Férfi kézi: Ligetvári készen áll arra, hogy támadásban is bizonyítson

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.03.12. 11:17
null
Ligetvári Patrik (balra) a vb-ről lemaradt, de most újra bevethető (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
A szlovákok elleni Eurokupa-meccsen a magyar férfi kézilabda-válogatottba visszatérő veszprémi balátlövő, Ligetvári Patrik készen áll arra, hogy az ellenfél kapuja előtt is bizonyítson.

Impozáns idei mérleggel várja a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság selejtezőjét helyettesítő Eurokupa folytatását a magyar férfiválogatott, amely rendes játékidőben csak az Eb-címvédő spanyoloktól kapott ki ebben a naptári évben. A januári világbajnokságot öt győzelemmel, egy vereséggel és egy hosszabbításos vereséggel az ötödik helyen záró Gulyás-csapatnak éppen ezért nem jelenthet gondot Szlovákia, amely kedden mindössze nyolc gólra volt képes az első félidőben Spanyolország ellen.

ÖRÖM MINDEN ILYEN LEHETŐSÉG

„Sajnáljuk, hogy Bodó Richárd nem tud együtt készülni velünk, reméljük, hogy nem lesz változás a többi játékost illetően, hogy aki itt van, az egészséges marad. Délelőttönként erőnléti, délután labdás edzéseink vannak, igyekszünk minden játékelemet felfrissíteni, begyakorolni – számolt be Gulyás István szövetségi kapitány az mksz.hu-nak. – Nagyon örülünk minden ilyen lehetőségnek, amikor együtt tud készülni a válogatott, a nemzetközi mérkőzéseknek pedig kifejezetten, hiszen láthattuk, hogy a vb előtt kimaradó hosszú hónapok érezhetők voltak a csapat játékán, fontos a folyamatos közös munka megléte. Ezeket a mérkőzéseket pedig a hibáink kijavítására, az együttes összecsiszolására remekül fel tudjuk használni. Figyelemmel kísértük a szlovákok szerda esti spanyolok elleni összecsapását is, amely szintén segíti a pénteki és vasárnapi meccsekre való felkészülésünket.”

A szlovákokkal már a vb-felkészülés során is megmérkőztünk volna, ám ahogy mostanság lenni szokott, a koronavírus-járvány közbeszólt, ezért a januári találkozót végül törölték. A pénteki meccs játékoskeretét is részben a pandémia alakította ki a mieinknél, a szegediek balátlövője, Bodó Richárd ugyanis fél éven belül másodszor adott pozitív eredményt az ilyenkor szokásos PCR-teszten, míg klubtársa, a beálló Bánhidi Bence ujjproblémákkal bajlódik. Rajtuk kívül a Tatabánya sérült jobbátlövője, Balogh Zsolt és a Veszprémi KKFT kézközépcsonttörést szenvedő kapusa, Borbély Ádám sem lesz ott pénteken Pozsonyban, majd két nappal később Győrben.

Gulyás István szövetségi kapitány szerda óta napi két edzést vezényel, egy-egy erőnlétit és labdásat, ám nem győzi hangsúlyozni, hogy még az eredménynél is fontosabb most, hogy mindenki egészséges maradjon. A Telekom Veszprém balátlövője, Ligetvári Patrik végre visszatér a válogatottba.

„A koronavírusos fertőzésem után sokáig nem volt jó a vérképem, ezért kellett kihagynom az egyiptomi világbajnokságot – mondta a Nemzeti Sportnak az 55-szörös válogatott Ligetvári, akinél még december 8-án mutatták ki a betegséget. – De ezzel már nem szeretnék foglalkozni, az a fontos, hogy ismét itt lehetek a srácokkal. A tévén keresztül amúgy is azt láttam, hogy a csapatnak nem volt szüksége rám a vébén, nélkülem is boldogult. Jó erőben érzem magam, a hangulatomra sem lehet panasz, mert mostanság sok játéklehetőséget kaptam a klubomban. A szakmai stáb majd eldönti, hogy a védekezés mellett támadásban is szerepet szán-e nekem a szlovákok ellen, én mindenesetre készen állok. Két meghatározó játékosunk, Bánhidi Bence és Bodó Ricsi is hiányzik, mindkettő fontos láncszeme a rendszerünknek, ezúton is jobbulást kívánok nekik. Bence pótlását főleg Rosta Miki oldhatja meg, akire ilyen helyzetben is lehet számítani.”

FÉRFI KÉZILABDA EUROKUPA
3. FORDULÓ
19.00:
Szlovákia–Magyarország, Pozsony (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

ELLENFÉLNÉZŐ: SZLOVÁKIA
Legjobb eredményei
Olimpia:
nem szerepelt
Vb:
10. hely (2009) – 2 részvétel
Eb:
16. hely (2006, 2008, 2012) – 3 részvétel
Magyar mérleg ellene:
33 mérkőzés, 23 győzelem, 4 döntetlen, 6 vereség, 936–813-as gólkülönbség
Legutóbb egymás ellen: 
2019 06.12., Eperjes, Eb-selejtező: Szlovákia–Magyarország 20–21 (8–9)
Legjobb magyar dobók: Ancsin G., Máthé D. 4–4

AZ ÁLLÁS
1. Horvátország 2 2

62–55 4
2. Spanyolország 3 1
2 87–81 2
3. MAGYARORSZÁG 2 1
1 59–60 2
4. Szlovákia 1

1 18–30 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:
Bősz Dániel (Balatonfüredi KSE), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (FC Porto, portugál)
Jobbszélsők: Hornyák Péter (Grundfos Tatabánya), Rodríguez Álvarez Pedro (Balatonfüred)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Tatabánya), Máthé Dominik (Elverum, norvég)
Irányítók: Győri Mátyás (Tatabánya), Hanusz Egon (Csurgói KK), Lékai Máté (Telekom Veszprém), Nagy Bence (FTC)
Beállók: Ifj. Rosta Miklós (Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya), Topic Petar (Balatonfüred).
Balátlövők: Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Orlen Wisla Plock, lengyel)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Sunajko Stefan (Tatabánya)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik