Férfi kézilabda: Máthé Dominik élni tudott az eséllyel

Vágólapra másolva!
2020.12.27. 10:15
null
Máthé Dominik (labdával) beilleszkedése zökkenőmentes volt Elverumban, többször is megválasztották a mérkőzés legjobbjának a norvég bajnokságban (Fotó: Imago Images/Holsteinoffice)
Ha kell, pluszmunkát végez az Elverum magyar válogatott játékosa, Máthé Dominik, akit sokan féltettek, amikor Norvégiába igazolt, de bebizonyította: igazi profi.

 

MÁTHÉ DOMINIK 2020-BAN
Magyar válogatott: 10 mérkőzés/23 gól
Balatonfüred: 6/29
Elverum: 25/90
Összesen: 41 mérkőzés/142 gól (átlag: 3.46)

Az élen telel a Máthé Dominikot foglalkoztató Elverum a norvég első osztályban, ám nem csak ezért tudhat maga mögött remek idényt a 21 éves magyar kézilabdázó.

A volt balatonfüredi játékos a nyáron döntött a légióskodás mellett, s habár több európai klub érdeklődött iránta, ő a Bajnokok Ligájában nem éppen rutinos, az elitsorozatban mindössze 2015 óta szereplő skandináv együttest választotta, amely az idén a Szegeddel került azonos csoportba.

Az A-jelű nyolcasban jelenleg négy ponttal álló elverumiak a portugál Portót és a fehérorosz Meskov Bresztet győzték le. A két sikerből a magyar válogatottban is alapemberré váló 21 éves jobbátlövő összesen 12 góllal vette ki a részét, és habár a Flensburgtól mindkétszer kikaptak, a német kirakatcsapat ellen így is tízszer volt eredményes. Máthé Dominik formájára, sőt, az önbizalmára sem lehet panasz a januári világbajnokság előtt.

„Az év utolsó norvég bajnokiján simán, tizenöt góllal győztünk a második helyezett ellen. Még engem is meglepett a teljesítményünk”   – mondta a Nemzeti Sportnak Máthé.

„A csapattársaim azt mondták, úgy hajtottak, mint én a Szeged ellen: kettőzött erővel. Nem panaszkodom, mostanában kijött a lépés, többször megválasztottak a meccs legjobbjának. Hogy ez a forma minek köszönhető? Talán a válogatott és a srácokkal eltöltött idő adott egy kis pluszt, valamint, hogy novemberben otthon lehettem néhány napot. Eleinte sem ment rosszul, de jelenleg tényleg minden klappol, emiatt jól érzem magam a bőrömben.”

Erőltetett menet
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) úgy döntött, az eredetileg megadotthoz képest korábban, február 4-én, azaz négy (!) nappal az egyiptomi világbajnokság döntője után folytatódnak a férfi Bajnokok Ligája csoportküzdelmei. Az előzetes tervek szerint a csoportkörnek március 4-ig kell befejeződnie, vagyis a Szegednek nyolc, a Veszprémnek hat mérkőzést kell lejátszania 28 nap alatt – amennyiben ez nem megvalósítható, módosul a versenykiírás, és akár mind a 16 csapat továbbjuthat a nyolcaddöntőbe. A szegediek a francia PSG-t, a veszprémiek a spanyol Barcát fogadják a tavaszi szezon első fordulójában.

A legnagyobb fejlődésen a védőjátéka ment keresztül, köszönhetően annak, hogy védekezésben több rendszert használnak az Elverumnál. Példának okáért, míg a norvég bajnokságban a lövőzónákban kifelé kényszerítik a támadókat, a Bajnokok Ligájában inkább befelé terelik őket – utóbbi jobban fekszik Máthénak, aki a magyar válogatottban már elsajátította ezt a szisztémát. A nyíregyházi átlövő egyébként is érzi a bizalmat, a türelmet, hiszen sokszor csak a második félidőben kapja el igazán a fonalat – mégsem ültetik a kispadra.

„Börge Lund vezetőedző mellett az erőnléti trénerünk is sokat foglalkozott velem, amiért hálával tartozom nekik” – folytatta Máthé Dominik, akinek 2022-ig szól a szerződése az Elverumnál.

„Az edzések után általában kint maradok gyakorolni, lőni, sok pluszfeladatot végzek, amihez minden támogatást megkapok. Mindenki arra figyelmeztetett, hogy milyen nehéz lesz külföldön, de ebből szinte semmit nem tapasztalok. Nagyon könnyen beilleszkedtem, új barátokra tettem szert, egyedül a norvég nyelvvel gyűlik meg a bajom. Angolul viszonylag jól beszélek, a suliban is mindig odafigyeltem az órákon, tavasszal pedig magántanárral készültem – ezeknek most nagy hasznát veszem. A szegedi BL-meccset követő sajtótájékoztatón reflexből angolul szólaltam meg, amit néhányan fel is róttak nekem.”

A januári Európa-bajnokságon bebizonyította, hogy a válogatottban is lehet rá számítani (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A januári Európa-bajnokságon bebizonyította, hogy a válogatottban is lehet rá számítani (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)

Az egyiptomi vb-re készülő válogatotthoz azért nem tud karácsony után csatlakozni Máthé, mert az Elverum a Norvég Kupa december 29-i döntőjében érdekelt. Csak ezt követően, másnap hajnalban kelhet útra az olimpiai, világ- és Európa-bajnok francia szélső, Luc Abalo társaságában, akivel közvetlen járat hiányában először Amszterdamba kell repülnie.

„Furcsa volt a szüleim nélkül karácsonyozni, noha nem töltöttem egyedül az ünnepeket” – mondta a 2018-ban az év junior kézilabdázójának megválasztott játékos.

„Megismerkedtem egy magyar családdal, náluk voltam szenteste. Az apuka kézilabdaedző, úgyhogy volt miről beszélni. Szilveszterre már hazaérek, ám maradok anyuéknál Pesten, a vírus miatt nem akarok utazgatni. Jó formában vagyok, és ezt nem szeretném kockára tenni. Másodikán azonban már ott leszek a válogatott győri edzőtáborában.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik