Férfi kézi NB I: a java még hátravolt – a csonka idény legjei

N. P.N. P.
Vágólapra másolva!
2020.04.23. 15:04
null
Mario Sostaric vezeti az NB I góllövőlistáját (Fotó: Tumbász Hédi)
Szegeden nagy terveket szövögettek, a gyöngyösiek történelmet írhattak volna, a Budakalásznak és a Vácnak kisebb csoda kellett volna – górcső alatt az NB I csonka szezonja.

 

Heves reakciókat kiváltó döntést hozott a Magyar Kézilabda-szövetség azzal, hogy a közelmúltban bajnokok, feljutók és kiesők megállapítása nélkül véget vetett a hazai versenysorozatoknak, az európai kupaindulókat pedig az előző, 2018–2019-es idény végeredménye alapján határozta meg. Ennek megfelelően a tavalyi bajnok Veszprém alanyi jogon jutott a Bajnokok Ligájába, amelynek egyik szabadkártyáját nagy valószínűséggel a Szeged kapja meg. Az új Európai Kézilabdaligában, illetve az EHF-kupában a Tatabánya mellett a Balatonfüred és a Csurgó szerepelhet, habár utóbbi a mostani évad lefújásakor 3. helyen álló Gyöngyös javára lemondott a nemzetközi porondról. Persze Konkoly Csaba együttesének nem csak „ölébe hullott” ez a lehetőség, hiszen keményen megdolgozott érte: a 2020-as naptári évben mind a hat meccsét megnyerte az élvonalban, míg a csak magyar játékosokat felvonultató Ligakupában könnyedén jutott az elődöntőbe. A hevesiek önbizalommal telve várták a folytatást, és a történelmi sikernek beillő bronzérem sem tűnt elképzelhetetlennek.

A bajnoki döntőt ezúttal is a Szeged és a Veszprém játszotta volna, ám ember legyen a talpán, aki a végkimenetelt megjósolta volna. A liga nem hivatalos gólkirálya, a szegedi Mario Sostaric szerint trónfosztásra készültek a Tisza-parton.

„Nagyon örülök, hogy a góllövőlista élén végeztem, a többiekhez hasonlóan persze én is csalódott vagyok, amiért idő előtt ért véget a bajnokság. Idén kifejezetten jól ment a játék az NB I-ben, kár, hogy ezek a góljaim nem kerülnek be a történelemkönyvekbe. A következő szezonban szeretnénk bajnokok lenni a Szegeddel, remélem, minden lehetőségünk meglesz erre, mert úgy érzem, most is odaérhettünk volna az első helyre. Sok emlékezetes mérkőzésem volt idén, amelyeken több mint tíz gólt szereztem, a legbüszkébb azonban a Bajnokok Ligájában a PSG elleni teljesítményemre és győzelemre vagyok” – mondta a szlovén jobbszélső.

Noha a kapusok rangsorát a komlói Selymes Attila vezeti az MKSZ statisztikái alapján, a játékidőt figyelembe véve a szegedi Mirko Alilovic áll az élen, aki 123 lövést és tíz hétméterest hárított az idényben.

 

„Mindig jó érzés, amikor az ember munkáját elismerik. Nem emlékszem, valaha is véget ért volna az aktuális csapatom számára a bajnokság már áprilisban, általában ilyenkor szoktuk a legfontosabb mérkőzéseket játszani. Sajnálom, hogy így fejeződött be az idény, amelynek nagy célokkal vágtunk neki. A BL nyitó meccse nagyon megragadt bennem a Barca ellen, óriási volt a hangulat az újszegedi sportcsarnokban. Mikler Rolanddal jó szezont futottunk, úgy érzem, a kapuból sikerült stabilitást adnunk a srácoknak” – közölte Alilovic.

A sorsolás szempontjából nagyon nehéz helyzetben volt a sereghajtó Vác, amely a Budakalásszal félig-meddig már a másodosztályra készülődhetett, így a két Pest megyei gárdának, mondhatni, kedvezett a szövetség döntése.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik