Férfi kézi: Stepancicot váratlanul érte az újabb szegedi szerződés

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.06.16. 10:46
null
Luka Stepancic a horvát válogatottban már hozzászokott, hogy nyomás alatt kell teljesítenie (Fotó: Tumbász Hédi)
A szegedi Luka Stepancicot váratlanul érte az újabb szerződés, habár a horvát jobbátlövő tisztában van vele, Jorge Maqueda távozásával nagyobb felelősség hárul rá.

 

Nem egy vándormadár típus Luka Stepancic, akinek mindössze a harmadik klubja a Mol-Pick Szeged. A 29 éves horvát válogatott jobbátlövő hazájában szinte mindent megnyert: a Zágrábbal kilencszer lett bajnok és kupagyőztes, valamint a regionális SEHA-ligában is az élen végzett. A 203 centis, 105 kilós kézilabdázót 2016-ban igazolta át a PSG, amellyel ugyan újabb címeket szerzett, ám mégsem lehetett boldog, mert a világsztárokat felvonultató párizsi gárdában kevés játéklehetőséget kapott. Ezért tavaly elfogadta a Tisza-partiak ajánlatát, akik leginkább Jorge Maqueda poszttársaként számoltak vele. Idény közben kiderült, a spanyol továbbáll, a nyártól a Veszprém játékosa lesz, ezért Stepancicra több feladat hárulhat a csongrádiaknál. Talán a vezetőség is hasonlóképpen vélekedett, amikor 2021 nyarán lejáró szerződését három esztendővel megtoldotta.

JÚLIUS VÉGÉN KEZDENEK

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) áprilisi döntése kedvezőtlenül érintette a nyolcaddöntőben érdekelt szegedieket, akik – mivel az A-csoport harmadik helyén zártak – nem jutottak be a Bajnokok Ligája december 28-29-i kölni négyes döntőjébe. A Tisza-partiak ezt követően szabadságra küldték a játékosokat, akiknek legközelebb július 27-én kell újból munkára jelentkezniük. A keret a visszaérkezése után mindössze két napot tölt el a csongrádi megyeszékhelyen, ezután Szlovéniába utazik magaslati edzőtáborba, ahol a fő hangsúly a fizikai felkészülésen lesz. A Mol-Pick Szeged szabadkártyát igényelt a BL 2020–2021-es idényére, amelyről az EHF pénteken határoz.

Őszintén szólva meglepődtem, amikor a vezetők jelezték, hosszabbítani szeretnének velem – mondta a Nemzeti Sportnak Stepancic. – Nem gondoltam volna, hogy hat hónap alatt ilyen jó benyomással leszek rájuk. A családommal jól érezzük magunkat Szegeden, ahová egy tizenkét milliós nagyvárosból érkeztünk. Sikerült hamar beilleszkedni, a szurkolók pedig lenyűgözőek. Minden meccsünkön kiváló hangulatot teremtenek, amit nagyon élvezek. Már csak a trófeák hiányoznak.”

Az idényben tíz Bajnokok Ligája-mérkőzésen 25 gólt szerző horvát azonban a legrosszabbkor szenvedett bokasérülést, ezért nemcsak volt klubja, a PSG elleni emlékezetes sikerből nem tudta kivenni a részét, de Flensburgban és Barcelonában sem segíthette csapatát. Az immár egészséges átlövőnek eleinte nehéz volt az „átállás”, főleg azért, mert Juan Carlos Pastornál a legapróbb részletekre is figyelni kell.

Hasonló a feladatom a Szegedben, mint a PSG-ben, ám Pastor sokkal többet követel tőlünk, mint az előző edzőim. Bevallom, a kezdetekben nehéz volt követni a szabályokat, de idővel megtanultam őket, és most már nagyon élvezem azt a fajta kézilabdát, amit játszunk. Maqueda távozásával megváltozik a szerepem, sokkal több felelősségem lesz, de állok elébe – a horvát válogatottban már hozzászoktam, hogy nyomás alatt kell teljesíteni – folytatta Stepancic, aki legszívesebben az első, Barca elleni hazai BL-győzelemre emlékszik.

A MOL-PICK SZEGED KERETE A 2020–2021-ES IDÉNYRE
Kapusok:
Mirko Alilovic (horvát), Marczika Barnabás, Mikler Roland
Jobbszélsők: Kecskés Dániel, Bogdan Radivojevics (szerb), Mario Sostaric (szlovén)
Jobbátlövők: Stanislav Kaspárek (cseh), Luka Stepancic (horvát)
Irányítók: Dean Bombac (szlovén), Joan Canellas (spanyol)
Beállók: Bánhidi Bence, Matej Gaber (szlovén), ifj. Rosta Miklós
Balátlövők: Bodó Richárd, Nik Henigman (szlovén), Borut Mackovsek (szlovén), Dmitrij Zsitnyikov (orosz)
Balszélsők: Bajus Brunó, Jonas Källman (svéd), Stefán Sigurmannsson (izlandi)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik