Férfi kézi: Schuch Timuzsin visszanyerte az energiáit az FTC-nél

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.06.08. 08:24
null
A védekezőspecialista szerint a nemzetközi kupaszereplés lenne a következő lépcsőfok a zöld-fehéreknek (Fotó: Török Attila)
Két évvel ezelőtt csatlakozott az FTC férfi kézilabdacsapatához a védekezőspecialista Schuch Timuzsin, aki szerint a nemzetközi kupaszereplés lenne a következő lépcsőfok a zöld-fehér csapatnak.

 

Az FTC férfi kézilabdacsapata 2018 nyarán igazolta le a 170-szeres magyar válogatott Schuch Timuzsint a Veszprémtől, akinek érkezése azonnal megnövelte a zöld-fehér csapat tekintélyét, és jól mutatta a klub ambícióit is. Az elmúlt két idényben nagyot lépett előre a csapat, és a Fradinál a női együttes mellett a férfi is felkerült a térképre.

„Most kicsit felemás érzésem van, mert ebben a szezonban szerintem ki tudtuk volna harcolni az EHF-kupa-indulásra jogosító helyet a bajnokságban. Még hátravolt a Balatonfüred és a Gyöngyös elleni hazai rangadó, amelyek eredménye vízválasztó lett volna, hiszen ha azokat megnyerjük, szinte biztosan odaérünk a negyedik helyre” – mondta a Nemzeti Sportnak Schuch Timuzsin. Szavait pedig alátámasztják, hogy a liga befagyasztásakor Horváth Attila együttese az ötödik helyen állt, egy ponttal lemaradva – és egy meccsel kevesebbet játszva – a menet közben riválissá váló Tatabányától, amelyet ráadásul meglepetésre oda-vissza legyőzött a bajnokságban.

AZ EHF-kupa-indulás szerinte azért is jó lett volna, mert például a válogatott irányítónak, Nagy Bencének szüksége van a nemzetközi rutinra, hogy állandósítsa helyét a nemzeti csapatban, bár ezt a fajta rutint nemcsak ő hasznosíthatja, mindenki több lesz tőle, és a nemzetközi meccsek sokat tehetnek azért, hogy egy csapat az élbolyban maradjon az NB I-ben.

A SCHUCH-HATÁS

 

A Schuch Timuzsin átigazolása előtti szezonban (2017–2018), a Ferencváros 747 gólt kapott 26 élvonalbeli meccsen, egyedül a Budakalász kapott többet (756), amely azonban közben többet is dobott 83-mal a zöld fehéreknél, így a tabellán előrébb végzett öt hellyel. A főleg a hátsó alakzatot irányító Timuzsin első évében a kapott gólok száma lement 690-re, ami már a hetedik legkevesebb volt a ligában, a mostani csonka szezonban pedig megállt 484-nél, aminél csak három csapat kapott kevesebbet.

„Jólesett, amikor ide hívtak, és hogy tulajdonképpen azóta is vezető szerepet tölthetek be a Fradinál – fogalmazott a játékos, aki egyébként múlt hét pénteken ünnepelte a 35. születésnapját. Ez nekem is új volt, de nagyon élvezem, és szerintem az első idényben is voltak olyan meccseink, amiket hozhattunk volna, ha kicsit rutinosabbak vagyunk. A második évben viszont már határozottan láttam a fejlődést a gárdán, szerintem a kiélezett, szoros meccsek nyolcvan százalékát meg tudtuk nyerni a hajrában, ami jól mutatja egy csapat valódi erejét.”

A játékos úgy érzi, száz százalékot adott ki magából minden meccsen, és mindig úgy jött le a pályáról, hogy semmi sem maradt benne – még akkor sem, ha érezte, nem ment olyan jól a játék. Fizikailag jól érzi magát, és talán még benne volt egy-két év a legmagasabb szinten, amikor eljött Veszprémből. Ahol arra is volt példa, hogy egy idényben több mint hetven tétmeccset játszottak, ami viszont már sok volt, mert szinte képtelenség volt a sok utazás mellett annyit edzeni, hogy az erőnlétet végig maximális szinten tartsák.

„Jól vagyok, de érzem, hogy öregszem, a regeneráció már nem olyan, mint régen, nehezebben bírom a napi két edzést, a hétfő-keddi futásokat. Pedig fiatal koromban napi három edzés után is friss voltam másnap! – folytatta Schuch, aki szerint ebben a sportágban mindenkinek fáj valamije, akinek nem, az valamit rosszul csinál. – Korán megtanultam, hogy ezzel együtt kell élni. Úgy érzem, a Fradinál visszanyertem az energiáimat, és a járvány előtt fizikailag újra arra a szintre kerültem, mint Veszprémben. Azért arra kíváncsi vagyok, a karantén mennyit vett ki belőlem, mennyi idő lesz visszajönni…”

Szerinte a járványhelyzetnek és az emiatti szigorú szabályozásnak volt pozitív oldala is, kifejezetten élvezte, hogy sokat lehetett együtt a kisfiával, István Dzsárgállal, ami lelkileg annyira feltöltötte, hogy még azt is feledtette vele, mennyire hiányzik neki a kézilabda. Ezért aztán őt nem is viselte meg annyira a bezártság, mint a többieket.

Schuch Timuzsin szerint egyébként kifejezetten jó közösség alakult ki az FTC-nél, és sokat jelentett, hogy az elmúlt években volt egy-két olyan játékos, aki nagy terhet vett le a válláról, például a beálló Debreczeni Dávid, aki a szezon végén távozott, ezért az ő pótlása lesz a csapat egyik legfontosabb feladata lesz új szezonban.

 

„Gyakran játszottuk a jó zsaru, rossz zsaru felállást a fiatalokkal szemben, de mindenkinek megvolt a szerepe a csapatban – folytatta a beálló. Dávidnak kulcsszerepe volt támadásban és védekezésben is, helyére a tehetséges, fiatal Füzi Dani jött, aki viszont más alkat. Mivel más poszton védekezik, más szerepet tölt be a falban, össze kell rakni a hátsó alakzatot, amihez felkészülésnyi idő kell.”

A védekezésspecialista játékos szerint a Fradi közvetlen riválisai, a Tatabánya, a Gyöngyös és a Balatonfüred nemhogy nem gyengültek, de még erősödtek is, ami annak köszönhető, hogy jól kezelték a járvány miatt kialakult helyzetet. Az FTC-HungaroControl elsősorban fiatalokkal igyekszik pótolni a távozókat, és majd az idő dönti el, ez mire lesz elég. Bármi lehet belőle, hiszen úgy véli, a mostani szezonban is felülteljesített a csapat, a szezon kezdetén ugyanis még szerényebb terveik voltak, aztán a Tatabánya kétszeri legyőzését óriási bravúrként megélve ráébredtek az erejükre, hiszen a két csapat kerete nem volt egy lapon említhető.

Mondjuk, a mérleg másik oldalaként kaptak ki papíron gyengébb együttestől is, például októberben hazai pályán a Budakalásztól 27–26-ra, de idesorolható az Orosháza elleni 30–30-as döntetlen is az idő előtt lezárt szezon utolsó meccsén, márciusban, bár tény, hogy összességében ezek a meccsek jóval ritkábbak voltak.

Schuch Timuzsinnak egy éve van hátra jelenlegi szerződéséből a Fradinál, így ráér még egy esztendőt várni az újratervezéssel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik