Férfi kézi: Megindult a hangya a fejünkben – Gulyás István

NAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCSNAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2021.10.08. 08:56
null
Gulyás István nagyon várja már a részben hazai rendezésű Eb-t (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Kevesebb mint száz nap van hátra a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságig – a szövetségi kapitány nagy médiaérdeklődésre számít a januári torna előtt, és ezúttal is nyílt kommunikációt ígér.


– Már csak jó három hónap van hátra a szlovák-magyar rendezésű Európa-bajnokságig. Vágja már a centit?

– A minap bent jártam a szövetségben, és úgy alakult, hogy két és fél kilométert kellett sétálnom Budapesten. A népligeti építkezés mellett elhaladva felnéztem az épülő arénára, s akkor tudatosult bennem, hogy hohó, nemsokára jövünk! – mondta a Nemzeti Sportnak Gulyás István, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. – Valószínűleg ezzel az érzéssel nem vagyok egyedül, amit igazol, hogy egyre többet beszélünk róla az összetartáson is, mondhatni, megindult a hangya a fejünkben. A cél beállítása, meghatározása nagyon fontos, noha mindenki érzi, hogy melyik polcra kell helyezni magunkat. A torna előtt biztos, hogy nagy lesz a médiaérdeklődés, de ahogy legutóbb, ezután is nyílt kommunikációt folytatunk, ami a csapattal szembeni elvárásokat illeti.

– A csütörtöktől szombatig tartó budaörsi „miniedzőtábor” már kifejezetten az Eb-nek szól?
– Még nem teljesen. Egy kondi- és három labdás edzés szerepel a programban, szombaton pedig a családi kézilabda-fesztiválon veszünk részt a BOK-csarnokban. Tisztában voltunk azzal, hogy a külföldön játszók ezúttal nem lehetnek itt, ennek megfelelően hívtunk be fiatalokat, akik segítségünkre lehetnek a jövőben. Erőnléti edzőnk, Tord Ellingsen is kíváncsi rájuk, részben miattuk is repült Norvégiából Magyarországra. Jó újból látni egymást, miközben azért azt is felmérhetjük, hol tartanak a játékosaink.

– Van, akire különösen kíváncsi?
– Elsősorban Fazekas Nándi fiára, a 17 éves Gergőre, aki a „kis” Veszprémben hétről hétre bizonyítja tehetségét. Szeretném testközelből látni, hogy más társakkal mire megy, hogyan szervezi a játékot, ha nem a megszokott átlövő, beálló van mellette. Folytatva a hagyományt, ezúttal is behívtunk egy új kapust, a csurgói Füstös Ádámot, hogy képben legyünk vele is. A Telekom Veszprém 21 esztendős balátlövője, Bodor Márk pedig már volt velünk, a sérülését követően legfőképp a védekezés gyakorlásában szánunk neki szerepet.

– A jobbátlövők közül viszont csak a tatabányai Ancsin Gábor van jelen.
– A zágrábi Leimeter Csaba és az elverumi Máthé Dominik sem jöhetett, mást erre a posztra most nem akartunk meghívni, megoldjuk jobbkezesekkel, amit kell. Ebben a néhány napban nem a taktikán van a hangsúly, sokkal fontosabb, hogy ismét együtt lehetünk. Novemberben a teljes garnitúra a rendelkezésünkre áll, a tervek szerint a bosnyákok elleni felkészülési meccsen már mindenkivel számolhatunk.

– A sérültekkel hogy állunk?
– A tatabányaiak jobbszélsője, Hornyák Péter keresztszalag-szakadást szenvedett, neki oda az Európa-bajnoksága és valószínűleg az idénye is. Ez megnyitja az utat a ferencvárosi Bujdosó Ben­degúz előtt, remélem, a balatonfüredi Rodríguez Pedróval megoldják a posztot. A másik szélsőnk, a szintén füredi Bóka Bendegúz sem teljesen egészséges, a lengyel Wisla Plockban légióskodó Szita Zoltán kezét viszont nem kellett megműteni, jól gyógyul – ez mindenképp jó hír. Sajnos Juhász Ádám is sokat volt sérült mostanság. Az Eb-re egyébként csak december másodikán kell leadni a bő keret névsorát.

– Máthé Dominik jövőbeni, Sipos Adrián és Székely Márton nyári klubváltásából csak profitálhat a válogatott, ugye?
– Nagyon örültünk Dominik párizsi szerződésének, ahogy Adrián veszprémi és Marci bitolai átigazolásának is. Sipos sokat játszik, de még idevenném Ligetvári Patrikot is, aki támadásban egyre több feladatot kap a Veszprémben. Továbbá láttuk, hogy Hanusz Egon is jó formában van a Stuttgartban, az önbizalmuknak tehát mindenképpen jót tesz, és fontos, hogy ilyen állapotban érkezzenek hozzánk. Patrikot eddig is játszattuk elöl, ezután is fogjuk. A ferencvárosi Nagy Bence is itt van, ő mindig tagja volt ennek az együttesnek, velünk volt a svédországi Európa-, majd az egyiptomi világbajnokságon is, megérdemli a bizalmat.

A MAGYAR FÉRFI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
Borbély Ádám (Fejér B.Á.L. Veszprém), Füstös Ádám (Csurgói KK), Mikler Roland (Pick Szeged)
JOBBSZÉLSŐK:Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Pedro (Balatonfüredi KSE)
JOBBÁTLÖVŐ:Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya)
IRÁNYÍTÓK:Fazekas Gergő (Fejér B.Á.L. Veszprém), Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
BEÁLLÓK:Bánhidi Bence (Pick Szeged), Rosta Miklós (Pick Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Topic Petar (Balatonfüredi KSE)
BALÁTLÖVŐK:Bodó Richárd (Pick Szeged), Bodor Márk (Telekom Veszprém), Ligervári Patrik (Telekom Veszprém), Nagy Bence (Ferencváros)

BALSZÉLSŐK:Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

2022-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Debrecen):Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Budapest):Portugália, MAGYARORSZÁG, Izland, Hollandia
C-csoport (Szeged):Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Pozsony):Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport (Pozsony):Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Kassa):Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

A magyar válogatott menetrendje a B-csoportban
2022. január 13., 20.30:Magyarország–Hollandia
Január 16., 18.00:Portugália–Magyarország
Január 18., 18.00:Izland–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik