Férfi kézi: négyen esélyesek a válogatott kispadjára

S. J.S. J.
Vágólapra másolva!
2018.10.18. 08:15
null
Csoknyai Istvánt is esélyesként emlegetik a válogatott élére (Fotó: Szabó Miklós)
Nálunk az utóbbi két-három évtizedben nem sikerült olyan rendszerben, olyan szerencsésen és olyan számban választani férfi szövetségi kapitányt, mint mondjuk a franciáknak – jelenleg is várjuk az MKSZ döntését.

 

Párizsban nem győzik számolni az elmúlt húsz-huszonöt évben odatalicskázott, a férficsapat által begyűjtött olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmeket, amelyek nagy része persze arany.

A francia válogatott élén 33 év alatt három szakember állt: 1985 és 2001 között Daniel Costantini, akit Claude Onesta követett 2016-ig, jelenleg pedig az Onesta keze alatt topjátékosból edzővé és kapitánnyá érő Didier Dinart készíti fel a csapatot.

Persze emlegethetnénk „örökös” trénerként az oroszoknál Vlagyimir Makszimovot, vagy a dánoknál Ulrik Wilbeket is.

A magyar együttesnél ugyanakkor Ljubomir Vranjes 1985 óta a 14. kapitány – volt.

Hogy ki lesz a következő, arra október 5-től, Vranjes felmentésétől kezdve csak tippelni lehet.

MÚLTIDÉZŐ

A férfi kézilabda-válogatott élén 69 év alatt 21 szövetségi kapitány állt. Az első a legendás Cséfay Sándor volt, a legutóbbi pedig a svéd-szerb Ljubomir Vranjes. Kétszer kapott megbízást Hajdu János, Kovács László és Mocsai Lajos. Külföldi szakember 2014 óta dirigálja legjobbjainkat: négy éve a spanyol-kirgiz Talant Dujsebajev a legsikeresebb magyar kézilabdaedzőtől, Mocsai Lajostól vette át a nemzeti csapatot.

A nagy töprengés alapja, hogy a végső cél Tokió, az olimpia. Csak közben már túl vagyunk a ciklus felén, vagyis ideális lenne, ha megtalálnák azt a szakembert, aki vállalja és képes is kivinni csapatunkat a nyári játékokra… Ezt a döntést meg kell fontolni, miként azt is, hogy nincs idő a kísérletezésre. Igaz, eddig sem ez volt a cél, csak a Veszprémből is eltanácsolt Vranjes megtartásában jelentős kockázatot látott az MKSZ vezetősége.

Az utódlást tekintve a kínálat eleinte bőséges volt, reális esélye azonban keveseknek maradt. Ezek egyike a lengyel Plocknál edzősködő, de másod-állásban visszahívható katalán Xavier Sabaté. A másik Csoknyai István, a Balatonfüred edzője, akit többen együtt emlegettek jelöltként a vb-ezüstérmes jobbátlövővel, Gyurka Jánossal, a férfi utánpótlásszakág-vezetővel, valamint a szerb-magyar Vladan Maticcsal, a kétszeres vb-bronzérmes balszélsővel, a Tatabánya trénerével.

A szövetség elnökségének szerdai ülésén az egyik kérdés az volt, hogy külföldi vagy magyar legyen-e az új kapitány, a másik pedig, hogy meddig kapjon megbízatást. Döntés nem született, pedig ezt a kerethirdetéssel együtt a hét végénél tovább nem lehet halogatni.

Információnk szerint a fenti négy szakember egyikét kérhetik fel kapitánynak – akár csupán a következő heti, Szlovákia és Olaszország elleni két Eb-selejtezőre, esetleg a januári vb-re is – amelyen a nyolcba jutás a minimális cél az olimpiai selejtező miatt –, vagy akár egészen Tokióig.

Mindenesetre hétfőn edzőtáborba vonul a keret, s szerdán magyar–szlovák meccs lesz Érden.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik