Férfi kézi: Vácon gyakorlatilag megszűnik a felnőttcsapat

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.06.24. 10:03
null
Jelenleg csak keserédes pacsira volna ok Vácon... (Fotó: Váci Férfi Kézilabda)
Vácon gyakorlatilag megszűnik a felnőtt férfikézilabda, Schoffer Attila elnök elmondta, hogyan jutott idáig a klub.

 

Schoffer Attila 14 évvel ezelőtt lett a váci férficsapat elnöke, ami sikeres időszak kezdete volt: évről évre reális célokat tűztek ki, és lépkedtek is felfelé, összesen háromszor nyerték meg az NB I/B-t, 2012-ben jutottak fel először az élvonalba.

„Régen más világ volt, nem volt taorendszer, olcsóbbak voltak a játékosok, de az élvonalban rájöttem, hogy itt már nagyobb apparátusra van szükségünk. Ebben próbáltam a régi kézilabdásokra támaszkodni” – kezdte Schoffer a Nemzeti Sportnak. A csapat 2014-ben ugyan kiesett az NB I-ből, de másodosztályúként a következő idényben Zsiga Gyula vezetésével nemcsak visszajutott, hanem története során másodszor ott volt a Magyar Kupa négyes döntőjében is. A következő idényben aztán a 6. helyen végzett az élvonalban, ez volt a csúcs, ami után el is kezdődött a csarnoképítési program, amihez a Magyar Kézilabda-szövetségtől minden támogatást megkaptak.

A VÁC AZ NB I-BEN
2012–2013: 8.
2013–2014: 11.
2015–2016: 6.
2016–2017: 10.
2017–2018: 13.
2019–2020: 14.*
*19 mérkőzés után lezárták az idényt.

„Mégsem sikerült továbbfejlődnünk, az egész folyamatos hiánypótlásba, előremenekülésbe fordult át. Hol drágább játékosok igazolásával próbálkoztunk, hol a fiataloknak adtunk lehetőséget, de végül gazdaságilag nem tudtuk megteremteni a hátteret, amelyre egy NB I-es csapatnak szüksége lett volna. És sajnos nem sikerült megtalálnom azt az embert sem, aki a jobbkezem lehetett volna, ami nyilván az én hibám is” – fogalmazott a civilben orvosként dolgozó Schoffer, akinek pedig szüksége lett volna a pluszmunkaerőre, ugyanis civil karrierje egyre inkább felfelé ívelt, emiatt nem tudott annyit foglalkozni a klubbal, mint korábban. Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy több segítséget kapott, ám elmaradt a nagy összefogás, amely az élvonalbeli túléléshez kellett volna. 2018-ban újra kiestek az első osztályból, és bár visszajutottak, ekkor kezdtek el lefelé csúszni a lejtőn, jöttek az anyagi problémák, a tartozások.

„Egyre rosszabb lett a helyzet, és úgy éreztem, egyedül maradtam – tette hozzá Schoffer. – Már nekem is egyre kevesebb ötletem volt megoldani az állandósuló problémákat, amire a koronavírus okozta járványhelyzet rátett egy lapáttal: a klubot megrengette gazdaságilag, én meg egyre inkább elvesztettem a motivációmat, mert szélmalomharcnak éreztem, amit csinálok. Mintha csak engem érdekelt volna igazán a klub sorsa.”

Amikor az idény befagyasztása után eldőlt, hogy a Vác nem indul az NB I-ben, Schoffer az NB I/B-ben gondolkozott, de elmondása szerint a háta mögött elkezdtek szervezkedni, és utolsó lépésként megpróbálták a klub alól kihúzni az utánpótlást. Ekkor lépett közbe a város női csapata, a Váci NKSE, amelynek elnöke, Kirsner Erika segítő kezet nyújtott, és átvették az utánpótlásképzést.

Következő lépésként igyekeznek befejezni a folyamatban lévő sportcsarnok felépítését, amely már nyolcvan százalékban elkészült, és van esély rá, hogy az idén meglesz. A csapatot üzemeltető kft. a régióban igyekszik népszerűsíteni a sportágat, a célja, hogy megszerettesse a kézilabdát a kisiskolásokkal. Schoffer marad a klub ügyvezetője, és minimális taotámogatással is számolnak.

Viszont ahhoz, hogy Vácon újra élvonalbeli férfi kézilabdacsapat legyen, valószínűleg jó ideig várni kell.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik