Férfi kézilabda: mindkét magyar távozik a Sävehoftól

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.04.09. 18:24
null
Koncz András (balra) és Sunajko Stefan (jobbra) is távozott a Sävehoftól (Fotó: savehof.se)
Koncz András és Sunajko Stefan sem marad a svéd címvédőnél, noha még egyikük sem tudja, hol folytatja.

 

Társadalmi és gazdasági hatásokra hivatkozva a többi európai országhoz képest lazább intézkedéseket vezetett be a svéd kormány a koronavírus-járvány megfékezésére, és habár az általános iskolák, éttermek, kávézók nagy része még mindig nyitva tart, sporteseményeket továbbra sem rendezhetnek a skandináv országban. A kézilabda-bajnokságokat befejezetté nyilvánították, így az IK Sävehof férficsapatában szereplő két honfitársunk, az irányító, Koncz András és a balszélső, Sunajko Stefan közül utóbbi már hazautazott a családjához.

KONCZ ANDRÁS HÚSVÉT UTÁN TÉR HAZA

„Továbbra is Svédországban tartózkodom, de húsvét után hazamegyek, bár ehhez el kell jutnom Stockholmba, ami nem lesz egyszerű. Otthon karanténba vonulok, habár Stefannal ellentétben rám „csak” 14 nap vár. Nem tudom megmondani, miért zajlanak még az edzések, miután a bajnokságot már egy ideje lefújták, míg a következő kiírás csak szeptemberben kezdődik, de ha már így alakult, jobbnak láttam maradni, és a csapattal gyakorolni. Persze a szabályokat be kell tartani: sokszor edzünk a szabadban, ha pedig bent vagyunk, kontakt nélküli kézilabdát játszunk. Úgy gondolom, hamarosan Svédország is „bezár”. Én is távozom a Sävehoftól, ahol remek tapasztalatokat gyűjtöttem, megismertem egy új kézilabda-kultúrát, de bevallom: hiányzik a család, a barátok, az otthoni közeg, ezért mindenképpen Magyarországon szeretném folytatni. Az NB I-gyel ellentétben itt a hazai játékosokat favorizálják, ezért valamilyen szempontból mindig hátrányban éreztem magam” – mondta Koncz András, aki Sunajkóval egy időben került ki a Sävehofhoz, amelyben irányítóként 40 meccsen 17 gólt szerzett.

A klubtól hiába kaptam zöld utat, mert közben Szerbia lezárta a határait, így nem tudtam, mikor indulhatok el. Végül szerdán repülhettem haza. A testvéremhez, Filiphez hasonlóan rám is huszonnyolc napos karantén vár, pedig ő Magyarországon, a Komlóban játszik” – mondta a Nemzeti Sportnak a 22. életévét a napokban betöltő Sunajko, aki tavaly nyáron a Mol-Pick Szeged kölcsönjátékosaként csatlakozott a svéd bajnoki címvédőhöz, amelyben egy idény alatt 89 gólt szerzett.

A szerb édesapa és magyar édesanya gyermeke még 2016-ban kötött kettő plusz kettő éves szerződést a Tisza-parti együttessel, amelyben 108 mérkőzésen 416-szor volt eredményes, igaz, góljai nagy részét az NB I/B-ben lőtte.

Már elköszöntem a szurkolóktól Sävehofban, az ősszel máshol folytatom, de hogy hol, azt még nem tudom, de nem Szegeden – tette hozzá az egykori szerb utánpótlás-válogatott, aki arra is kitért, hogy a svéd bajnokság több szempontból is eltér a magyarétól:Szegeden hozzászoktam, hogy a nézők remek hangulatot teremtenek, míg itt sokszor még a Bajnokok Ligájában is csak 400-500 ember előtt játszottunk, aminek nagyjából a fele gyerek volt. Az NB I sokkal erősebb, persze ehhez hozzátartozik, hogy Svédországban a játékosok egy része dolgozik, amolyan félprofi. A volt csapattársaim közül sokan iskolákban tanítanak, de van olyan is, aki a repülőtéren vállalt munkát.”

Sunajko Stefan úgy érzi, megállta a helyét az idei csonka szezont a csalódást keltő hatodik helyen záró svéd gárdában, amely már a csoportkörben elvérzett a BL-ben.

Az alapszakasz utolsó fordulóját már nem játszottuk le, a rájátszás pedig még el sem kezdődött, így állapították meg a végeredményt. Amikor Svédországban megjelent a koronavírus, pár hétre leállt a bajnokság, majd közölték, itt a vége. Ennek ellenére az edzések folytatódtak, ami azért kicsit furcsa” – mesélte Sunajko.

A zombori születésű játékos teljesítményére Gulyás István szövetségi kapitány is felfigyelt, aki tavaly egy alkalommal meghívta a mieink budaörsi összetartására. A 195 centis szélső továbbra sem mondott le arról, hogy egyszer Magyarországot képviselje nemzetközi tornán – erre azonban csak 2020. augusztus 18. után kerülhet sor, ekkor telik le ugyanis az országot váltó sportolókra vonatkozó három év türelmi idő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik