N. T. 2019.01.14 09:46 Frissítve: 2019.01.14 14:15

Férfi kézi-vb: a katariak érzik az ellenszenvet, de már hozzászoktak

Nem sok ideje maradt a pihenésre és a felkészülésre a magyar férfi kézilabda-válogatott tagjainak az Angola elleni sikert követően, ugyanis kevesebb mint egy nappal később máris jön a Katar elleni ütközet a dán–német közös rendezésű világbajnokságon (kezdés: 15.30, Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n). A közel-keleti együttesben már valamivel kevesebb a honosított játékos, mint a korábbi években, mégis érezhető, hogy a közvélemény továbbra sem szimpatizál vele, játékosai azonban már hozzászoktak ehhez a helyzethez.

 

Capote szerint már hozzászoktak, hogy nem kedvelik őket (Fotó: IHF)

 

Mindkét csapat két teljesen ellentétes arcát mutatta eddig a vb-n, a katariak kikaptak Angolától a nyitó körben, míg a mieink csak döntetlenre végeztek Argentínával, majd aztán a második fordulóban a közel-keletiek Egyiptomot, mi Angolát győztük le simán. A mindkét meccsen magabiztosan védő Mikler Roland biztos benne, hogy vasárnapi meccsből kell kiindulni következő ellenfelünk kapcsán: Katar is észbe kapott az első mérkőzése után, mint ahogy mi is, így két összeszedett csapat meccsét várom hétfőn. Ugyanakkor bízom benne, mi fogunk jobb teljesítményt nyújtani.”

 A KÉPRE KATTINTVA részletes program és menetrend – a 2019-es dán–német közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság adatbankja

A MAGYAR CSAPATRÓL: Bravúrcsapat vagy középszer? Férfi kéziseinknek itt az idő választ adni
 ELLENFÉLMUSTRA: Bipoláris vb? Kezdődik a kézicsúcs – rögtön egy történelmi meccsel!

Nagy kérdés, melyik csapatból mennyit vett ki a második körben aratott győzelem. A katariak játszották a korábbi meccset, mi viszont Angola ellen a második félidőben már pihentethettük a kezdőket. Ligetvári Patrik is utóbbit emelte ki, hozzátéve, hogy ez még sokat számíthat Katar ellen.

Gyorsan visszamegyünk a szállodába, és regenerálódunk, hogy minél frissebb állapotba kerüljünk – mondta Csoknyai István szövetségi kapitány a tegnapi mérkőzés után. – A stábbal már este elkezdjük az elemzést, a játékosoknak hétfőn tartunk taktikai értekezletet. Látva az előttünk játszott mérkőzést, iszonyúan kemény csatára van kilátás. De ha tudunk tovább fejlődni, nem megoldhatatlan a feladat.”

A harmadik fordulóban tehát már a harmadik kontinensről érkező ellenféllel kerülünk szembe a vb-n. Az ázsiai férfi kézilabdát a Rivera-korszak kezdetétől, 2013-tól uraló katariak közül csupán hatan maradtak a keretben a négy évvel ezelőtt vb-döntőt játszók közül, de a két évvel ezelőtti tornához képest is fiatalodott a csapat, s már nem kizárólag készen vett külföldiekre alapul (ebben szerepe van a nemzetközi szövetség honosítási korlátjának is). Persze ha megnézzük a jelenlegi névsort, még mindig jelentős hányadát adják a keretnek a honosított játékosok, van szerb, bosnyák, egyiptomi, francia, kubai és tunéziai születésű játékosuk is. A közvélemény és a szurkolók körében továbbra is érezhető egyfajta ellenszenv Katar iránt, az Angola elleni meccsükön például az egész csarnok az afrikai csapatnak szurkolt.

A közel-keletiek egyik kulcsjátékosát, a Havannában született balátlövőt, Rafael Capotét is megkérdeztük a jelenségről: Bárhova megyünk, mindenhol érezzük ezt az ellenszenvet, szembesítenek vele minket, hogy mi vagyunk az a csapat, amelyben sok a honosított játékos. De már hozzászoktunk az évek során. Az Egyiptom elleni mérkőzés pedig mindig különleges, nemcsak a kézilabdáról szól, ráadásul van egyiptomi származású játékosunk is. Nem tudom, mi a különbség köztünk és más csapatok között, amelyeknek szintén vannak honosított játékosaik?”

Az el-Dzsaisban szereplő Capote hozzátette, nekik kimondottan nem kedvezett a lebonyolítás átalakítása, egy meccsen könnyebben tudtak volna meglepetést okozni, mivel azonban nem olyan hosszú a kispadjuk, így a középdöntő bevezetésével csökkentek az esélyeik egy újabb kiugró eredményre. Az egymás utáni napokon következő mérkőzések szintén nagyon megterhelőek a számukra. „A magyarok ellen még jobb védekezésre lesz szükség, de ahogy látom, ebben napról napra fejlődünk, ahogy egyre inkább összeállunk. Csak remélni tudjuk, hogy a kapusaik nem fognak ki jó napot, de egyébként is kemény a védekezésük, még ha ez Argentína ellen nem is látszódott.”

Valero Riverának ez az utolsó munkája

A spanyolokkal 2013-ban vb-t nyerő Valero Rivera is nehezen élte meg az első körös pofont, mint elmondta, rá sem ismert a csapatára, úgy játszottak Angola ellen, mint egy ijedt kiscsapat, amelynek nincs tapasztalata ezen a szinten. „Az utóbbi öt évben ez volt a legrosszabb meccsünk, nem is érdemeltünk mást, csak vereséget” – jelentette ki. Ehhez képest az Egyiptom elleni győzelmet követően már egészen más hangulatban értékelt.

Mintha egy másik csapatot láttunk volna a pályán. Végig kiválóan koncentráltunk, és egyértelműen jobbak voltunk az ellenfelünknél. Természetesen fáradtak vagyunk, így fontos lesz a frissítés. Nehéz meccsre számítok a magyarok ellen, sok erős játékosuk van. Ahhoz, hogy újra nyerni tudjunk, úgy kell játszanunk, mint Egyiptom ellen” – tette hozzá az egy hónap múlva 66 éves spanyol szakember, akinek szerződése a tokiói olimpiáig szól a katariakkal. „Ez az utolsó munkám, ezt bátran kimondhatom.”

Katar egyszer járt olimpián: 2016-ban a 8. helyen végzett. Hatszor szerepelt világbajnokságon, a legnagyobb sikerét 2015-ben a saját rendezésű vb-n, honosított játékosokkal telezsúfolva érte el, ezüstérmet szerzett. Két évvel ezelőtt Franciaországban 8. lett – a nyolcaddöntőben Németországot ütötte ki. Az Ázsia-bajnokságokon 15-ször szereplő együttes az utóbbi három kontinensviadalon (2014, 2016, 2018) aranyérmet nyert.

Nagy vesztesége a csapatnak a volt veszprémi és tatabányai Zsarko Markovics – a montenegrói jobbátlövő az utóbbi időben nehezen jött ki Riverával. Továbbra is vezére a csapatnak a szerbből bosnyákká, majd katarivá honosított, 41 éves Danijel Sarics, aki 2003-tól 13 éven át olyan spanyol élgárdák kapujában állt, mint a Santander, a León, a Pamplona és a Barcelona. Egyiptom ellen már az igazi arcunkat mutattuk, de a hétfői találkozón a magyar csapat lesz az esélyes” – mondta udvariasan az esélyekről Sarics, aki szerint öt-hét csapat is odaérhet az érmes helyekre a végelszámolásnál.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, DÁNIA ÉS NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT
15.30: 
Szerbia–Brazília
18.00: Oroszország–Németország
20.30: Franciaország–Korea
B-CSOPORT
15.30:
 Izland–Bahrein
18.00: Horvátország–Macedónia
20.30: Spanyolország–Japán (Tv: M4 Sport)
C-CSOPORT
15.00: 
Tunézia–Chile
17.30: Norvégia–Ausztria (Tv: M4 Sport)
20.15: Dánia–Szaúd-Arábia
D-CSOPORT
15.30: 
MAGYARORSZÁG–Katar (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
18.00: Argentína–Egyiptom
20.30: Svédország–Angola 

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
  1. Svédország 2 2 58–40 +18 4  
  2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 59–49 +10 3  
  3. Angola 2 1 1 48–57   –9 2  
  4. Katar 2 1 1 51–47   +4 2  
  5. Argentína 2 1 1 41–56 –15 1  
  6. Egyiptom 2 2 47–55   –8 0  

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE – NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok: MIKLER Roland (Telekom Veszprém), SZÉKELY Márton (Grundfos Tatabánya)
Jobbszélső: HORNYÁK Péter (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: ANCSIN Gábor (Ferencváros), BALOGH Zsolt (Mol-Pick Szeged), NAGY László (Telekom Veszprém)
Irányítók: CSÁSZÁR Gábor (Kadetten Schaffhausen – Svájc), LÉKAI Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: BÁNHIDI Bence (Mol-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya)
Balátlövők: BODÓ Richárd (Mol-Pick Szeged), ILYÉS Ferenc (Grundfos Tatabánya), JAMALI Iman (Telekom Veszprém), LIGETVÁRI Patrik (Ademar León – Spanyolország)
Balszélsők: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE), JUHÁSZ Ádám (Grundfos Tatabánya)
Szövetségi kapitány: CSOKNYAI István és Vladan MATICS
Kapusedző:
SZATHMÁRI János
Tartalékok: MÁTHÉ Dominik
(Balatonfüredi KSE), SCHUCH Timuzsin (Ferencváros), SZITA Zoltán (Balatonfüredi KSE)

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 16., 18.00: Magyarország–Egyiptom (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)
Január 17., 20.30: Svédország–Magyarország (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Berlin):
Franciaország, Oroszország, Németország, Szerbia, Brazília, Korea
B-csoport (München): Spanyolország, Horvátország, Macedónia, Izland, Bahrein, Japán
C-csoport (Herning): Dánia, Norvégia, Ausztria, Tunézia, Chile, Szaúd-Arábia
D-csoport (Koppenhága): Svédország, MAGYARORSZÁG, Katar, Argentína, Egyiptom, Angola
A csoportok első három-három helyezettje jut a középdöntőbe. A világbajnokság győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek részt vehetnek az olimpiai selejtezőtornákon 2020 tavaszán. 

A TOVÁBBI PROGRAM
Középdöntő:
A/B-ág: Köln, január 19–23.
C/D-ág: Herning, január 19–23.

Elnöki Kupa: Köln, Koppenhága, január 19–20.
Elődöntők: Hamburg, január 25.
A 7. helyért: Herning, január 26.
Az 5. helyért: Herning, január 26.
A 3. helyért, döntő: Herning, január 27.

2022.09.30 23:35:22

Kézilabda nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mert egy idő után már kevésbé lesz édes az íze a sikernek a hazai porondon a Veszprém ellen.

2022.09.29 18:25:56

Kézilabda nemzetisport.hu

Három mérkőzés után nulla ponttal áll a magyar csapat, a második félidőben sokkal jobb volt a Kiel.

2022.09.24 17:05:07

Kézilabda nemzetisport.hu

A Metz végig vezetett, volt, hogy nyolc góllal is, végül néggyel bizonyult jobbnak az ETO-nál.

2022.09.24 10:51:49

Kézilabda nemzetisport.hu

Az első félidőben sokkal jobb volt a vendég Brest, de felállt a padlóról az FTC... Hogy nagyon elrontsa a legvégét.

2022.09.22 17:59:40

Kézilabda nemzetisport.hu

Fordulatos első félidő után a másodikban a Nantes tartotta előnyét és öt góllal legyőzte a Szegedet.