

Amelyik csapat eljut a végső szakaszba, és az érmekért küzdhet, tíz meccset kell lejátszania 17 vagy ha a két házigazdákra gondolunk, akkor 18 nap alatt.

Nem állítom, hogy az lenne a megoldás, hogy ne legyen minden évben egy világverseny, de a mostani magas meccsszám szükségtelen” – értett egyet szövetségi kapitányával a Löwen beállója, Jesper Nielsen.

Tizennyolc éves koromban játszottam az első nemzetközi meccsemet, és már érzem a testemen, hogy nem vagyok fiatal. Most huszonnyolc vagyok, és minden egyes világverseny küzdelmet és terhelést jelent” – tette hozzá a szintén Németországban, a Füchse Berlinben légióskodó Mattias Zachrisson.

A svédek véleményén van a társházigazda dánok legnagyobb sztárja, Mikkel Hansen is, aki kihagyta a mieink elleni két felkészülési mérkőzést.

GONDOK A SVÉDEKNÉL

Az Aftonbladet szerint Jesper Nielsen sérülés miatt kihagyhatja a svédek első két csoportmeccsét, míg a betegséggel küzdő Hampus Wanne nem tudott társaival együtt elutazni ma Koppenhágába, a szállodában kellett maradnia. Rajtuk kívül Kim Ekdahl Du Rietz sem tudott teljes értékű edzésmunkát végezni az elmúlt napokban.

„Egyik oldalról rengeteg meccset kell lejátszanunk viszonylag rövid idő alatt, amiről érdemes beszélnünk. A másik részről viszont ugyanazok a játékosok küzdenek a nagy tornákon az érmekért is, akik a legjobb klubokban a trófeákért harcolnak. Ha csak magamra gondolok, 2008 óta szinte mindig ott voltam a dán válogatottal a végelszámolásnál. Közben a PSG-ben minden bajnoki meccsen győzelmet várnak el tőlünk, és akkor még nem is beszéltünk a kétféle kupáról és a Bajnokok Ligájáról. Szóval nagy a különbség aközött, hogy valaki egy topklubban játszik, vagy egy kevésbé jegyzett csapatban, amely nem érdekelt a BL-ben és a hazai kupától is hamar búcsúzik” – mondta Hansen a dán Tv2-nek.

„Külön ironikus, hogy míg az idény során a BL-ben hetente legfeljebb egy meccsünk van, addig amikor a legfontosabb kérdések eldőlnek, huszonnégy órán belül kell lejátszani két mérkőzést.”

A dánokat irányító Nikolaj Jacobsen ugyan elismerte, hogy lehetne valamivel több pihenő a mérkőzések között, de nem akart igazán belemenni a kritizálásba, ugyanis jelenleg ennyi idő áll rendelkezésre a sűrű klubprogram közepette. „Természetesen nem ideális, hogy a nagy tornák végén már teljesen kifacsart játékosokat látunk, és a színvonal is visszaesik.”

FÉRFI KÉZILABDA VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA ÉS NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ, CSÜTÖRTÖKI PROGRAM
A-CSOPORT
18.15:
Németország–Korea (Tv: M4 Sport)
C-CSOPORT
20.15:
Dánia–Chile (Tv: M4 Sport)

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Berlin):
Franciaország, Oroszország, Németország, Szerbia, Brazília, Korea
B-csoport (München): Spanyolország, Horvátország, Macedónia, Izland, Bahrein, Japán
C-csoport (Herning): Dánia, Norvégia, Ausztria, Tunézia, Chile, Szaúd-Arábia
D-csoport (Koppenhága): Svédország, MAGYARORSZÁG, Katar, Argentína, Egyiptom, Angola

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik