Férfi kézi: Harcias ellenfelet kerestünk – Nagy László

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2021.11.05. 09:25
null
Nagy László szeretné, ha a játékosok a világbajnokságon mutatott stabil teljesítményt nyújtanák (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Péntek délután a bosnyákok elleni edzőmeccsel zárja a válogatott az e heti összetartást Érden, Nagy László szerint a fejlődést és a stabilitást szeretnék látni a csapaton.


Az összetartás zárásaként péntek délután 17.15-kor az Érd Arénában a magyar férfi kézilabda-válogatott összecsap Bosznia-Hercegovina együttesével, amellyel nem sokszor találkozott az elmúlt évtizedben, de általában parázs meccseket játszott ellene – olyanokat, amilyenre most is szükség lehet.

„Több szempontot igyekeztük figyelembe venni, több jelöltünk is volt; a bosnyákok már korán jelezték, hogy szívesen megmérkőznének velünk, ezért még idejében le is kötöttük ezt a meccset – mondta a Nemzeti Sportnak Nagy László, a Magyar Kézilabda-szövetség alelnöke. –  Szakmai szempontból azért esett rájuk a választás, mert harcias, keményen védekező ellenfélre van szükségünk, amilyennel az Európa-bajnokságon is bármikor összefuthatunk.”

Négyből egy meccs félbeszakadt

Bosznia-Hercegovina nemzeti csapatával eddig négyszer találkozott a magyar válogatott, és mind a négyszer legyőzte. Legutóbb tíz évvel ezelőtt Viszokóban 22–19-re nyert Európa-bajnoki selejtezőn, amelyen a mostani keretből Mikler Roland, Lékai Máté és Ancsin Gábor is pályára lépett. Története során először 2008 júniusában találkozott a két gárda Gyöngyösön, ahol 27–25-re nyertek a mieink, egy hétre rá a szarajevói visszavágó viszont a vártnál izgalmasabban alakult. A második félidő 49. percében, 27–24-es magyar vezetésnél a pályára dobált tárgyak miatt félbe kellett szakítani a találkozót, az EHF a pályán elért eredménnyel igazolta mérkőzést, és 7500 euróra, valamint két hazai zárt kapus meccsre büntette a hazaiakat. A bosnyák csapat olimpián még nem szerepelt, világbajnokságon (2015) és Európa-bajnokságon (2020) is csak egyszer-egyszer.

A Gulyás István és Chema Rodríguez mellett a nemzeti csapat szakmai stábjában is fontos szerepet vállaló Nagy László hozzátette, hogy egy ideig a spanyolok is képben voltak, de ők máshol lépnek pályára, olyan ellenféllel viszont semmiképpen sem szerettek volna most edzőmeccset játszani, amellyel az Európa-bajnokság első két csoportkörében is találkozhatnak. A januári Eb-n ugyancsak induló bosnyákok elleni pénteki találkozó elsősorban önbizalom-növelő lehet.

„A bosnyákok elleni mérkőzésen – eredménytől függetlenül – az lesz a lényeg, hogy lássuk a fejlődést. A találkozó után magunkhoz mérve fogjuk elemezni a látottakat, és az alapján levonni a következtetéseket –  fogalmazott Nagy László. – A legfontosabb, hogy a csapat magára tudjon összpontosítani. Persze szeretnénk a héten elvégzett munkát viszontlátni a pályán, valamint azt, hogy a srácok képesek továbbra is az idei világbajnokságon mutatott stabil teljesítményt nyújtani.

A szakmai stábnak minden posztra megvannak a megfelelő emberei, egyedül a jobb szél vet fel kérdéseket Hornyák Péter sérülése miatt. Rodríguez Pedro mellett Bujdosó Bendegúz került vissza a keretbe, aki ugyan kevesebb szerepet kapott az elmúlt időszakban a nemzeti csapatban, de ő is bizonyította már, hogy lehet rá számítani. A januári Eb-n nagy valószínűséggel ők ketten váltják majd egymást a poszton.

Nagy szerint a keretből már mindenki bizonyított, nekik csak jól kell gazdálkodniuk a játékosokkal. Az Európa-bajnokságra húsz kézilabdázót lehet nevezni, ami azt jelenti, hogy menet közben lesz lehetőség a cserére.

KÉZILABDA
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
NOVEMBER 5., PÉNTEK

17.15: Magyarország–Bosznia-Hercegovina (Érd)

A VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK:
Borbély Ádám(Fejér-B.Á.L. Veszprém),Mikler Roland(Pick Szeged),Székely Márton (Eurofarm Peliszter – Észak-Macedóniai)
JOBBSZÉLSŐK: Bujdosó Bendegúz(Ferencváros),Rodríguez Pedro(Balatonfüredi KSE)
JOBBÁTLÖVŐK: Ancsin Gábor(Grundfos Tatabánya),Leimeter Csaba(PPD Zagreb – Horvátország),Máthé Dominik(Elverum – Norvégia)
IRÁNYÍTÓK: Győri Mátyás(Grundfos Tatabánya),Hanusz Egon(TVB Stuttgart – Németország),Lékai Máté(Telekom Veszprém)
BEÁLLÓK:  Bánhidi Bence(Pick Szeged),Rosta Miklós(Pick Szeged),Sipos Adrián(Telekom Veszprém),Topic Petar(Balatonfüredi KSE)
BALÁTLÖVŐK: Bodó Richárd(Pick Szeged),Ligetvári Patrik(Telekom Veszprém),Nagy Bence(Ferencváros),Szita Zoltán(Wisla Plock – Lengyelország)
BALSZÉLSŐK: Bóka Bendegúz(Balatonfüredi KSE),Sunajko Stefan(Grundfos Tatabánya)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik