Férfi kézi: Olyan, mintha Quintana a mai napig velünk lenne – Székely Márton

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.04.28. 16:37
null
Székely Márton szeretne mihamarabb tisztán látni a jövőjét illetően (Fotó: Kovács Anikó)
Az Eb-címvédő Spanyolország elleni idegenbeli, Antequerában rendezendő Eurokupa-mérkőzéssel folytatódik a magyar férfi kézilabda-válogatott Európa-bajnoki felkészülése a jövő évi, Szlovákiával közös rendezésű kontinensviadalra. A mieink kapusa, Székely Márton a januári torna miatt is szeretné minél hamarabb tisztázni a jövőjét.

 

ELLENFÉLNÉZŐ 
Spanyolország legjobb eredményei
Olimpia:
  3. hely (1996, 2000, 2008) – 9 részvétel
Vb:  1. hely (2005, 2013) – 19 részvétel
Eb: 1. hely (2018, 2020) – 14 részvétel
 Magyar mérleg ellene:  38 mérkőzés, 13 győzelem, 5 döntetlen, 20 vereség, 916–948-es gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 2021. január 25., Egyiptom, világbajnokság, Spanyolország–Magyarország 36–28 (21–14). Legjobb magyar dobók: Balogh Zs. 5, Győri M. 5

– Igaz, hogy ön érkezett meg elsőként a mérkőzés helyszínére, Antequerába?
– Részben. Porto–Lisszabon–Málaga útvonalon jöttem, de még Portugáliában csatlakozott hozzám a válogatott másodedzője, Chema Rodríguez, így szerencsére nem unatkoztam. Már csak azért sem, mert a tranzitbuszunkat vezető hölgy korábban Magyarországon élt, jelenleg pedig a spanyol strandkézilabda-szövetségben dolgozik, tehát volt miről beszélgetnünk. A hotelben bevártuk a többieket, akik az előzetes tervekhez képest háromnegyed órát késtek, emiatt a hétfői edzést el is kellett halasztanunk. Kedden viszont kihagytuk a konditermi foglalkozást, helyette két labdás gyakorlásunk volt.

– Másfél hónapja a Porto játékosa, hogyan értékeli ezt az időszakot?
– A dán Aalborg elleni Bajnokok Ligája-kiesés nem tett jót a hangulatnak, főleg ahogyan búcsúztunk a nyolcaddöntőben, idegenben szerzett kevesebb góllal. Könnyebben elfogadnánk, ha egyik meccsen sem lett volna esélyünk, így viszont nagyon nehéz lenyelni, mert nagyon közel voltunk a továbbjutáshoz. Az azóta is tartó meccsdömping miatt viszont nem érünk rá a sebeinket nyalogatni. Egyébként sem panaszkodom, jól megy a csapatnak, májusban a bajnoki címünket is bebiztosíthatjuk és a Portugál Kupa négyes döntőjébe is bejutottunk. A legnagyobb kihívást a feleségem és a kisfiam hiánya jelenti számomra, mivel hozzászoktam a Veszprém–Tatabánya távolsághoz, s ahhoz, hogy viszonylag sokat láthatom őket. Mindenesetre tudtam, hogy mit vállalok, amikor elfogadtam a Porto ajánlatát,

– A Telekom Veszprémben kezdte az idényt, most viszont portugál bajnok, mitöbb kupagyőztes lehet. Megbarátkozott már a gondolattal?
– A Magyar Kupában nem léptem pályára, míg az NB I-ben igen, így ha megnyeri a Veszprém a bajnokságot, talán nekem is lesz egy kis részem benne. Március közepétől azonban már a Porto céljaiért küzdök. Itt is minden nap tanulok valami újat, ha nem a pályán, akkor a civil életben. Merőben más kézilabdát játszunk, mint eddigi csapataimban, a kapus és a védelem közötti összhangra különösen nagy hangsúlyt fektetünk. A sáncolásokat, a bábuk melletti, közötti kapuralövéseket, a bejátszásokat, a megfelelő szögek felvételét legalább negyedórát gyakoroljuk minden edzésen. Élvezem ezeket, ahogy az egyre több játéklehetőséget is.

– Többször megválasztották a meccs legjobbjának, ez azt jelenti, hogy jó formában van?
– Néhányszor kiérdemeltem ezt a címet a klubnál, sőt, a csapattársaim mutatták, hogy a helyi újságok is pozitívan írtak a teljesítményemről, igaz, azt nem tudom, hogy pontosan mit, mert nem értettem, de jólesett. Az edzőnk, Magnus Andersson is megdicsért, hogy jól megállom a helyem ezekben a nehéz időkben.

Vélemény

Szita Zoltán, a magyar válogatott balátlövője: „Boldogan jövök a válogatotthoz, tényleg nagyon egyben van ez a csapat. A krízisszituációkban mindig akad nálunk egy játékos, aki átlendít a holtponton, leginkább azért, mert kreatívak és leleményesek vagyunk. Még sok mindenben fejlődnünk kell, de az önbizalmunkkal nincs gond: az a célunk, hogy a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon érmet szerzünk.”

– Ezek szerint az idény végén lejáró kölcsönszerződése után is marad?
– Jelenleg annyit tudok, hogy a májusi, Benfica és Sporting elleni rangadók után dől el a sorsom, akkor ül majd le velem a vezetőség. Az biztos, hogy sok meghatározó játékos hagyja el a Portót a nyáron, kérdés, ez befolyásolja-e a jövőmet a klubnál. Nyilván én is szeretnék minél hamarabb pontot tenni az ügy végére, ám nem tehetek mást, várok. A jövő évi, részben hazai rendezésű Európa-bajnokság miatt nem mindegy, hogy hol és mennyit játszok az ősszel. Jó lenne önbizalommal telve, magabiztosan pályára lépni az Eb-n. Már alig várom, hogy telt ház előtt, egy csodálatos arénában kézilabdázzunk. Remélem, addig már semmi nem jön közbe.

– Nem lehet könnyű a csapattársainak Alfredo Quintana halálát feldolgozni. Mit tud ilyenkor tenni egy játékos, akit a pótlására igazoltak?
– Nagyon nehéz volt az elején, a Portónál viszont figyeltek, hogy minél hamarabb elbeszélgessen velem az egyesület sportpszichológusa . Eleinte általános témákról volt szó, majd megjegyezte, hogy a történtek miatt ne vegyek pluszterhet magamra, csak saját magamra koncentráljak, s élvezzem a lehetőséget, a játékot. Megfogadtam a tanácsát. Mégis, amikor az öltöző elhalkul, tudom, hogy a többiek Alfredóra gondolnak. A fotója mindenütt ott van, elneveztek róla egy szektort, és többek között a falon egy hatalmas idézet is emlékeztet arra, hogy milyen ember is volt. Olyan, mintha a mai napig velünk lenne, szinte érezni a jelenlétét, ebből merít erőt mindenki.  A tragédia még jobban összekovácsolta ezt az amúgy is rendkívül profi társaságot, kimondatlanul mindenki azért küzd, hogy bajnoki arannyal és kupagyőzelemmel tisztelegjen az emléke előtt. Szeretném, ha büszke lenne ránk odafent.

– A spanyolokat már egyszer legyőztük az Eurokupában, a világbajnokságon azonban sima vereséget szenvedtünk tőlük. Most milyen mérkőzésre számít?
– A spanyolok jelenlegi keretét látva kijelenthető, hogy ez egy teljesen más csapat, mint amelyiket novemberben három góllal legyőztünk. Úgy érzem, már most, a találkozó előtt sokkal komolyabban vesznek minket. Ráadásul ezúttal támogatásra is számíthatnak a lelátóról, ugyanis akár félház lehet Antequerában. Ami pedig minket illet: habár vannak hiányzóink, mégis jó kis összecsapást várok. A lényeg, hogy a fejlődésünk töretlen legyen, s visszaadjuk mindazt, amit a szakmai stáb kér tőlünk. Nagyon jó a hangulat a válogatottnál, s az én jókedvemet az is fokozta, hogy a régi csapattársam, Rodrigo Corrales hétfő este bekopogtatott az ajtómon, hogy személyesen üdvözöljön. Megbeszéltük, hogy később megiszunk egy kávét. A kapcsolatunk semmit nem változott, amióta eljöttem Veszprémből, továbbra is kifejezetten baráti. Vigóban lakik, ami nincs messze Portótól, s megígérte, hogy amint a vírushelyzet engedi, meglátogat. Egy világklasszis kapus, örülök, hogy összehozott vele a sors. Egyébként is követem egykori klubom és a Tatabánya meccseit, mindkettőnek szurkolok.

A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Porto, portugál)
Jobbszélsők:  Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Pedro (Balatonfüredi KSE)
Jobbátlövők: Leimeter Csaba (PPD Zagreb, horvát), Máthé Dominik (Elverum, norvég)
Irányítók : Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
Beállók:  Bánhidi Bence, ifj. Rosta Miklós (mindkettő Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüred)
Balátlövők: Bodó Richárd (Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Orlen Wisla Plock, lengyel)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Kovacsics Péter (Ferencváros)

FÉRFI KÉZILABDA EUROKUPA
5. FORDULÓ
20.30:
Spanyolország–Magyarország, Antequera (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik